Τα σημάδια του ήλιου

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Αναγνωστικού πειράματος συνέχεια... Κι έτσι όπως το βλέπω, θα φτάσει τέλος της χρονιάς κι εγώ ακόμη θα ''ψάχνομαι'' σε αναγνωστικό επίπεδο, μα όσο το σκέφτομαι, τόσο πιο ενδιαφέρουσα κι δελεαστική ακούγεται ως σκέψη. Γιατί όχι; Διάβασα και σας μιλώ για το νέο μυθιστόρημα (έκτο κατά σειρά έκδοσης) του συγγραφέα Παναγιώτη Σενούντα, με τίτλο ''Τα σημάδια του ήλιου'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια. 

Μα, αλήθεια, τί μπορεί να συμβολίζουν αυτά τα σημάδια του ήλιου; 
Γιατί επιλέχθηκαν να ''πρωταγωνιστούν'' στον τίτλο του βιβλίου; 
Αν το δούμε από μία ρεαλιστική οπτική, ο ήλιος είναι το πιο φωτεινό άστρο του σύμπαντός μας. Από εκείνον λαμβάνουμε την ευχάριστη και επιθυμητή ζέστη όταν νιώθουμε το κρύο, μας φτιάχνει την ψυχική μας διάθεση, μας προσφέρει το απαραίτητο φως που διώχνει μακρυά το όποιο σκοτάδι και χαράζει την πορεία μας προς ένα πιο αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο μέλλον. 
Είναι, όμως, αυτή η μοναδική και σωστή προσέγγιση της υπόθεσης του βιβλίου, ή, οφείλουμε να το ψάξουμε λίγο παραπάνω;

''Χωριό Τένεμπρις, καλοκαίρι 2004
Ο πατέρας του Τομ Μπέιλι εξαφανίστηκε πριν από έξι μήνες.
Κανείς δεν ξέρει αν είναι ζωντανός ή νεκρός. Η αστυνομία δεν κατάφερε να ανακαλύψει τίποτα στις εκτεταμένες έρευνες που έκανε και πλέον κανείς δεν τον αναζητάει. Ο Τομ και η Έλεν προσπαθούν να μάθουν να ζουν με αυτή την απώλεια, να γιατρέψουν τις ανοιχτές πληγές τους και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους. Το καταφύγιο της Έλεν είναι η εκκλησία και η πίστη της στον Θεό. Για τον Τομ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Τα πράγματα αλλάζουν άρδην με την άφιξη δύο νέων κατοίκων στο χωριό, του Τσάρλι και του πατέρα του, του Τζο. Όταν τα δύο αγόρια έρθουν κοντά, θα ανακαλύψουν πως τα τραύματα που κουβαλάει ο καθένας θα αποτελέσουν τον κρίκο που θα τους ενώσει άρρηκτα. Ενωμένοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εσωτερικούς και εξωτερικούς δαίμονες, κακοποιητικούς νταήδες και μια παλιά απειλή που επιστρέφει στο χωριό διψώντας για εκδίκηση.
Εκεί, κάπου ανάμεσα στα ψηλά χορτάρια και στα λυγισμένα στάχια, υπάρχουν δύο κίτρινες βούλες. Ένα βλέμμα άγρυπνο και φρικώδες που παρακολουθεί τα πάντα από μακριά, που πέφτει πάνω από το χωριό σαν βαριά σκιά. Ένα βλέμμα που θεριεύει στο σκότος της νύχτας και σβήνει στο φως του ήλιου.
Ποιο από τα δύο θα κερδίσει;" (Από το οπισθόφυλλο)

Είναι αλήθεια ότι διαβάζοντας, αρχικά, την άνωθεν περίληψη του βιβλίου κάπως νιώθω πως παραπλανήθηκα σε σχέση με το τι θα έβρισκα μέσα στις σελίδες του, ή, υπάρχει και το σενάριο εγώ να μπερδεύτηκα και να μην το κατάλαβα. Μπορεί να συμβούν κι αυτά! Όμως, σε πείσμα αυτής της πρώτης σκέψης, αποφάσισα να του δώσω μία δεύτερη ευκαιρία και να ''ακούσω'' όλα εκείνα που είχε να μου πει και ήταν πολλά. Ο συγγραφέας μέσω της παρούσας υπόθεσης θα ''ακουμπήσει'' πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα που μας αφορούν σε γενικότερο κοινωνικό επίπεδο. Διότι, όπως έχω ξαναπεί, είναι εύκολα τα ευχολόγια και οι μεγαλοστομίες που μιλούν για αποδοχή και ενσυναίσθηση, αλλά βλέπετε συχνά - πυκνά ''σκοντάφτουν'' σε πράξεις βίας και ρατσιστικών απόψεων που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν...

Δυστυχώς, όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένες κοινωνίες σε πολλά έχουν μείνει στάσιμες. Μη σας πω ότι έχουν γυρίσει εκατοντάδες χρόνια πίσω, με αποτέλεσμα άνθρωποι να δέχονται βία, άσχημες συμπεριφορές, όπως και εκφοβισμό λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που γίνονται έρμαια στα χέρια νταήδων που θεωρούν τους εαυτούς τους (κύριος οίδε για ποιους λόγους) ανώτερους των υπολοίπων, μένουν στο περιθώριο και καταπιέζονται με ποικίλους τρόπους. Ποια, άραγε, η ύπαρξη και δύναμη της αγάπης και του έρωτα στη ζωή τους; Μπορούν να γίνουν ασπίδα μπροστά σε όλα αυτά; 

Εν ολίγοις, έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο αρκετά αληθοφανές, καθώς και πρόσωπα με τα οποία θα υπάρξει μερίδα του αναγνωστικού κοινού που θα ταυτιστούν μαζί τους, αφού μπορεί να μοιράζονται κοινές εμπειρίες, σκέψεις και όνειρα. Ναι, πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για κάποια πράγματα, που ίσως να μας ξεβολεύουν από τις αναπαυτικές μας θέσεις. Ζητήματα όπως η παρουσία της διαφορετικότητας και αποδοχή αυτής, η δύναμη που πηγάζει μέσα από την ψυχή, αλλά και η ύπαρξη της αληθινής αγάπης ακόμη κι αν όλα δείχνουν το αντίθετο.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια.








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Για Όσα Τόλμησα

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Καίτη Δροσίνη

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Αθηνά Μαλαπάνη

Διαβάζοντας ένα απόσπασμα από τη νουβέλα ''Ανέστιοι και Δυνάμενοι" του συγγραφέα Θεόδωρου Πάλλα

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ηλιάνα Βολονάκη