Η Οδοντόβουρτσα

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Η Οδοντόβουρτσα

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Κυριάκος

Πόσες φορές σας έχει τύχει να ακούσετε τον τίτλο ενός βιβλίου καί αυτομάτως να παίζει στο μυαλό σας η μελωδία,ή,οι στίχοι ενός τραγουδιού; Εμένα μου έχει τύχει αρκετές φορές,με πιο πρόσφατο το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Κωνσταντίνου Κυριάκου,με τίτλο ''Η Οδοντόβουρτσα'',που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. 
Καί να'ταν μόνο αυτό,καλά θα ήταν. Αλλά,καθ'όλη σχεδόν την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου,το μυαλό μου είχε μετατραπεί σαν άλλο πικ-απ που έπαιζε συνεχώς το βινύλιο με τον στίχο ''Πάρε,πασά μου,την οδοντόβουρτσά μου'' σε ερμηνεία της μαγευτικής φωνής της Ελένης Δήμου. Κάτι τέτοιο σε άλλη περίπτωση,ίσως να έμοιαζε ενοχλητικό,αλλά εδώ θεωρώ πως ήταν ταιριαστό. Κι αυτό το λέω με δεδομένο πως τόσο το νόημα του βιβλίου,όσο καί ως έναν βαθμό το νόημα των στίχων συμπίπτουν. Καί τα δύο μιλούν για την οικειότητα κι εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται μεταξύ των ζευγαριών. Κάτι το οποίο μπορεί να πάρει άλλη μορφή,όπως την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων,όπως είναι η οδοντόβουρτσα. 
Ερωτήματα του τύπου: ''Τί γίνεται,όμως,όταν επέλθει ο οριστικός χωρισμός;'',''Έχουμε συνδέσει την παρουσία ενός ανθρώπου στην ζωή μας με διάφορα αντικείμενα; Κι αν ναι,ο αποχωρισμός μας από αυτά τα αντικείμενα μπορεί να σημαίνει την αποδοχή του γεγονότος πως έχουμε χωρίσει με αυτόν τον άνθρωπο;'' καί σε μερικά ακόμα θα κληθεί να απαντήσει ο συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του παρόντος βιβλίου. 
Ένα βιβλίο,που αν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,είναι αρκετά καλογραμμένο,ανάλαφρο,σύγχρονο καί ευνόητο. Ένα βιβλίο που πέρασα καλά διαβάζοντάς το.

Περιγραφή:

Ο χρόνος των συναισθημάτων είναι υποκειμενικός, τόσο στην ωρίμανσή τους όσο και στο βίωμά τους. Μπορούν να γεννηθούν και να πεθάνουν στο φως μιας αστραπής, κι όμως, να σε στοιχειώσουν για μια ολόκληρη ζωή. Υπάρχουν μικρά σημάδια ότι ο έρωτας που γεννήθηκε και έζησε μέσα σου, έχει πια σβήσει – ένα τέτοιο είναι και η οδοντόβουρτσα. Ένα τόσο απλό αντικείμενο που συμβολίζει την οικειότητα και τη συνύπαρξη για όσο καιρό είστε μαζί, γίνεται ξαφνικά κάτι ξένο και άγνωστο μόλις ο ένας από τους δύο φύγει. Όταν θα καταφέρεις να πετάξεις από το μπάνιο την οδοντόβουρτσα που εκείνος ή εκείνη άφησε φεύγοντας, τότε είσαι έτοιμος να τον αποχαιρετήσεις για πάντα. Η Στέλλα πέρασε από τη ζωή του Στέφανου σαν τυφώνας, τόσο ανατρεπτικά και τόσο γρήγορα. Όμως την οδοντόβουρτσα που της έδωσε εκείνο το πρωινό, δεν κατάφερε να την πετάξει, παρά μόνο πολύ καιρό μετά την τελευταία φορά που την είδε.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Όνειρα στη θερμάστρα

Περπατώ ξανά