Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χριστόδουλο Λιτζερίνο
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΛΙΤΖΕΡΙΝΟΣ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Χριστόδουλος Λιτζερίνος. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο "Γκουέντρα". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιον τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;
Χ.Λ. Στη ζωή μου ήρθα νωρίς σε επαφή με τη συγγραφή και ειδικότερα με την ποίηση και το διήγημα, από τα σχολικά μου χρόνια. Η μικρή φόρμα με συναρπάζει ακόμη και συνεχίζω να γράφω διηγήματα, παρότι δεν εξέδωσα άλλη συλλογή πέρα από την πρώτη «Τα χαρτόκουτα δεν έχουν φινιστρίνια». Τα έργα μου παρέμεναν στο συρτάρι ώσπου αποφάσισα να τα μοιραστώ με τους αναγνώστες και να πειραματιστώ με τη μεγάλη φόρμα του μυθιστορήματος.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ’’Γκουέντρα’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;
Χ.Λ. Η Γκουέντρα, δηλαδή ο χορός των γυναικών Τουαρέγκ της ερήμου, είναι κατά σειρά συγγραφής το δεύτερο μυθιστόρημά μου, μετά το πρώτο «Φυλάξου από τον σκύλο». Εκδίδεται όμως τρίτο κατά σειρά. Η ιστορία ξετυλίγεται σε ένα χωριό της βόρειας Αφρικής που το βρέχει η Μεσόγειος, στην έρημο Σαχάρα και στην υποσαχάρια Αφρική. Κυριαρχούν οι πολιτισμικές συγκρούσεις ανάμεσα σε μια φυλή Τουαρέγκ με ομόθρησκους κατοίκους του χωριού, διαφορετικής όμως κοσμοθεωρίας και αντίληψης και μιας δυτικής γυναίκας, μιας Γαλλίδας που ζει ανάμεσά τους. Κυρίαρχο στοιχείο του βιβλίου είναι η γυναίκα και η θέση της στις αλληλοσυγκρουόμενες κοινωνίες. Το βιβλίο άλλωστε είναι αφιερωμένο «σε όλες τις γυναίκες που μάχονται σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο».
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας;
Χ.Λ. Τι δίπολο Μητριαρχία-Πατριαρχία, ήταν κάτι που πάντα εξίταρε τη συγγραφική μου φαντασία, όπως και οι έννοιες Θεός-Θάνατος-Δικαιοσύνη. Η έμπνευση συνήθως κρύβεται μέσα στα άδυτα του μυαλού του συγγραφέα, και προκύπτει είτε από μια ενδοσκόπηση, είτε από ένα τυχαίο γεγονός, είτε από ένα βίωμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;
Χ.Λ. Ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο γύρω στο 2014 και χρειάστηκαν δυο χρόνια να ολοκληρωθεί. Το καλό με αυτό το βιβλίο μου ήταν ότι παρέμεινε στο συρτάρι σχεδόν επτά χρόνια. Ο χρόνος αποτελεί ικανή συνθήκη ωρίμανσης ενός βιβλίου, διότι δίνει την ευχέρεια στον συγγραφέα να το ξαναδουλέψει και να κόψει κομμάτια χωρίς να λυπάται. Έτσι το ξανάπιασα στα χέρια μου στα τέλη του 2022 και σε έξη μήνες περίπου του έδωσα τη μορφή με την οποία εκδόθηκε.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποιο το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας προς το αναγνωστικό κοινό;
Χ.Λ. Ο άνθρωπος δημιούργησε τον Θεό, για να δικαιολογήσει τις πράξεις του, διότι δεν μπορεί μόνος του να αντέξει το βάρος της Δικαιοσύνης. Ο κάθε Θεός που φτιάχνουν οι άνθρωποι για να ανακουφιστούν, λειτουργεί με βάση πρότυπα και προδιαγραφές, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν οι κοινωνίες. Αυτή η εφεύρεση του Θεού από τον άνθρωπο παρήγαγε τους διαφορετικούς πολιτισμούς και αναπόφευκτα τις συγκρούσεις. Η γυναίκα θαρρώ πως αφουγκράζεται την αλήθεια, διότι η ίδια είναι ζωογόνος δύναμη. Διάλεξα τις γυναίκες Τουαρέγκ σε αυτό το μοτίβο, ακριβώς για να καταδείξω τη δύναμη της γυναικείας φύσης και της μητριαρχικής τους αντίληψης για τον κόσμο. Δικαιοσύνη, στην απόλυτα αντικειμενική μορφή της, μόνο ένας μπορεί να αποδώσει και αυτός δεν είναι ο Θεός.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;
Χ.Λ. Να μπορώ να συνομιλώ τίμια με τους αναγνώστες μου, να βοηθάω να γινόμαστε καλύτεροι, χωρίς να έχω κάποιο μαγικό ραβδί γι΄αυτό, ούτε φυσικά για τον εαυτό μου. Ίσως διαβάζοντας κάποιος ένα βιβλίο μου, στο τέλος να κάνει ερωτήσεις στον εαυτό του, να κάνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ενδοσκόπησης.
EΡΩΤΗΣΗ 7: Ως αναγνώστης, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Χ.Λ. Η ποίηση για μένα είναι το λιμάνι μου. Η μικρή φόρμα του διηγήματος όμως, έχει μια ξεχωριστή ρώμη και ένταση που με συναρπάζει. Τα νοήματα συμπιέζονται σε μικρό χώρο, όπως η ενέργεια είχε συμπιεστεί σε πολύ περιορισμένο χώρο λίγο πριν το Big bang. Η έκρηξη στο διήγημα είναι που κάνει τη διαφορά από το μακροσκελές μυθιστόρημα. Θεωρώ τον εαυτό μου διηγηματογράφο, παρά μυθιστορηματογράφο. Δεν υπάρχει περίπτωση αναγνώστης να αφήσει στη μέση ένα διήγημα. Ένα μυθιστόρημα όμως μπορεί. Διηγήματα λοιπόν. Εσχάτως εντρυφώ στην Επικούρεια φιλοσοφία και στο De rerum Natura του Λουκρήτιου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;
Χ.Λ. Μου αρέσει η γραφή των Λατινοαμερικάνων συγγραφέων και φυσικά λατρεύω τον Χούλιο Κορτάζαρ και το «Κουτσό».
Ένας συγγραφέας επίσης που με επηρέασε στην τεχνική της συγγραφής είναι ο Ζοζέ Σαραμάγκου, παρότι δείγματα αυτής της γραφής μου δεν έχω εκδώσει ακόμη, πέρα από το «Φυλάξου από τον σκύλο». Από τη νέα γενιά Ελλήνων συγγραφέων ξεχωρίσω τον διηγηματογράφο Γιάννη Παλαβό και τον Χρήστο Κυθρεώτη.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;
Χ.Λ. Να διαβάζουν, να διαβάζουν πολύ. Το διάβασμα βοηθάει τον συγγραφέα να γράψει και φυσικά η εργασία. Δεν αρκεί η έμπνευση.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου