Αδελφότητα του Λευκού Χρόνου

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

''Το 1ο βιβλίο της σειράς «Κάτω Κόσμος» με τίτλο «Αθάνατες του Αζραέλ» αγαπήθηκε και βραβεύτηκε από το αναγνωστικό κοινό στο Fantasy Festival της Αθήνας το 2022. Ακολούθησε ο «Κύκλος του Ιερού Θηλυκού», που απέσπασε φέτος -2023- το βραβείο του καλύτερου εξωφύλλου για ελληνικό βιβλίο φαντασίας. Τώρα η «Αδελφότητα του Λευκού Χρόνου» έρχεται για να συγκλονίσει!"

Σας έχει τύχει να νιώσετε ''αφοπλισμένοι/ες'' από την ιστορία ενός βιβλίου που διαβάσατε καί ενώ έχετε λατρέψει κάθε στιγμή της ανάγνωσής του, να μην βρίσκετε τα κατάλληλα λόγια για να μιλήσετε γι'αυτό; Να νιώθετε πως χρειάζεστε λίγο χρόνο μόνοι/ες, ούτως ώστε να συγκεντρώσετε τις σκέψεις καί τα συναισθήματά σας; Σαν να θέλετε να τα κρατήσετε, ως άλλο φυλαχτό, μόνο για εσάς; Όμως, όλα αυτά πρέπει να τα μοιραζόμαστε καί με άλλους/ες αναγνώστες/στριες για να πολλαπλασιάζεται η χαρά της ανάγνωσης. Έτσι δεν υποστηρίζουν; Αυτό μου έχει συμβεί ελάχιστες φορές, με πιο πρόσφατη, την ανάγνωση του νέου μυθιστορήματος, με τίτλο ''Αδελφότητα του Λευκού Χρόνου'', το οποίο αποτελεί το τρίτο βιβλίο της σειράς ''Κάτω κόσμος'', που συνυπογράφουν οι συγγραφείς Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου καί Μαρία Κέρογλου. 

Όπως προανέφερα, το βιβλίο ανήκει στην σειρά ''Κάτω κόσμος'' καί έρχεται να μας οδηγήσει μαζί με τα πρόσωπά του ένα βήμα παρακάτω στην ιστορία. Εύλογα θα αναρωτιέστε ποιος/οι είναι ο/οι λόγος/οι που δηλώνω τόσο γοητευμένη από την παρούσα σειρά βιβλίων καί κάθε φορά ανυπομονώ για την έκδοση του επόμενου βιβλίου. Οι λόγοι -για μένα- είναι πολλοί, μα θα επιλέξω να μοιραστώ μαζί σας αυτούς που θεωρώ ως τους πιο βασικούς καί καίριους, ώστε να με κάνουν να θέλω να τα διαβάζω ξανά καί ξανά. 

- Αρχικά, η εύστοχη σύμπραξη των πενών των δύο συγγραφέων. Στην αναφορά μου σε προηγούμενο βιβλίο της σειράς σας έχω μιλήσει πιο αναλυτικά πάνω σε αυτό, οπότε δεν θα επαναληφθώ τώρα.

 - Έπειτα, οι συγγραφείς εξελίσσονται βιβλίο με το βιβλίο, με όμοιο τρόπο, όπως συμβαίνει καί με τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας. Ναι, παράλληλα με τις δικές τους προσωπικές ιστορίες (των ηρώων/ηρωϊδων), έχουμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε καί ιστορίες νέων προσώπων, που έρχονται να ''κουμπώσουν'' σαν τα άλλα χαμένα κομμάτια του παζλ, για να φτάσουμε πιο κοντά σε μία ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων. 

-Ύστερα, τα μηνύματα που με έξυπνο, διαπεραστικό, αφοπλιστικό, ίσως αιχμηρό, μα πάνω απ'όλα ορθό καί ειλικρινή τρόπο μας μεταδίδουν οι συγγραφείς μέσω των βιβλίων τους. 

-Τέλος, αμφότερες καί οι δύο συγγραφείς ξέρουν τους λόγους για τους οποίους γράφουν κάτι καί το πότε πρέπει να το μεταφέρουν στο αναγνωστικό κοινό. Έτσι, συνέβη με όλα τα βιβλία της σειράς καί πιο συγκεκριμένα, καί με το παρόν έργο.

Θα μου επιτρέψετε, να μην επιθυμώ να ξανακούσω την άποψη πως τα βιβλία φαντασίας είναι μυθιστορήματα δεύτερης κατηγορίας, ανούσια καί κενού περιεχομένου. Συγγνώμη που θα σας χαλάσω το όνειρο, μα υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα ανάλογων βιβλίων που ξεπερνούν σε αξία καί σημασία τα κατά τ'άλλα δήθεν σοβαρά μυθιστορήματα. Καί σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν, όλα τα βιβλία της σειράς ''Κάτω κόσμος'', συμπεριλαμβανομένου καί του βιβλίου ''Αδελφότητα του Λευκού Χρόνου''. Για πολλοστή φορά, οι συγγραφείς μέσω της παρούσας ιστορίας μας αποδεικνύουν την ευαισθησία καί τους προβληματισμούς τους γύρω από ποικίλα ζητήματα που μας απασχολούν ως κοινωνία τόσο σε ατομικό, όσο καί σε συνολικό επίπεδο. 

Σύνοψη από το οπισθόφυλλο:

Η Ιστορία, αλλά και η Μυθολογία διαμορφώνονται από τους κατέχοντες την εξουσία. Αυτό διαπιστώνει η Αθάνατη ακόλουθος του Αζραέλ, Μάρθα Γκραντ κατά τη σύντομη επίσκεψή της στο μυστικό Ιερό, Βαντ-Αγιάλ, του ποταμού Ασένιτσα. Εκεί ακούει για πρώτη της φορά την αλήθεια για την ύπαρξη και τον χαμό της θεάς Δήμητρας, αλλά και για την ταυτότητα της Περσεφόνης με την οποία μυστηριωδώς η Μάρθα συνδέεται σε ψυχικό επίπεδο. Ο Κύκλος του Ιερού Θηλυκού ταξιδεύει έπειτα στο Τόκυο για την εκτέλεση του εικοσιτριάχρονου κατά συρροή δολοφόνου Χίρο Αμάνο. Πώς είναι δυνατόν ο κόσμος να τον χαρακτηρίζει «Ήρωα» και να τον αγαπά τόσο πολύ; Ποια είναι η δική του αληθινή ιστορία; Η Αδελφότητα του Λευκού Χρόνου φαίνεται να εμπλέκεται και σε αυτή την υπόθεση, όπου αθώα ορφανά πέφτουν θύματα ενός τρομερού κυκλώματος παιδεραστών. Ο Μάγιστρος, καλά κρυμμένος πίσω απ’ την αξιοσέβαστη περσόνα του, δείχνει σαν να θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του νεκρού πια Χίρο. Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός του Εχθρού; Καθώς ο Αζραέλ αποσύρεται στον Κάτω Κόσμο για μεγαλύτερη ασφάλεια, η μάντισσα Κασσάνδρα και η ιέρεια Ανχέλια αναλαμβάνουν μια άλλη υπόθεση, αυτή του Ντανιέλ από την Κρήτη, ο οποίος αισθάνεται από μικρός ότι γεννήθηκε σε λάθος σώμα. Η ύλη του είναι αρσενική, αλλά η ψυχή του θηλυκή. Ο Κύκλος είναι βέβαιος· η Αδελφότητα του Λευκού Χρόνου και ο Μάγιστρος με τις ακραίες απόψεις τους περί «Αρίστων» εναντίων «Τεράτων» θα κυνηγήσουν τον Ντανιέλ οπωσδήποτε.

Ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου, οι συγγραφείς έχουν φροντίσει στις αρχικές σελίδες να υπάρχει μία μεστή καί άκρως κατατοπιστική περίληψη του προηγούμενου βιβλίου, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να ''μπούμε'' πιο ομαλά στο κλίμα της ιστορίας στο παρόν έργο καί να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει. Σε αυτό, βέβαια, για άλλη μία φορά συμβάλλει καί η εξαιρετική εικονογράφηση από την συγγραφέα Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου, που δίνει ζωή στα λεγόμενα τους, μετατρέποντάς τα σε γλαφυρές εικόνες που χαράσσονται αναλοίωτες στο μυαλό μας. Όμως, όπως προανέφερα, οι συγγραφείς δεν συνεχίζουν την ιστορία, απλώς καί μόνο γιατί ήταν αγαπητή στο αναγνωστικό κοινό. Αυτήν την φορά, θα μιλήσουν για το bullying, την σχεδόν ποινικοποίηση/δαιμονοποίηση της διαφορετικότητας, την ανάγκη για αγάπη, ασφάλεια, στοργή, κατανόηση καί αποδοχή του εαυτού τόσο από εμάς τους/τις ίδιους/ες, όσο καί από τους/τις γύρω μας, την παιδεραστία, την αυτοδικία, αλλά καί τον διαχωρισμό της πίστης καί όλων όσων εκείνη πρεσβεύει από την εκκλησία, τους θεσμούς αυτής καί όσους την εκπροσωπούν επί γης... 

Όχι, μην σας φοβίζουν τα όσα διαβάσατε. Το βιβλίο δεν χάνει ουδεμία στιγμή τον χαρακτήρα του ως ένα μυθιστόρημα σκοτεινής φαντασίας/θρίλερ. Αντιθέτως, η χρήση αυτών των παραδειγμάτων που έχουν παρθεί από την καθημερινή ζωή, χάρη στην φαντασία που εναρμονίζεται άψογα με την μυθολογία καί την αλήθεια, μας επιτρέπει να λάβουμε τα μηνύματα που επιθυμούν να μεταφέρουν σε εμάς οι συγγραφείς καί να μας κάνουν να τα σκεφτούμε όλο καί πιο έντονα καί να αναρωτιόμαστε το πως θα εξελιχθούν τα πάντα στην συνέχεια. Καί ας μην ξεχνάμε πως πίσω από τους μύθους υποβόσκει ένα ποσοστό αλήθειας, που είτε αποκρύπτει, είτε αναδεικνύει πολλά που δεν είμαστε έτοιμοι/ες να δεχθούμε... Εγώ το μόνο σίγουρο είναι πως ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο της σειράς, που θα φέρει τον τίτλο ''Μελινόη''.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Εκδότης: Angel Eyes fantasy art

Διαβάστε την κριτική μου για το πρώτο βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2021/06/blog-post_28.html

Διαβάστε την κριτική μου για το δεύτερο βιβλίο εδώ: https://vivliovamon.blogspot.com/2022/10/blog-post_14.html









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα