ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΤΑΝ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

   Πόσες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας δεν έχει περάσει η σκέψη από το μυαλό μας πως θα ήταν καλύτερο να μην γνωρίζαμε καί να μην συναντούσαμε κάποιους ανθρώπους; Ίσως καί να το ευχηθήκαμε στα κρυφά,ή,να το παραδεχθήκαμε μπροστά τους. Ίσως να φτάσαμε στο σημείο να προσδοκούμε μία πιθανή εξαφάνισή τους. Κι αν,τελικά,το σύμπαν ακούει καί υλοποιεί τις σκέψεις μας,πώς θα αισθανόμασταν τότε; Ανακούφιση,φόβο,ή,ενοχή; Μήπως ισχύει αυτό που λέει η φράση ''πρόσεχε τι εύχεσαι,γιατί μπορεί να συμβεί,ή,να το πάθεις''; Αυτές ήταν μερικές από τις σκέψεις που ξεπήδησαν στο μυαλό μου στο άκουσμα,κιόλας,του τίτλου του βιβλίου ''Μακάρι να εξαφανιζόταν'' του συγγραφέα πίσω από το αινιγματικό ψευδώνυμο Σιμόν Παλιάσος,που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ιβίσκος. Ένα βιβλίο που από την εικόνα του εξωφύλλου του,άρχιζε σταδιακά να μας περιβάλλει το σκοτάδι καί το μυστήριο... Ένα βιβλίο που ακροβατεί ανάμεσα στην φαντασία καί την αλληγορία της αληθινής ζωής...
  "…πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί!
Όταν ο αδερφός του, ο Μάρκος, εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια του, ο Σιμόν νιώθει να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Όμως ως άλλος από μηχανής θεός τον σώζει από την απελπισία του και τις ενοχές του ο Άβαρης. Μαζί θα ξεκινήσουν την αναζήτηση, ακολουθώντας τα ίχνη του Αρπακτικού και θα προσπαθήσουν να λύσουν το γρίφο της ύπαρξής του. Εκείνο θα τους οδηγήσει σ’ έναν κρυμμένο από τα μάτια των ανθρώπων κόσμο. Θ’ αναγκαστούν ν’ αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα και να παλέψουν για την ίδια τους τη ζωή. Ο υπόγειος σταθμός της πόλης θα τους οδηγήσει στις στοές του ορυχείου. Θα περάσουν δια πυρός και σιδήρου για να καταφέρουν να φτάσουν στο Καταφύγιο. Εκεί το κόκκινο νερό θα δείξει τον δρόμο για να συναντήσουν τα παιδιά του Δράκοντα. Άραγε θα καταφέρουν να βρουν την έξοδο από τον λαβύρινθο ή ο Κύριος του Πύργου θα τους αιχμαλωτίσει για πάντα στο σκοτάδι;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Ξεκινώντας την μύησή μας στον κόσμο των ηρώων του βιβλίου,αρχικά δεν θα έρθουμε αντιμέτωποι/ες με κάτι το τρομακτικό. Ο συγγραφέας εσκεμμένα,-κι ευφυώς κατ'εμέ-,επιλέγει να υφάνει την ιστορία σαν άλλη αράχνη τον ιστό της,παγιδεύοντας σε αυτόν όχι μόνο τα πρόσωπα της ιστορίας,αλλά καί το αναγνωστικό κοινό. Βέβαια,το στοιχείο του όποιου θρίλερ καί φαντασίας (πάντα σε συγκεκριμένη δόση) σε συνδυασμό με το όποιο σασπένς δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους. Καί για να σας προλάβω,δεν μιλάμε για ένα βιβλίο που συνηθίζουμε να αναμένουμε σε ανάλογη κατηγορία. Ο συγγραφέας βασίζεται,κατά κόρον,στα συναισθήματα,τις σκέψεις μα καί τον ψυχισμό των προσώπων για να αναπτύξει όλη την υπόθεση. Προβαίνει σε μία εις βάθος σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους που τολμώ να πω πως πάνω τους αντανακλάται ένα κομμάτι της κοινωνίας καί των όποιων πεποιθήσεων. 
   Ο συγγραφέας με πρωτοπρόσωπη αφήγηση,καθώς καί ρεαλιστικούς διαλόγους μεταξύ των προσώπων,θα μπει στην θέση ενός από τους κεντρικούς ήρωες,-μάλιστα θα του χαρίσει καί το όνομά του-,καί θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πλοκής. Αυτό θα μας βοηθήσει να ταυτιστούμε μαζί του καί να αποκτήσουμε κοινές εμπειρίες,σκέψεις καί συναισθήματα. Στον πρόλογό μου είπα πως πρόκειται για μία αλληγορία της αληθινής ζωής καί θα το αντιληφθείτε κι εσείς διαβάζοντας το βιβλίο. Τα όποια στοιχεία φαντασίας καί τρόμου έχουν να κάνουν με θέματα όπως η αδελφική αγάπη,οι ανθρώπινες σχέσεις,η ανάγκη για αποδοχή καί η στάση της κοινωνίας προς την διαφορετικότητα,αλλά καί το μέχρι που θα έφτανε κάποιος/α για ένα αγαπημένο του πρόσωπο μα καί για να πετύχει όλα όσα ονειρεύεται. 
   Στα λοιπά θετικά στοιχεία του βιβλίου συγκαταλέγονται:
- Οικείο,γεμάτο λεξιλόγιο
- Περιγραφικές εικόνες
- Μεστά καί γρήγορα κεφάλαια
- Συνεχόμενη δράση
- Σωστή χρήση εκφραστικών μέσων
   Ίσως να επιθυμούσα κάποιες επιπλέον πληροφορίες σε κάποια σημεία,αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο,το βιβλίο μου άφησε αρκετές καλές εντυπώσεις και σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΙΜΟΝ ΠΑΛΑΣΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΙΒΙΣΚΟΣ





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Φλόγες στα Κύματα

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Μαρία Κέιτζ

Μικρή καρδιά μεγάλοι μπελάδες