Συνέντευξη με την συγγραφέα Σελίνα Χρυσουλάκη

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

  Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Σελίνα Χρυσουλάκη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο "Human Relic''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 

Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Human Relic’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Σ.Χ. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και για τα καλά σας λόγια. Πρόκειται για ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, με την ιστορία του να αποτελεί μια ζοφερή μάτια σε ένα μέλλον αμαυρωμένο από την επιφανειακή τεχνολογική του αίγλη. Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας πράκτορας, απόλυτα συμμορφωμένος στην εξουσία, σε σημείο να στερείται ενσυναίσθησης. Μοναδικός του στόχος είναι να βρει τον Υποκινητή, ένα απρόσωπο επαναστάτη, που στασιάζει κατά της παντοδύναμης Συνομοσπονδίας. Η αστική καταπιεσμένη "φυλή" ζει μόνο για το εισιτήριο ενός αμόλυντου πλανήτη. Όλα αυτά υπό την ατμόσφαιρα που αφήνει μια κλειστοφοβική αίσθηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Συγγραφή: χόμπι,κατάθεση ψυχής,ή,αγχολυτικό; Όλα μαζί,ή,κάτι παραπάνω;

Σ.Χ. Εύλογα κάτι παραπάνω. Η συγγραφή είναι μια ιεροτελεστία και τα μυστικά της ανήκουν στον ίδιο το συγγραφέα και μόνο. Αυτό που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας, είναι πως αποτέλεσε το κλειδί για να ανακαλύψω άγνωστες πτυχές του εαυτού μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί σας οδήγησε στη συγγραφή της ιστορίας του βιβλίου σας;

Σ.Χ. Μια υπόσχεση που είχα δώσει στον εαυτό μου χρόνια πριν. Έτσι κι αλλιώς, τα όνειρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα δυστοπικό/φανταστικό μυθιστόρημα; Τί σας ελκύει στο συγκεκριμένο είδος;

Σ.Χ. Δεν σας κρύβω πως πάντα με απασχολούσαν ερώτηματα του τύπου: τι θα συνέβαινε αν μια μέρα ανακαλύπταμε πως ήμασταν προγράμματα ενός υπολογιστή; Από πού πραγματικά προερχόμαστε; Μήπως κάποια ανώτερη μορφή ζωής που δεν πρόκειται να μας αποκαλύφθεί πότε, έχει καταφέρει να μας παγιδεύσει σε ένα τέλειο κόσμο ψευδαίσθησης; Ναι, αυτό που με ελκύει είναι το άγνωστο και ίσως αρκετοί αναγνώστες ταυτιστούν με αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσο σας επηρέασαν τα όσα ζούμε ως ανθρωπότητα,ώστε να γράψετε το παρόν βιβλίο;

Σ.Χ. Υπάρχουν δύο τρόποι να κοιτάς τη ζωή. Ο πρώτος είναι καθαρά μονόπλευρος και απαξιωτικός, αρπάζοντας ό,τι μπορείς και χρεώνοντας το στους άλλους, και ο δεύτερος είναι η αντίληψη ότι ζεις ένα ακαθόριστο όνειρο που τίποτε δεν βγάζει νόημα και ό,τι μπορεί να πάει στραβά,θα πάει. Ίσως να μην ξυπνήσουμε ποτέ, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιo λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Σ.Χ. Έχω ξεκινήσει να συγκεντρώνω υλικό σε πρώτο πλάνο. Θα έλεγα πως είμαι στο στάδιο που αφήνω την ιδέα να ωριμάσει στο μυαλό μου. Επιστημονική φαντασία για μια ακόμη φορά, που διαδραματίζεται στην αρχή της ιστορίας σε γυμνές καί έρημες εκτάσεις. Μια καμένη πόλη, που έχει καταληφθεί από κάποια εξωγήινη φυλή, κυνηγώντας ανθρώπους είτε για να τους κάνει σκλάβους, είτε για να τους σκοτώσει. Είναι το μέλλον. Καλώς ήρθατε στο 2099.

EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Σ.Χ. Διαβάζω τα πάντα κυριολεκτικά, από τρόμο μέχρι ιστορικά μυθιστορήματα. Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία όμως στην επιστημονική φαντασία και κυρίως στη φαντασία που πραγματεύεται με φιλοσοφικά ερωτήματα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

Σ.Χ. Το όραμα μου είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για ένα ευγενή σκοπό. Δεν χρειαζόμαστε άλλες πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρειαζόμαστε θεραπείες για ασθένειες και εκφυλιστικές νόσους. Δεν έχει καμία απολύτως αξία η εφήμερη ενασχόληση με τα σόσιαλ, αν έχεις χάσει ένα αγαπημένο σου πρόσωπο από ασθματικό επεισόδιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

Σ.Χ. Χωρίς δεύτερη σκέψη: "Το ηλεκτρικό πρόβατο" του Φίλιπ Ντικ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Σ.Χ. Θα τους προέτρεπα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Η ζωή είναι πολύ μικρή και κατά κανόνα ανήκει πάντα στους τολμηρούς.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://vivliovamon.blogspot.com/2022/03/human-relic.html





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην Ελλάδα

Ζώντας τα απωθημένα μας (αναγνωστικό κοινό & συγγραφείς) μέσα από τα πρόσωπα των βιβλίων...

Λάχεσις

Ο δρόμος των αυτοκρατόρων

Ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Μαρία Σταυροπούλου