Συνέντευξη με την συγγραφέα Μάουρα Ρομπέσκου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΑΟΥΡΑ ΡΟΥΜΠΕΣΚΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Μάουρα Ρομπέσκου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ''Ο ιερός όφις''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Μ.Ρ. Η συγγραφή μπήκε στην ζωή μου αργά και ξαφνικά σαν καταιγίδα. Οι ιστορίες πάντα υπήρχαν μέσα στο κεφάλι μου, όμως δεν είχα τολμήσει να τις καταγράψω. Το 2012 ξύπνησα ένα πρωί και είπα ‘Θέλω να γράψω’. Σε τρεις μήνες είχα έτοιμο το πρώτο μου μυθιστόρημα. Από τότε δεν σταμάτησα ποτέ να γράφω όπου και αν βρισκόμουν. Λες και προσπαθούσα να καλύψω τον χαμένο χρόνο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Ο ιερός όφις’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Μ.Ρ. Σας ευχαριστώ. Είναι μια μυθολογική ιστορία τρόμου. Όλη της η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τα όνειρα. Τα όνειρα σαν πύλες που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Εναλλάσσοντας πρωτοπρόσωπη με τριτοπρόσωπη αφήγηση ξεχωρίζω τις δύο ξεχωριστές ιστορίες που διαδραματίζονται παράλληλα. 
Η ηρωίδα μου αρχίζει να βλέπει στα όνειρά της μία άγνωστή της. Τα όνειρα αυτά δεν επαναλαμβάνονται απλώς αλλά σχεδόν συνεχίζονται από το σημείο που είχαν σταματήσει το προηγούμενο βράδυ. Όμως σιγά σιγά, διαπιστώνει πως όλα όσα ονειρεύεται δεν παραμένουν στον χώρο του ονείρου. Υπάρχουν σημάδια πως κάτι τρομερό βρίσκει τον δρόμο από το παρελθόν να περάσει στον κόσμο της χρησιμοποιώντας την σαν πύλη. Μια πύλη που πρέπει να βρει τον τρόπο να κλείσει πριν ο κόσμος μας καταστραφεί.   

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Μ.Ρ. Δεν υπάρχουν πηγές έμπνευσης όταν γράφω. Όλα ξεκινούν από λέξεις, προτάσεις, παραγράφους. Στην πορεία σχηματίζεται η μορφή του διηγήματος, νουβέλας ή μυθιστορήματος.  
Για το συγκεκριμένο χρειάστηκε γύρω στις είκοσι μέρες καθώς φροντίζω να γράφω τουλάχιστον 1000 λέξεις την ημέρα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς επιλέχθηκε ο τίτλος; Τί μπορεί να συμβολίζει;

Μ.Ρ. Ο τίτλος εμφανίστηκε σχεδόν στην μέση της νουβέλας όταν είχε αρχίσει να μου γίνεται σαφής η πορεία της. Τότε έκανα και έρευνα και βρήκα πως ο όφις αναφέρεται και στην Ελληνική μυθολογία, οπότε έκανα και τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Όμως εκτός από μια αμυδρή παραπομπή στην Ελληνική μυθολογία, δεν έχει κάποιον άλλο συμβολισμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί σας γοητεύει στην λογοτεχνία του τρόμου κι ως συγγραφέα κι ως αναγνώστρια;

Μ.Ρ. Πάντα με γοήτευε η λογοτεχνία του τρόμου. Είναι ένας κόσμος απρόβλεπτος. Ο κίνδυνος που παραμονεύει σε κάθε γωνιά, σε κρατά σε εγρήγορση. Σε κάνει να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα. Τα προβλήματα δεν είναι εκείνα που συναντούμε στην καθημερινότητά μας. 
Σαν συγγραφέα με ιντριγκάρει η απαίτηση που έχει ένα τέτοιο κείμενο. Να δημιουργήσω την ατμόσφαιρα που θα κάνει τον αναγνώστη να νοιώσει το ρίγος του τρόμου. Να κοιτάζει πίσω από την πλάτη καθώς διαβάζει. Να τρέμει αυτό που κρύβεται στο σκοτάδι. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Μ.Ρ. Αρχικά να απολαύσουν την ιστορία. Έπειτα μπορούν να δουν τα όνειρα με διαφορετικό μάτι. Να τους δώσουν μεγαλύτερη σημασία. Ίσως να τους φανερώσουν κάποιες σημαντικές πληροφορίες. Δεν είναι τυχαίο που έχουν ασχοληθεί μαζί τους τόσοι και τόσοι, από τους αρχαίους Έλληνες, μέχρι τον Φρόυντ. Και πού ξέρεις, μπορεί να βρουν και την πύλη για άλλους κόσμους, μέσα από αυτά. 

EΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος,σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Μ.Ρ. Γενικά διαβάζω τα πάντα. Μου αρέσει πολύ και το ιστορικό μυθιστόρημα και το θρησκευτικό θρίλερ. Διαβάζω παραμύθια, παιδική και νεανική λογοτεχνία. Τα αγαπημένα μου όμως είναι τρόμου και φαντασίας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

Μ.Ρ. Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Άγγελο Γαλάνη

ΣΤΟ ΧΑΚΙ - Διαβάζοντας βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας (Μέρος 5ο)

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ρέα Κατσάπη