Καραντι-να-τα χρονογραφήματα

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Καραντι-να-τα χρονογραφήματα

Συγγραφέας: Βασιλική Γκουντσίδου

Λένε πως το γέλιο καί κατ'επέκταση το εύστοχο κι ευφυές χιούμορ είναι το ''αντίδοτο'' σε όλη αυτήν την μιζέρια καί ασχήμια της καθημερινότητάς μας. Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί να διαβάσω ένα βιβλίο,αν είναι να μην περάσω καλά,με δεδομένο πως αυτός οφείλει να είναι ένας από τους κύριους λόγους για να έρθουμε σε επαφή με τα βιβλία. Άν γίνεται μία ανακύκλωση όλων των κακών,που συμβαίνουν γύρω μας,μέσα από τις ιστορίες τους,αντί να νιώθουμε χαρά καί να ψυχαγωγούμαστε,θα αυξάνονταν τα όποια αρνητικά συναισθήματα βιώναμε. 
Ενάντια,λοιπόν,σε καθετί που μπορεί να μας δυσαρεστεί στην αληθινή ζωή,το νέο βιβλίο της συγγραφέως Βασιλικής Γκουντσίδου,με τίτλο ''Καραντι-να-τα χρονογραφήματα",που κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις Ανάτυπο ,είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να περάσουμε καλά καί γιατί όχι να γελάσουμε με την ψυχή μας. 
Ένα χρονογράφημα γεμάτο από εικόνες με όλα τα καλά κι άσχημα που μπορεί να συμβούν,αλλά πάντα δοσμένα από μία εύθυμη,χιουμοριστική,λιτή μα συνάμα άρτια γραφή της συγγραφέως που λέει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Όμως,προσέξτε! Δεν δείχνει τάσεις υπεροψίας,ή,ειρωνείας. Ο (αυτο)σαρκασμός βοηθά να έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα,που μας γεννά σκέψεις καί εντέλει δεν μας ''βαραίνει''.

Περιγραφή:

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού, αποφάσισα να αντιδράσω γράφοντας χρονογραφήματα με Quarantee, ελπίζω, χιούμορ. Γιατί; Κατά τον Σαίξπηρ: «Όσο γελάμε, τίποτα δεν χάθηκε». Και σε ένα δεύτερο επίπεδο σύμφωνα με ένα Λατινικό ρητό «Castigat ridendo mores», με λίγα λόγια: «Η κωμωδία και γενικότερα η σάτιρα διδάσκουν και διαμορφώνουν το ήθος μέσω του γέλιου». Ακόμη κι αν υποφέρεις από κάποιο ατύχημα, μπορείς να συμφωνήσεις με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές που υποστηρίζει ότι «αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι τι σου συμβαίνει, αλλά τι θυμάσαι και πώς το θυμάσαι».

Και μετά έρχονται οι αναμνήσεις που δίνουν νέα έμπνευση για συνέχεια. Μήπως είχε δίκαιο ο Αισχύλος που υποστήριζε ότι «Μνήμην θ’ απάντων, μουσομήτορ’ εργάνην», δηλαδή «Μνήμη όλων γενεσιουργός, μητέρα των μουσών». Κι όσον αφορά τις προσωπικές περιπέτειες, «Αν γελάς με τον εαυτό σου, δεν θα γελούν με σένα» (Lusius Seneca, λατίνος φιλόσοφος).

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η συγγραφέας Αθηνά Μαλαπάνη μας ''συστήνει'' το νέο της βιβλίο ''Κόκκινο''

Αφιέρωμα στα βιβλία: ''Ο Χρόνος παράξενα σωπαίνει'' & ''Φωνή Γυναίκας"

Η ζωή γράφτηκε με κιμωλία

Τέσσερις Ερωτικές Ιστορίες μυστηρίου & φαντασίας (Βερενίκη-Ελεωνόρα-Λιγεία-Μορέλα)

Γιατί δεν κοιμάσαι, μαμά;