Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χρήστο Φλουρή
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΛΟΥΡΗΣ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Χρήστος Φλουρής. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο "VOLCANO". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ‘’VOLCANO’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Χ.Φ. Πρόκειται για ένα κοινωνικό θα έλεγα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται μέσα σε εντελώς καθορισμένο ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο. Καλύπτει χρονικά την περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και το 2004, με έμφαση στα χρόνια της δικτατορίας του 1967. Η βασική του ηρωίδα, η Βασιλική, κάτοικος Θηρασιάς, προκειμένου να ξεφύγει έστω και στα χαρτιά από έναν τελματωμένο γάμο, προβαίνει σε μια αψυχολόγητη ενέργεια: αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός νεκρού που ξέβρασε η θάλασσα στις ακτές της Κρήτης, τον αγνοούμενο άνδρα της. Η ενέργειά της αυτή θα προκαλέσει μια σειρά από γεγονότα που θα καθορίσουν την πορεία της δικής της ζωής αλλά και αυτής των παιδιών της. Όλη αυτή την ιστορία, εμείς ως αναγνώστες τη μαθαίνουμε από ένα βιβλίο που αποφασίζει να γράψει για τη ζωή της ο γιος της Παύλος Αλεξίου με τον τίτλο Vοlcano, εμπνευσμένο από το Ηφαίστειο της Θήρας αλλά και από τα μικρά ηφαίστεια των συναισθημάτων που όλοι κρύβουμε μέσα μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;
Χ.Φ. Το περιεχόμενο είναι καθαρά μυθοπλαστικό και δεν έχει σχέση με πραγματικά γεγονότα μήτε μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς την πηγή έμπνευσης. Ίσως το ίδιο το ηφαίστειο και η δύναμη που κρύβει μέσα του να με επηρέασε στην αρχική σύλληψη. Όλα τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;
Χ.Φ. Σχεδόν μισό χρόνο, ίσως και λίγο παραπάνω.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;
Χ.Φ. Αντί απάντησης θα σας παραθέσω την εισαγωγική φράση με την οποία ο συγγραφέας του Volcano, Παύλος Αλεξίου, προλογίζει το έργο του: «Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για όλους εκείνους που αδικήθηκαν στη ζωή και έφυγαν από τον κόσμο τούτο αδικαίωτοι.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Επιλέγετε να γράφετε ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας ένα πλάνο/σχεδιάγραμμα, ή, αφήνετε να σας οδηγήσουν οι ήρωες και η ιστορία του;
Χ.Φ. Δεν συνηθίζω να κάνω κανενός είδους πλάνο. Όποτε το έχω επιχειρήσει εξάλλου, δεν έχω καταφέρει να το τηρήσω, καθώς οι ήρωες των βιβλίων μου, από τη στιγμή που δημιουργηθούν σαν να αυτονομούνται και αρχίζουν να αυτενεργούν. Αυτό που αποφασίζω, πριν αρχίσω ένα μυθιστόρημα, είναι η ιστορική περίοδος μέσα στην οποία θα κινούνται και θα δρουν οι ήρωες. Κι αυτό επειδή μου αρέσει τα βιβλία μου να έχουν μια στέρεη ιστορική βάση αφού αυτή είναι που πολλές φορές καθορίζει τις ενέργειές και τη συμπεριφορά των προσώπων.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;
Χ.Φ. Όπως η συγγραφή έτσι, νομίζω, και η ανάγνωση είναι μια υποκειμενική διαδικασία. Κάποιος αναγνώστης μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα σημείο, κάποιος σε ένα άλλο. Πέρα από την βασική ηρωίδα που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα θέλησης και εσωτερικής δύναμης, υπάρχουν πολλά δευτερεύοντα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα προς μίμηση ή προς αποφυγή: Η Τασούλα για παράδειγμα ως πρότυπο ανιδιοτελούς φιλίας (αν και με μια σκιά στο τέλος), ο Γάτας που εκπροσωπεί όλους εκείνους που βολεύονται και προσαρμόζονται σε κάθε πολιτική και όχι μόνο κατάσταση και βγαίνουν πάντα κερδισμένοι, ο αστυνόμος Παρίσης ως υποτακτικός της εξουσίας, ο Ηρακλής ως άτομο που χειρίζεται τους ανθρώπους για το ατομικό του και μόνο καλό, ο Διαμαντής ως παράδειγμα ενός ονειροπόλου εφήβου που θέλει να αλλάξει τον κόσμο... Πέρα από αυτά ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει βασικά γεγονότα που έγιναν κατά τη διάρκεια της επταετίας μέσα από τη ματιά της Βασιλικής, μιας απλοϊκής γυναίκας με μόρφωση δημοτικού που ωστόσο σχολιάζει και ερμηνεύει τα γεγονότα ίσως αντικειμενικότερα από τον καθένα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Χ.Φ. Προτιμώ αναγνώσματα με στέρεα ιστορική βάση και με ήρωες ανθρώπους καθημερινούς. Ίσως γιατί αυτούς μπορώ να τους καταλάβω περισσότερο και να μπω ευκολότερα στη θέση τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Tέλος,αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;
Χ.Φ. Όποτε μου γίνεται αυτή η ερώτηση, δίνω και διαφορετική απάντηση ανάλογη με το τι διαβάζω αυτή την περίοδο. Θα αναφέρω λοιπόν ως αγαπημένο, το βιβλίο που διαβάζω αυτή την περίοδο, το «περί της εαυτού ψυχής» του Ισίδωρου Ζουργού που ούτως ή άλλως είναι αγαπημένος μου συγγραφέας. Θα αναφέρω επίσης τα δύο επόμενα που έχουν σειρά να διαβαστούν τα οποία διαισθάνομαι ότι θα γίνουν αγαπημένα μου: Το «Εμμανουήλ και Αικατερίνη» της Ρέας Γαλανάκη και το «Να είχα, λέει, μια τρομπέτα» της Μάρως Δούκα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου