Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Βάλια Καραμάνου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΑΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ

Οι δημιουργοί συστήνονται...κι ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Βάλια Καραμάνου

Γράφει η Βάλια Καραμάνου

Ονομάζομαι Βάλια Καραμάνου, είμαι φιλόλογος και αρθρογράφος. Ως κόρη συγγραφέα μεγάλωσα ανάμεσα στα βιβλία, αλλά πριν δέκα εννέα χρόνια πέρασα το κατώφλι των εκδόσεων Γαβριηλίδη στην Μαυρομιχάλη 14. Εκεί, μετά τον θάνατο του πατέρα μου, ο Σάμης Γαβριηλίδης με την καθοδήγησή του πρόσφερε εκδοτική στέγη στα πρώτα μου βιβλία. Ακολούθησαν κι άλλα σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, όπως η Αστάρτη, η Ωκεανίδα, η Φιλύρα και πλέον συνεργάζομαι με τις εκδόσεις Φιλιππότη, που στο παρελθόν είχαν εκδώσει το πιο διάσημο έργο του πατέρα μου. Είχα την τύχη μάλιστα κι ένα βιβλίο μου να εκδοθεί στην Γαλλία και να κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες.

Πλέον έχω κατασταλάξει στην συγγραφή μυθιστορημάτων με λατινικούς τίτλους, κάτι σαν συγγραφική υπογραφή. Το τελευταίο μου βιβλίο από τις εκδόσεις Φιλιππότη φέρει τον τίτλο STELLA, δηλαδή αστέρι. Αν και – μαζί με την Μαύρα- είναι η πιο σκοτεινή ιστορία που έχω πλάσει, υπάρχει πάντα κι ένα φως, ένα αστέρι.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα απομονωμένο νησί την εποχή της καραντίνας, αλώβητο από τον ιό, στο οποίο όμως λαμβάνουν χώρα παράξενα φαινόμενα: αρχικά η μυστηριώδης εξαφάνιση της γιατρού, την οποία αναζητά εναγωνιωδώς η ανιψιά της Στέλλα, κατόπιν ανεξήγητα γεγονότα που εγκλωβίζουν τους κατοίκους σε μια θανάσιμη παγίδα. Παρών είναι φυσικά και ο έρωτας που παλεύει να βρει διέξοδο μέσα από εμπόδια στους δυο κεντρικούς ήρωες. Ο παράδεισος του κυκλαδίτικου νησιού, όσο προχωρά ο χειμώνας και οι καιρικές συνθήκες αποκόβουν κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, θα μετατραπεί σε εφιάλτη. Άραγε υπάρχουν τέρατα; Υπάρχουν επιλογές μπροστά στον θάνατο και την αρρώστια; Είναι η επιστήμη η νέα θρησκεία; Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο ή και πριν από αυτόν; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει το έργο.

Η ιστορία γράφτηκε την εποχή της καραντίνας, ενώ βιώναμε όλοι τον εγκλεισμό και τον φόβο. Περισσότερο τρομαχτικές από τον ιό - για μένα- υπήρξαν η διχόνοια και η επιθετικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους που σταδιακά γκρέμισαν φιλίες και συνεργασίες. Ακόμα και τώρα που όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, δεν μπορώ να ξεχάσω πόσο εύκολα μπορούμε να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου και πως η ανελευθερία γεννά τέρατα. Αυτά που όλοι κρατάμε καλά κλεισμένα μέσα μας και αναμένουν υπομονετικά έναν καταλύτη για να πεταχτούν έξω και να μας μεταμορφώσουν σε κάτι αλλόκοτο, μη ανθρώπινο, σχεδόν δαιμονικό. Ωστόσο, πάντα εκεί έξω υπάρχει ένα φως, ένα αστέρι που μας οδηγεί, το δικό μας αστέρι, η παρουσία της αγάπης στην ζωή μας που μπορεί πιθανόν να μας εξανθρωπίσει και στους πιο σκοτεινούς καιρούς.

Το βιβλίο ''Stella'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φιλιππότη.


Την ευχαριστώ πολύ!!!

Με εκτίμηση,

Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα