Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιάννη Καστρίτη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

Οι δημιουργοί συστήνονται...κι ας γνωρίσουμε τoν συγγραφέα Γιάννη Καστρίτη

Γράφει ο Γιάννης Καστρίτης

Την έμπνευση για το συγκεκριμένο βιβλίο πυροδότησε η ανάγκη μου να διαβάσω μια ιστορία για το μέλλον βασισμένη σε ένα θετικό πρόταγμα. Κατά κάποιον τρόπο, έγραψα λοιπόν το βιβλίο που θα ήθελα να διαβάσω. Παρά τα σκοτεινά στοιχεία του φουτουριστικού περιβάλλοντος του Αθήνα 2222, ο καθένας θα βρει στις σελίδες του και τα συστατικά μιας δυνητικής «ευτοπίας».

Η δράση του μυθιστορήματός μου εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο μετα-αποκαλυπτικό. Η ανθρωπότητα, σε δύο αιώνες από σήμερα και μετά από ραγδαίες αλλαγές, έχει χωριστεί σε κάστες σε όσες κατοικήσιμες περιοχές έχουν απομείνει στον πλανήτη. Στην Αθήνα συγκεκριμένα, από τη μία υπάρχουν οι νεοαριστοκράτες που ζουν σε «τεχνολογικούς παραδείσους» κι από την άλλη, στον λεγόμενο Κάτω Κόσμο, ζει ο απλός κόσμος σε συνθήκες συγχρωτισμού και αποχαύνωσης.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, η νεοαριστοκράτισσα Δανάη κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο για να μελετήσει την επίδραση της νέας, τεχνολογικής θρησκείας σε ανθρώπους κατώτερης νοημοσύνης. Εκεί συναντάει τον Ερμή, έναν φοιτητή τεχνοπρογραμματισμού που παλεύει να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο βιντεοπαιχνίδι μήπως και αφυπνίσει τους αφοσιωμένους στην ξέφρενη κατανάλωση συμπολίτες του. Εμπνέεται από τους γραφικούς φίλους του που έχουν αποσυρθεί στην έρημο, απαρνούμενοι τον υπερμοντέρνο πολιτισμό. Η Δανάη από την πλευρά της ακολουθεί την περιέργειά της και ανακαλύπτει με φρίκη τον λόγο που ο πληθυσμός του Κάτω Κόσμου παραμένει χρήσιμος στους άρχοντες των Μανιταριών.

Αν και προέρχονται από κόσμους ξένους μεταξύ τους, οι δύο νέοι παραδίδονται στην πορεία σε έναν απαγορευμένο έρωτα. Παράλληλα, για λόγους που έχουν να κάνουν και με την ανάδυση μιας τεχνητής Υπερνοημοσύνης, οι δύο φράξιες θα έρθουν αντιμέτωπες μεταξύ τους και οι δύο ήρωες θα αναγκαστούν να απαντήσουν σε εσωτερικά διλήμματα και να βρουν τον εαυτό τους.

Το βιβλίο μου έχει στοιχεία ρομαντικά και κοινωνικά, ενταγμένα σε ένα περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας. Απευθύνεται κατά πρώτο λόγο σε ένα νεανικό κοινό, τη γενιά που έχει εξοικειωθεί τα τελευταία χρόνια με τις δυστοπίες, αν και θα ενδιέφερε οποιοδήποτε άτομο με ανησυχίες. Προσπάθησα να κρατήσω έναν ανάλαφρο κι αισιόδοξο τόνο παρά τα σκοτεινά στοιχεία της κοινωνίας που περιγράφω. Το τελευταίο διάστημα, λόγω και της κλινικής δουλειάς μου ως παιδοψυχίατρου, με απασχολούν έντονα ερωτήματα που άπτονται του τομέα της βιοηθικής, όπως η χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια προσβάσιμη πρόσκληση για στοχασμό πάνω σε αυτά τα σύνθετα ηθικά ζητήματα.

Το βιβλίο ''ΑΘΗΝΑ 2222" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 Γράμματα.


Τον ευχαριστώ πολύ!!!

Με εκτίμηση,

Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα