Φεβρωνία - μία νεράιδα εκπαιδεύεται

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
''Διαβάζοντας παιδική/εφηβική λογοτεχνία''

~ Μέρος 2ο ~

Τίτλος: Φεβρωνία - μία νεράιδα εκπαιδεύεται 

Συγγραφέας: Ελίνα Σταμπουλή

Μία σκέψη που τριβιλίζει το μυαλό μου το τελευταίο διάστημα κι αφορά τα παιδικά βιβλία είναι η εξής, δηλαδή το πόσο όμορφο θα ήταν οι αγαπημένοι/ες μας ήρωες/ηρωϊδες που μας συντρόφευαν στην παιδική μας ηλικία, να μεγαλώνουν μαζί μας, καθώς οδηγούμαστε προς την εφηβεία καί την ενηλικίωση. Με ποιον τρόπο, άραγε, θα εξελίσσονταν κι εκείνοι/ες; Θα συμμεριζόντουσαν τις ίδιες σκέψεις, συναισθήματα, αγωνίες καί εμπειρίες με εμάς; Θα μπορούσαμε να τους/τις εμπιστευτούμε τα μυστικά μας καί να νιώθουμε πως μας καταλαβαίνουν, όταν όλοι/ες οι άλλοι/ες δείχνουν να δυσκολεύονται καί να μην μπορούν; 

Χάρηκα, λοιπόν, ιδιαίτερα όταν πληροφορήθηκα πως η συγγραφέας Ελίνα Σταμπουλή προχώρησε στη συγγραφή καί έκδοση του δεύτερου βιβλίου με την ιστορία μίας πολύ αγαπημένης μου ηρωϊδας, της Φεβρωνίας. Μία γλυκύτατη παρουσία που κατέκτησε την καρδιά μου από την πρώτη στιγμή που τη ''συνάντησα'' μέσα στο πρώτο βιβλίο με τις περιπέτειές της. Τώρα, έχουμε στα χέρια μας τη συνέχεια της ιστορίας της, που την δείχνει να έχει μεγαλώσει καί να είναι μία έφηβη με τις όποιες ανησυχίες μπορεί να συνοδεύουν όλα τα παιδιά αυτής της ευαίσθητης, εύθραυστης καί σημαντικής για τον ψυχισμό τους περίοδο της ζωής τους. 

''Η Φεβρωνία, μία αδέξια και παράφωνη μαθήτρια της τρίτης τάξης του μουσικού γυμνασίου, με ατίθασα κατσαρά κόκκινα μαλλιά, έχει δύο όνειρα: να κατακτήσει τον Νικόλα και να μαγεύει με τη μουσική της τα πλήθη. Αλλά ο κόσμος της θα καταρρεύσει όταν ανακαλύψει ότι ο άντρας που νόμιζε για βιολογικό πατέρα είναι ο πατριός της. Παράλληλα, στη ζωή της θα εμφανιστούν ένας κόκορας και ένα μπαούλο που μυρίζει ροδοζάχαρο και περιέχει διάφορα περίεργα αντικείμενα. Το μπαούλο είναι το μέσο για να κατανοήσει το παρελθόν και να πορευτεί στο μέλλον. Γιατί αυτό το μπαούλο κρύβει δυνάμεις και την συνδέει με τη γιαγιά της, που ποτέ δεν γνώρισε. Τη γιαγιά της, που είναι… νεράιδα! Νέο όνειρο της Φεβρωνίας, να βρει τη γιαγιά της. Αλλά αυτή η αναζήτηση, χωρίς να το γνωρίζει, θα την οδηγήσει στην Σάμο, σε έναν νέο κόσμο, γεμάτο αλλόκοτα πλάσματα, τελώνια, χαμαιλέοντες, Διαβολοτρίβολα και Στρίγγλες, εκεί που δεν ξέρει ποιοι είναι σύμμαχοι και ποιοι αντίπαλοί της, σε έναν κόσμο όπου οι γκάφες της Φεβρωνίας θα την βάλουν σε μεγάλες περιπέτειες." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Όπως, λοιπόν, εξελίχθηκε καί μεγάλωσε η Φεβρωνία, έτσι καί η συγγραφέας, μέσα από το νέο της βιβλίο ''Φεβρωνία - μία νεράιδα εκπαιδεύεται", εξελίχθηκε ως προς την γραφή της. Με δεδομένο πως το παρόν έργο απευθύνεται σε εφηβικό κοινό, ο τρόπος που δομείται η παρούσα ιστορία ακολουθεί μία συγκεκριμένη πορεία. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα μεγαλύτερο σε έκταση βιβλίο, μα παράλληλα προσαρμόζεται στον τρόπο σκέψης καί συμπεριφοράς των εφήβων σε συνδυασμό με το κατάλληλο, πιο πλούσιο καί νεανικό λεξιλόγιο.

Διαβάζοντας το βιβλίο, δεν σας το κρύβω πως ένιωσα ξανά έφηβη που βιώνει μία ανασφάλεια για τον εαυτό της, αισθάνεται το πρώτο καρδιοχτύπι, έχει την ανάγκη της αποδοχής από τους γύρω της, καθώς καί το βάρος της αξίας που έχει η φιλία για όλους κι όλες εκείνη την χρονική περίοδο. Ναι, η συγγραφέας πιάνει ακριβώς το παλμό καί μετατρέπεται σε μία έφηβη της σύγχρονης εποχής. Εμπλουτίζει δε την ιστορία της με την πρέπουσα δόση μαγείας καί φαντασίας, ενώ ταυτόχρονα μας βοηθά να οδηγηθούμε όλο καί πιο κοντά στην ενηλικίωση, δίχως να στερούμαστε την ξενοιασιά καί ομορφιά της παιδικής/εφηβικής αθωότητας καί ηλικίας.

Εν ολίγοις, μπορώ να πω πως αγάπησα ακόμη παραπάνω την Φεβρωνία. Έγινε μία πολύ καλή μου φίλη καί θα επιθυμούσα να μην κλείσει εδώ ο ''κύκλος'' της. Γιατί όχι, (ακούει η συγγραφέας;) να μην υπάρξει καί συνέχεια. Νομίζω πως έχει να μας πει αρκετά ακόμα. Αναζητήστε την!
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο ''Φεβρωνία Παραφωνία - Μια φασαριόζα μαγισσούλα" εδώ: https://www.dominicamat.gr/2020/06/blog-post_33.html

Υ.Γ. Μείνετε συντονισμένοι/ες για την αυριανή μου βιβλιοπρόταση!

 



Σχόλια

  1. Σε ευχαριστώ από καρδιάς Κυριακή για την τόσο όμορφη κριτική σου! Χαίρομαι που η ηρωίδα μου και εγώ έχουμε αποκτήσει μια καλή φιλη που μας ακολουθεί από τα πρώτα μας βήματα. Είναι τόσο ενθαρρυντικά τα σχόλια που δέχεται η Φεβρωνία ως έφηβη που ναι!!! ...ακούω και αρχίζω να ψυχανεμίζομαι την συνέχεια. Μέχρι τότε παροτρύνω και εγώ τους αναγνώστες να αφεθούν και να συνοδευόσουν τη Φεβρωνία στο μαγευτικό ταξίδι της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Μαρία Σταυροπούλου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας