ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

   Κάθε αστυνομικό μυθιστόρημα που διαβάζω,έρχεται καί ''θρέφει'' την αναγνωστική μου ''πείνα'' καί κρατά ζωντανή την αγάπη μου για το συγκεκριμένο είδος. Από το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα που διάβασα έως κι αυτό που διάβασα σήμερα καί σας παρουσιάζω,με πάσα ειλικρίνεια μπορώ να πω πως η αστυνομική λογοτεχνία είναι ένας από τους αναγνωστικούς μου ''εθισμούς'' καί αυτή η ιδιάζουσα ''εξάρτηση'' διαρκώς αυξάνει. ΄Οσοι/ες ''πάσχετε'' από την ίδια ''εξάρτηση'',μπορείτε να εντοπίσετε καί να αναγνωρίσετε τα ''συμπτώματα'',καθώς καί να αντιληφθείτε την χαρά που ένιωσα πιάνοντας στα χέρια μου ένα νέο αστυνομικό μυθιστόρημα. Πιο συγκεκριμένα,αναφέρομαι στο νέο βιβλίο του συγγραφέα Τειρεσία Λυγερού,με τίτλο ''Τα ίχνη του αίματος'',που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη.
   Το βιβλίο μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον από το πρώτο,κιόλας,άκουσμα του τίτλου του μαζί με την είδηση της αναμενόμενης κυκλοφορίας του. Είχε,ακούσια,δημιουργήσει μία αναμονή κοινού καί φλέρταρε με όμορφο κι ευφυή τρόπο με την σκέψη μου. Άραγε,προμήνυε αυτό ακριβώς που έλεγε; Ήταν τόσο απλό,ή,φάνταζε ως τέτοιο για να μας μπερδέψει καί να μας εκπλήξει ευχάριστα στην πορεία κάνοντας κάποια ανατροπή; Διότι η κοινή λογική λέει πως το αίμα,όχι μόνο δεν περνά απαρατήρητο,αλλά όπου ''πέσει'' αφήνει όχι μόνο ίχνη καί μία μεταλλική μυρωδιά,αλλά προκαλεί ποικίλα συναισθήματα σε όσους/ες το αντικρίζουν. Άραγε,τί ρόλο έπαιξαν τα εν λόγω ίχνη στην παρούσα υπόθεση καί κατ'επέκταση στην διαλεύκανσή της; Πόσο θα βοηθούσε,ή,θα θόλωνε τα νερά η πιθανή ύπαρξή τους,είτε με την κυριολεκτική,είτε με την μεταφορική έννοια; 
   "Ο αστυνόμος Σεβαστιανός, ακολουθώντας τα ίχνη του αίματος, θα ξετυλίξει το κουβάρι μιας ιστορίας, της οποίας τα νήματα κινούν η απληστία, η αλαζονεία και η εκδίκηση. Μια υπόθεση που δύο αρχικά άσχετα γεγονότα μεταξύ τους, μια εξαφάνιση γόνου ισχυρής οικογένειας και μια πιθανή αυτοκτονία, τον οδηγούν σε συγκρουσιακές καταστάσεις, με πολλές ανατροπές. Ο οξυδερκής αλλά δύστροπος Αντρέας Σεβαστιανός δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος για να συνεργαστεί κανείς μαζί του. Στην αρχή κινείται αργά, αλλά η ατμόσφαιρα γρήγορα βαραίνει. Ο ύποπτος γίνεται θύμα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Υποθέσεις που μπορεί να μας δίνουν την αίσθηση πως δεν σχετίζονται φαινομενικά,μα είναι αλληλένδετες καί την εναλλαγή των ρόλων που το θύμα μπορεί να λάβει την ιδιότητα του θύτη καί τούμπαλιν δεν είναι κάτι το τόσο πρωτότυπο. Κακά τα ψέματα,είναι ένα από τα μοτίβα που συναντάμε συχνά-πυκνά σε αστυνομικά μυθιστορήματα. Η δυσκολία έγκειται στο να καταφέρει ο/η εκάστοτε δημιουργός να τα αναδείξει από μία οπτική μου μέχρι σήμερα δεν έχουμε ξαναδιαβάσει. Κατ'εμέ,ο συγγραφέας Τειρεσίας Λυγερός το καταφέρνει μέσα από το νέο του μυθιστόρημα,έχοντας ένα δυνατό κι εκμεταλλεύσιμο ''χαρτί'' στα χέρια του που δεν είναι άλλο από τα πρόσωπα της ιστορίας. Κάθε άλλο από τα αναμενόμενα κλισέ με τους καλούς,έξυπνους κι όμορφους νεαρούς αστυνομικούς,τις femme fatale,τα αθώα,αδικημένα θύματα καί τους υπόπτους υπεράνω πάσης υποψίας. Εδώ ο κεντρικός ήρωας είναι αψύς καί τραχύς (λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση) που εντέχνως κρύβει καί μία πιο ανθρώπινη πλευρά,ενώ τα λοιπά πρόσωπα επιτελούν επάξια τον ρόλο που τους έχει δοθεί. Σύμμαχος,λοιπόν,του πρωταγωνιστή αυτά τα ίχνη του αίματος. Θα τον οδηγήσουν,ή,όχι στις τελικές απαντήσεις;
    Σπιρτόζικοι διάλογοι,ανταλλαγή έξυπνων ατακών που ''πετάγονται'' σαν άλλο μπαλάκι του πινγκ πονγκ,αληθοφάνεια όλων των προσώπων,που αν καί μοιάζουν κάπως αντισυμβατικοί καί καθόλου ερωτεύσιμοι,είναι οικείοι καί προσιτοί καί εκφράζουν ξεχωριστά ο καθένας/η καθεμία τις απόψεις πολλών ανθρώπων εκεί έξω,περιγραφικές εικόνες,γρήγορη ροή,αφθονο καί καθημερινό λεξιλόγιο,καθώς καί μία προσέγγιση της ιστορίας τόσο κοντά στο σήμερα καθιστούν στο σύνολό του το βιβλίο καλογραμμένο κι ευχάριστο. Ένα βιβλίο που μας αποδεικνύει πως τα έργα που ανήκουν στο συγκεκριμένο είδος ποτέ δεν θα είναι αρκετά για να προσεγγίσουν απόλυτα το διαστροφικό μυαλό των εγκληματιών καί κυρίως πως όσο υπάρχουν άνθρωποι,κίνητρα καί ατομικά συμφέροντα,τόσο θα εξακολουθούν να διαπράττονται εγκλήματα που θα μας συγκλονίζουν ως κοινωνία.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΙΒΑΝΗ







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην Ελλάδα

Ζώντας τα απωθημένα μας (αναγνωστικό κοινό & συγγραφείς) μέσα από τα πρόσωπα των βιβλίων...

Λάχεσις

Ο δρόμος των αυτοκρατόρων

Ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Μαρία Σταυροπούλου