Συνέντευξη με τον συγγραφέα Βασίλη Καθάρειο

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

  Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Βασίλης Καθάρειος. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο 'Τυραννομυομαχία''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                                                  Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Τυραννομυομαχία’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Β.Κ. Η Τυραννομυομαχία αποτελεί συνδυασμό τριών διαφορετικών λογοτεχνικών ειδών, του χάικου, της επιστημονικής φαντασίας και του ηρωικού έπους, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του καθενός. Περιγράφει την ιστορία ενός νεαρού αξιωματικού που αιχμαλωτίζεται σε έναν εχθρικό πλανήτη και εξαναγκάζεται να μονομαχήσει για την επιβίωσή του, δείχνοντας παράλληλα το δρόμο της ελευθερίας σε μια ολόκληρη κοινωνία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς θα περιγράφατε τη συγγραφή;

Β.Κ. Για μένα ο δρόμος της συγγραφής αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο αυτοδιάθεσης για τις ιδέες και τις εμπνεύσεις μου, όπου μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα με τις λέξεις που ίδιες θα επιλέξουν. Μια προσωπική εκφραστική γωνιά όπου καλώ και οποιονδήποτε μπορεί να ενδιαφέρεται για όσα θα βρει εκεί. Έχουμε και μπισκότα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί σας οδήγησε στην συγγραφή της ιστορίας του βιβλίου σας;

Β.Κ. Η νίκη στην αντίστοιχη κατηγορία των βραβείων Larry Niven 2019, που εξασφάλισε το δικαίωμα έκδοσης του βιβλίου, με έβαλε στη διαδικασία να σκεφτώ πώς θα μπορούσα να αξιοποιήσω όσο το δυνατόν πιο δημιουργικά τη θεματική του χάικου επιστημονικής φαντασίας. Έγραψα λίγες δοκιμαστικές στροφές πάνω σ’ αυτήν την αισθητική, και η υπόλοιπη ιστορία συμπληρώθηκε πρακτικά μόνη της.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς επιλέξατε να συνδυάσετε το ηρωικό έπος με την ποιητική φόρμα,το χαϊκού;

Β.Κ. Η απάντηση και σε αυτήν την ερώτηση βρίσκεται ακριβώς από πάνω. Δεν θα μου αρκούσε να γράψω π.χ. 80 σελίδες και 500 χάικου απλά και μόνο για να παραπέμπουν σε μια συγκεκριμένη αισθητική, ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω και κάτι συγκεκριμένο μέσα απ’ αυτό, με αρχή, μέση και τέλος. Το ηρωικό έπος είναι κάτι που εκτιμώ και σέβομαι από τα χρόνια του Γυμνασίου, και η ιδέα νομίζω ότι ωρίμασε φυσικά μέσα απ’ την επιλογή για επίκληση στη Μούσα, στον πρώτο στίχο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσο σας επηρέασαν τα όσα ζούμε ως ανθρωπότητα,ώστε να γράψετε το παρόν βιβλίο;

Β.Κ. Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε τον δυτικό κόσμο σε μια κατάσταση που αγνοούσε για δεκαετίες, τη γενικευμένη στέρηση της ελευθερίας του. Η πραγματικότητα που χαρακτηρίζει και τον υπόλοιπο κόσμο όμως δεν πάει πίσω, καθώς το πρώτο πέμπτο του εικοστού αιώνα είναι και αυτό που στιγματίστηκε από την επάνοδο του θρησκευτικού φανατισμού, νεοδικτατορικών καθεστώτων, μισαλλοδοξίας και -προσφάτως- ενόπλων συρράξεων και ψυχρού πολέμου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Β.Κ. Στην τρέχουσα φάση γράφω μόνο την αναφορά της πτυχιακής μου, παράλληλα με τη θητεία μου, μπας και καταφέρω ποτέ να αποφοιτήσω από το Ε Μου Που. Για να συγκεντρώσω όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα και να τα αξιοποιήσω συγγραφικά χρειάζομαι χρόνο, που δυστυχώς δεν έχω, ως το καλοκαίρι τουλάχιστον. Όταν ενεργοποιηθώ και πάλι όμως μάλλον θα συνεχίσω από εκεί που είχα μείνει, σε έναν διαρκή πειραματισμό πάνω στον τρόμο και την επιστημονική φαντασία.

EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Β.Κ. Εξαρτάται από την περίσταση, αλλά συχνά προτιμώ και είδη στα οποία -προς το παρόν- δεν συνεισφέρω, όπως διάφορα είδη ρεαλιστικής λογοτεχνίας, κυρίως από κλασικούς συγγραφείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

Β.Κ. Να καταφέρω να συνδέσω τις δυνατότητες και το εύρος της φανταστικής λογοτεχνίας με τη βιωματική ισχύ και τη διδακτική ικανότητα της κλασικής λογοτεχνίας. Οι πειραματικοί και εναλλακτικοί τρόποι αφήγησης είναι ένα καλό σημείο να ξεκινήσει κανείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Β.Κ. «Ο Λύκος της Στέπας» του Hermann Hesse. Από συγγραφείς θα αναφέρω τον ίδιο τον Hesse, τον Franz Kafka, τον Jack Kerouac και τον H.P. Lovecraft.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Β.Κ. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να γράψει κανείς. Τότε όμως θα ανακαλύψεις τον νέο αγαπημένο σου συγγραφέα, και θα αναγνωρίσεις τους σωστούς και τους λάθος τρόπους να γράφει κανείς. Όμως δεν υπάρχουν σωστοί και λάθος τρόποι να γράψει κανείς.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://vivliovamon.blogspot.com/2022/03/blog-post_31.html







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λάχεσις

Η κόρη της λήθης

Ο δρόμος των αυτοκρατόρων

Ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Μαρία Σταυροπούλου

Οι συγγραφείς Ελένη Αποστολάτου & Ελευθερία Μαυρίδου (aka Ellaria Black) μας μιλούν για τους ''Κανόνες του Δράκου''