Προμελετημένα εγκλήματα

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Ως αναγνώστρια, όσο εκτιμώ τους/τις δημιουργούς που επιλέγουν να ''δοκιμαστούν'' καί να ''υπηρετήσουν'' καί διαφορετικά λογοτεχνικά είδη από εκείνα που τους/τις έχουμε ''συνδυάσει'', άλλο τόσο εκτιμώ καί την μερίδα εκείνων των δημιουργών που επιλέγουν να παραμείνουν πιστοί/ες στα λογοτεχνικά ''μονοπάτια'' που έχουν εξ αρχής επιλέξει, ειδικά όταν βιβλίο με το βιβλίο γίνεται ακόμη πιο εμφανής η εξέλιξη στον λόγο τους καί στο πως αυτός αποδίδεται πάνω στο χαρτί. Στη δεύτερη αυτήν κατηγορία ανήκει, επάξια, καί η συγγραφέας Μιράντα Καλλιάνου. Έχοντας, πλέον, εκδώσει το δεύτερο προσωπικό της έργο, με τίτλο ''Προμελετημένα εγκλήματα'', το οποίο κυκλοφόρησε προσφάτως από την Άνεμος εκδοτική, μας αποδεικνύει πως θέτει γερά θεμέλια για μία πολλά υποσχόμενη πορεία στο χώρο της λογοτεχνίας στη χώρα μας.

Δεν έχω την παραμικρή γνώση γύρω από νομικά θέματα καί όρους. Το μόνο που μπορώ, όμως, να αντιληφθώ είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα προμελετημένο έγκλημα καί σε ένα έγκλημα που έγινε τυχαίως την δεδομένη στιγμή. Προφανώς ένα, ή, καί παραπάνω εγκλήματα που θεωρούνται προμελετημένα, έχει υπάρξει ένα σχέδιο γύρω απ'αυτά που σχετίζεται με τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την τέλεσή του/τους καί εννοείται πως μιλάμε για δράστη/δράστες που θα λειτουργήσουν με πλήρη νηφαλιότητα σκέψης καί σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Εν αντιθέσει με τα τυχαία εγκλήματα που είτε προκύπτουν από κάποιο λάθος, είτε λόγω εν βρασμώ ψυχής. Τώρα, σχετικά με το/τα κίνητρο/α κι αυτό εξετάζεται καί περνάει από διάφορες διακυμάνσεις. Καί ως εκ τούτου, ανάλογες είναι καί οι ποινές που επιβάλλονται από τη δικαιοσύνη στον θύτη, ή, στους θύτες...

''Στις ειδυλλιακές Σπέτσες, ο ντετέκτιβ Ντίνος Σταματόπουλος απολαμβάνει τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού μαζί με την παρέα του, αποζητώντας την πολυπόθητη ξεκούραση και ανεμελιά που του είναι απαραίτητες. Η χαλάρωσή του όμως δεν κρατάει για πολύ, αφού λίγο αργότερα ολόκληρο το νησί συγκλονίζεται από τη στυγερή δολοφονία μιας πλούσιας ελληνοβρετανίδας πλοιοκτήτριας. Οι αστυνομικές αρχές αναλαμβάνουν άμεσα να διαλευκάνουν τις περίεργες συνθήκες του θανάτου της Έλεν Τζέικομπ, ενώ η οικογένειά της αναθέτει στον Ντίνο και στον θείο του Βελισάριο να διεξάγουν μία παράλληλη έρευνα για να φτάσουν στα ίχνη του ενόχου. Ταυτόχρονα, νέες δολοφονίες περιπλέκουν και άλλο την υπόθεση, φέρνοντας στο φως τραγικά γεγονότα του παρελθόντος και δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την επίλυσή της. Οι ιδιωτικοί ερευνητές, όπως και οι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ, προσπαθούν να ανακαλύψουν κάθε κρυμμένο στοιχείο, σε Ελλάδα και Αγγλία, που θα τους οδηγήσει στην εύρεση των κινήτρων που πυροδότησαν αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Θα καταφέρουν, άραγε, να φτάσουν στην αλήθεια έγκαιρα ή θα διακινδυνέψει και η δική τους ζωή;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Η συγγραφέας για ακόμη μία φορά μας προσφέρει μία δυναμική αστυνομική ιστορία, με λόγο ρέοντα καί ατόφια ρεαλιστικό, που ενισχύεται από γλαφυρές περιγραφές εικόνων, περιεκτικά κεφάλαια που μοιάζουν σαν τους συνδετικούς κρίκους μίας αλυσίδας που βήμα το βήμα μας οδηγούν προς την επίλυση του γρίφου, ενώ ταυτόχρονα κινούμαστε μεταξύ καίριων σημείων που θα λάβουν χώρα πολλά γεγονότα με παράλληλη ενημέρωσή μας γύρω από τα νέα πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν, δίχως να χάνεται ούτε μία στιγμή η ομαλή ροή της αφήγησης. Ναι, αν καί μιλάμε για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ίδια βασικά πρόσωπα με το πρώτο έργο της συγγραφέως, όχι μόνο διαβάζεται αυτόνομο -καθότι η συγγραφέας φροντίζει να μας δίνει όλες τις λεπτομέρειες που χρειαζόμαστε, δίχως να παραλείπεται το οτιδήποτε-, μα μας κάνει να θέλουμε να υπάρξει συνέχεια στην ιστορία τους σε επόμενο βιβλίο. Εγώ δηλώνω άκρως ικανοποιημένη από την ανάγνωσή του καί το πως η συγγραφέας έχει πάει ένα βήμα παραπέρα. 

Άραγε, είμαστε όλοι/ες εν δυνάμει θύματα, ή, θύτες;
Υπάρχει, άραγε, το τέλειο έγκλημα, ή, όχι;
Καί κυρίως, τί είναι αυτό που μπορεί να μας οδηγήσει σε προμελετημένα εγκλήματα;

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα