Το σχολείο της ζούγκλας μαθαίνει κοκορίστικα

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Το σχολείο της ζούγκλας μαθαίνει κοκορίστικα

Συγγραφέας: Ελισάβετ Αγόρου

Άν θα μου ζητούσαν να γράψω περιεκτικά την άποψή μου γύρω από το θέμα ''Παιδιά καί βιβλία'',η απάντησή μου θα ήταν η εξής. Ως μεγαλύτεροι/ες οφείλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά την αγάπη για την ανάγνωση βιβλίων από μικρή ηλικία καί καθ'όλη την διάρκεια του χρόνου. Όχι μόνο τις περιόδους των σχολικών διακοπών,απλά καί μόνο για να έχουν κάτι να απασχολούνται καί να περνούν δημιουργικά την ώρα τους. Αντιθέτως,πιστεύω πως τα κατάλληλα βιβλία,σε συνδυασμό πάντα με το σχολείο,παρέχουν στα παιδιά πολύ χρήσιμες καί εύστοχες γνώσεις για την ζωή τους. Τα βοηθούν να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα καί σκέψη,να εστιάσουν στην ενσυναίσθηση,να εκφράζουν ορθά τα συναισθήματά τους καί κυρίως να αποδέχονται τους γύρω τους καί να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους,δημιουργώντας στέρεες καί υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Έχοντας,λοιπόν,όλα αυτά κατά νου η συγγραφέας Ελισάβετ Αγόρου υπογράφει το πρώτο της παιδικό παραμύθι,με τίτλο ''Το σχολείο της ζούγκλας μαθαίνει κοκορίστικα",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πνοή,σε εξαιρετική πολύχρωμη εικονογράφηση της κυρίας Κριστίν Μενάρ.

Περιγραφή:

Το σχολείο της ζούγκλας είναι χτισμένο ανάμεσα στο μικρό Χωριό της Γνώσης και στην Κοιλάδα του Φόβου. Οι ζωοκάτοικοί της, πριν από πολλά πολλά χρόνια, αποφάσισαν ότι εκείνο ήταν το πιο σωστό σημείο για να χτίσουν το καμάρι του χωριού τους. Το σχολείο έστεκε εκεί, ώστε η γνώση να τους βοηθά να διώχνουν τον φόβο και να κάνει ευκολότερα τα ταξίδια τους μέσα στα μονοπάτια της Φοβοκοιλάδας. Όλα κυλούσαν ήρεμα, μέχρι τη μέρα που ένα νέο ζωάκι εμφανίστηκε στην τάξη. Από πού ήρθε; Πώς έμαθε τα ζουγκλίστικα; Ποια ήταν η δική του γλώσσα και τι έμαθε εκείνο στους κατοίκους της ζούγκλας;

Η συγγραφέας μας προσφέρει μία ψυχαγωγική καί ταυτόχρονα διδακτική ιστορία. Μέσα από τα απλά καθημερινά παραδείγματα καί την ευφυή κίνησή της να τοποθετήσει ζωάκια στην θέση των ανθρώπων,στοχεύει να μιλήσει στα παιδιά για το ζήτημα της διαφορετικότητας,καθώς καί για την αποδοχή αυτής. Όλοι κι όλες είμαστε διαφορετικοί/ες,μα κυρίως είμαστε ίσοι/ες. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στον φόβο καί στις όποιες προκαταλήψεις να μας κρατούν πίσω. Δεν πρέπει να κρίνουμε έτσι αυθαίρετα,αλλά να σκεφτόμαστε τι θα κάναμε εμείς αν βρισκόμασταν ξαφνικά καί βίαια στην θέση αυτών των ανθρώπων. Καί αυτό που αξίζει να κρατήσουμε από την παρούσα ιστορία είναι το πως η γνώση βοηθά να ζούμε ειρηνικά καί αντιστέκεται απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού.

Μερικά από τα λοιπά θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Άφθονο καί οικείο λεξιλόγιο,
- Σύντομες προτάσεις,
- Ρεαλιστικοί διάλογοι,
- Εύθυμη εικονογράφηση.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑ