Προτάσεις φθινοπωρινών αναγνωσμάτων από εκδόσεις Λέμβος & Τσουκάτου

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Προτάσεις φθινοπωρινών αναγνωσμάτων από εκδόσεις Λέμβος & Τσουκάτου, ιδανικά για τους/τις λάτρεις των ιστορικών βιβλίων

Τίτλος: Η Τελευταία Χρονιά

Συγγραφέας: Martin Gross

Μετάφραση: Ηλίας Τριανταφύλλου – Βιβλιονέτ

Περιγραφή:

Το βιβλίο Η τελευταία χρονιά ξαναεκδόθηκε στη Γερμανία το 2020 γιατί θεωρήθηκε ότι περιέχει τις ακριβέστερες περιγραφές της καθημερινής ζωής των πολιτών της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας μετά την πτώση του τείχους.

…”Η τελευταία χρονιά είναι και ένα λογοτεχνικό έργο: αληθινό δηλαδή, όχι με την έννοια καταθέσεων στο δικαστήριο (την αλήθεια και μόνο την αλήθεια), αλλά γνήσιο με τον τρόπο που μπορεί να είναι η λογοτεχνία”.

“Όταν βλέπω τους ανθρώπους αυτούς σκέφτομαι τι κρίμα, γιατί μόνο αυτοί, γιατί να μην έχουμε κι εμείς την ευκαιρία να αλλάξουμε για άλλη μια φορά τα πάντα”;

Ο χρονικογράφος Martin Gross μετακομίζει τον Γενάρη του 1990 από τη Δ. Γερμανία στη Δρέσδη, προκειμένου να καταγράψει από κοντά τον τρόπο που η Πολιτική και η Ιστορία σαρώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας τον τελευταίο χρόνο ύπαρξής της πριν την επανένωση των δύο κρατών. Ταυτόχρονα εκθέτει τους στοχασμούς του για τα οικονομικά συστήματα και το μέλλον της Ευρώπης με τρόπο γλαφυρό και, κάποιες στιγμές, εντυπωσιακά προφητικό.

Τίτλος: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, 1453-1821 ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Συγγραφέας: Βασίλης Μούτσογλου

Περιγραφή:

Μετά την Άλωση, οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Ελλάδας που είχαν μετοικήσει κατόπιν σουλτανικής εντολής στην Πόλη δημιούργησαν μαζί με τους γηγενείς κατοίκους της από την περίοδο πριν από την Άλωση, μια νέα κοινωνία, τους Κωνσταντινουπολίτες. Σε αυτήν εντάχθηκαν και Έλληνες από την Ανατολία που ήλθαν αργότερα. Τα μέλη της κοινωνίας αυτής μιλούσαν ελληνικά, ήταν χριστιανοί Ορθόδοξοι και είχαν συναίσθηση της κοινής τους μοίρας. Δεν είχαν απολύτως καμιά διαφορά στον εθνισμό από τους σημερινούς Έλληνες. Αντιλαμβάνονταν ότι είχαν περιπέσει σε καθεστώς δουλείας εκ μέρους των Οθωμανών, θυμούνταν την καταγωγή τους, τη σημασία του Ακάθιστου Ύμνου και του Δικέφαλου Αετού. Το βιβλίο διηγείται την ιστορία των Ελλήνων αυτών καλύπτοντας τη ζωή στην Πόλη όλη αυτήν την περίοδο, με αναφορά και στην συγκατοίκηση με τους Οθωμανούς.

Αναζητήστε τα! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορούν (αντίστοιχα) από τις εκδόσεις Λέμβος & Τσουκάτου.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Μαρία Σταυροπούλου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας