Συνέντευξη με τον συγγραφέα Σαράντη Παπαδόπουλο


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

  Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Σαράντης Παπαδόπουλος. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Ιστορίες δίχως αύριο''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιoν τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;

Σ.Π. Μπορώ να πω πως η συγγραφή ήρθε στην ζωή μου από πολύ νωρίς. Την πρώτη μου ιστορία την έγραψα στο δημοτικό και ύστερα ασχολήθηκα ξανά στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου καθώς εκεί βρήκα πολύ περισσότερο χρόνο. Βέβαια, στο μεσοδιάστημα «κατανάλωνα» αρκετά βιβλία κάτι που θεωρώ αρκετά σημαντικό εάν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με την συγγραφή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το βιβλίο σας με τίτλο ‘’’Ιστορίες δίχως αύριο’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό;

Σ.Π. Σας ευχαριστώ πολύ. Οι «Ιστορίες δίχως αύριο» είναι μια ανθολογία η οποία αποτελείται από τέσσερις ιστορίες διαφορετικές μεταξύ τους ως προς τον τρόπο γραφής. Μέσα οι αναγνώστες θα βρουν μία ιστορία μυστηρίου, μία ιστορία τρόμου, ένα θρίλερ και ένα δράμα. Ήθελα να συνθέσω διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες καθώς μ’αρέσει να απευθύνομαι σε διαφορετικούς αναγνώστες. Με κοινό γνώρισμα βέβαια πάντα τη σφαίρα του φανταστικού.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Σ.Π. Επειδή οι ιστορίες είναι τέσσερις, υπάρχουν και τέσσερις διαφορετικές πηγές έμπνευσης. Ας πούμε όμως πως οι τρεις από τις τέσσερις είναι ονειροπολήματα, αν μπορώ να τα ονομάσω έτσι, ενώ την τελευταία την σκέφτηκα ενώ έπαιρνα το συγκεκριμένο τραίνο για μια μεγάλη περίοδο της ζωής μου πριν μερικά χρόνια. Με τις γρήγορες εναλλαγές τοπίων που προσφέρει η διαδρομή μαζί με καλή μουσική στα ακουστικά δεν είναι δύκολο να σκαρφιστεί κανείς μια ιστορία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;

Σ.Π. Θα ήθελα να το αφιερώσω στην γιαγιά μου, καθώς ακόμη θυμάμαι τις ιστορίες βγαλμένες από την ελληνική μυθολογία που μου έλεγε όταν ήμουν μικρός. Από τότε είχαν αρχίσει να με τραβάνε οι ιστορίες και τα παραμύθια και το άτομο που συνέβαλλε σε αυτό είναι εκείνη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Επιλέγετε να γράφετε ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας ένα πλάνο/σχεδιάγραμμα,ή,αφήνετε να σας οδηγήσουν οι ήρωες καί η ιστορία του;

Σ.Π. Θα έλεγα πως είναι μια μίξη των δύο. Στην αρχή δημιουργώ ένα πλάνο με βήματα που αφορούν την πλοκή της ιστορίας ενώ προσθέτω και σημειώσεις για τον κάθε ήρωα. Έπειτα βέβαια κάποια πράγματα αναγκάζομαι να τα αλλάξω γιατί επεμβαίνουν και οι χαρακτήρες από μόνοι τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα βιβλίο που να ανήκει στο είδος του τρόμου; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;

Σ.Π. Πιστεύω πως ναι. Αυτή την περίοδο για παράδειγμα γράφω μία κωμωδία η οποία κατά την γνώμη μου είναι και το δυσκολότερο είδος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Σ.Π. Έχω διαβάσει αρκετές κατηγορίες βιβλίων αλλά οι αγαπημένες μου κατηγορίες σαν αναγνώστης είναι τα βιβλία φαντασίας, τα θρίλερ ενώ δεν λέω ποτέ όχι σε ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Σ.Π. Σίγουρο είναι δύσκολο για έναν νεότερο συγγραφέα να γίνει αποδεκτός στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από τους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι εμπιστεύονται κυρίως ήδη καταξιωμένους συγγραφείς αλλά και από τους αναγνώστες για τον ίδιο λόγο. Επίσης, κάποιες φορές το είδος που γράφει κάποιος δεν γίνεται αποδεκτό στο ελληνικό κοινό. Τα μυθιστορήματα φαντασίας και τα θρίλερ τα οποία κάνουν θραύση στην Αμερική να φανταστείτε, τώρα αρχίζουν να γίνονται δημοφιλέστερα στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Tέλος,αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

Σ.Π. Πολύ δύσκολο. Θα διαλέξω τρία βιβλία τα οποία με συγκλόνισαν όταν τα διάβασα εάν γίνεται. «Σαρωτική Έκρηξη», του Τζωρτζ Πελεκάνος, «Ελέησον με», του Ζαν Κριστόφ Γκρανζέ και ο «Νεκροταφίο Ζώων», του Στήβεν Κινγκ.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://vivliovamon.blogspot.com/2023/02/blog-post_5.html


                                                               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Άγγελο Γαλάνη

ΣΤΟ ΧΑΚΙ - Διαβάζοντας βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας (Μέρος 5ο)

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ρέα Κατσάπη