Όλα τελειώνουν νωρίς

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

<<Η ζωή είναι μικρή. Έχεις μονάχα δυο ζωές. Και η δεύτερη ξεκινά μόλις συνειδητοποιήσεις πως έχεις τελικά μονάχα μια…>>

Μετά από ένα αρκετό διάστημα, ξανασυναντώ τον συγγραφέα Χρήστο Παπαδημητρίου, μέσα από το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα, με τίτλο ''Όλα τελειώνουν νωρίς'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Ένα βιβλίο, η ιστορία του οποίου εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα καί εναρμονίζεται άψογα με την μυθοπλασία, παρουσιάζοντάς μας τις συνθήκες που ακολούθησαν την πολυπόθητη αναζήτηση κι εύρεση -σαν άλλο άγιο δισκοπότηρο- του χαμένου ημερολογίου του δικαστή Πάολο Μπορσελίνο, ο οποίος είχε πέσει θύμα εκτέλεσης από την ιταλική μαφία, πριν από πάρα πολλά χρόνια στη γείτονα χώρα... Ένα ημερολόγιο πλημμυρισμένο από αποδείξεις καί στοιχεία που θα έβαζαν πάρα πολλούς στο κάδρο των ενόχων καί έπειτα στην φυλακή, που ίσως καί να επηρέαζε καί τον πολιτικό χώρο της Ιταλίας...

Ε, δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος/α που δεν έχει ακούσει, ή, έστω παρακολουθήσει μία ταινία, που να αναφέρεται στη δράση καί τα μέλη της εν λόγω μαφίας. Σκληροπυρηνικοί εγκληματίες που δρουν βάσει δικών τους νόμων καί αρχών, που είναι ικανοί να ''ανεβάσουν'' καί να ''ρίξουν'' κυβερνήσεις, να βγάλουν από την μέση όποιον/α τους σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους, ή, δεν τους είναι πλέον χρήσιμος/η, να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη καί τους φορείς της προς όφελός τους, να ελέγχουν την οικονομική καί κοινωνική ζωή της εκάστοτε χώρας καί πολλά ακόμα. Έτσι, λοιπόν, καί ο συγγραφέας μέσα από ένα πλαίσιο μυθοπλασίας προσπαθεί να ενώσει τα χαμένα κομμάτια του παζλ καί να μας παρουσιάσει μία πιθανή εκδοχή του το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί με το χαμένο ημερολόγιο καί το αν θα μπορούσε να βρεθεί καί το πως η κατοχή του στα χέρια κάποιου τρίτου ίσως να επέφερε διαφορετικά από τα επιθυμητά αποτελέσματα...

''Στις 19 Ιουλίου του 1992 δολοφονείται στο Παλέρμο ο δικαστής-διώκτης της μαφίας Πάολο Μπορσελίνο, ο μοναδικός άνθρωπος που έχει όλες τις απαντήσεις. Το κόκκινο ημερολόγιό του, μια πυξίδα που μπορεί να ξεσκεπάσει μια για πάντα τη δαιδαλώδη οργάνωση της μαφίας να περνά στην κατοχή ενός νεαρού αστυνομικού. Το δίλημμα που πρόκειται να αντιμετωπίσει, θα τον βάλει σε μία περιπέτεια που θα του αλλάξει τη ζωή. Με το πέρασμα του χρόνου, το κυνήγι για το πολυπόθητο ημερολόγιο δεν έχει σταματήσει. Όσοι επιλέξουν να σταθούν ανάμεσα σε αυτό και τη μαφία, θα χορέψουν με τον θάνατο και θα ανακαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό. Το ημερολόγιο που θα φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή όποιου το κρατά στα χέρια του. Θα προξενήσει φόβο, θα πυροδοτήσει τον έρωτα, θα προσελκύσει τον πειρασμό. Η μαφία θα κάνει τα πάντα για να το πάρει στα χέρια της. Όσοι της το στερήσουν θα κληθούν να πάρουν μία σημαντική απόφαση. Θάρρος ή δειλία; Πίστη ή προδοσία;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Το βιβλίο είναι χωρισμένο, από τον συγγραφέα, στο παρελθόν καί στο παρόν, έτσι ώστε να έχουμε μία γνώση σχετικά με του τι συνέβη τότε καί μας επαναφέρει στο σήμερα, με απώτερο σκοπό του να ''κλείσει'', οριστικά ( ; ) ο κύκλος αίματος που άνοιξε τότε. Ναι, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το μεσοδιάστημα μέχρι λίγο πριν το τέλος της ιστορίας, όπου λαμβάνουμε κάποιες επιπλέον γνώσεις για να ''καλυφθεί'' επαρκώς αυτό το διάστημα. Ναι, πέραν του αστυνομικού κομματιού, το βιβλίο εστιάζει σε καίρια σημεία όπως είναι το πως η υπεράσπιση του καθήκοντος μπορεί να προβεί ολέθρια για εμάς, το πως η απληστία μπορεί να μας οδηγήσει στην προδοσία, το πως όποιος/α μπλέξει σε ανάλογα κυκλώματα είναι σαν να έχει πάρει έναν δρόμο δίχως γυρισμό, καί κυρίως το πως εκείνοι/ες που κινούν τα νήματα δεν διστάζουν πουθενά, αρκεί να πετύχουν τον σκοπό τους, με όποιο κόστος.

Εν κατακλείδι, μιλάμε σε γενικές γραμμές για ένα καλογραμμένο καί ευνόητο μυθιστόρημα -ίσως να ήθελα κάποιες μικρές αλλαγές/προσθήκες (αναφορικά με την σκιαγράφηση των προσώπων, περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την δράση της μαφίας καί παρουσία πιο έντονων συναισθημάτων)- παρ'όλ'αυτά, το διάβασα άκοπα κι ευχάριστα μέσα σε λίγες ώρες. Ένα βιβλίο ιδανικό για όσους/ες επιθυμούν να μυηθούν στην ομορφιά της αστυνομικής λογοτεχνίας.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Όνειρα στη θερμάστρα

Στερνό μελάνι - Αφιέρωμα σε βιβλία θρίλερ/φαντασίας (Μέρος 1ο)