Προτάσεις βιβλίων από τις εκδόσεις Βακχικόν

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Ψάχνετε την επόμενη αναγνωστική σας εμπειρία; Έχετε κουραστεί από τα ίδια καί τα ίδια; Ε, λοιπόν, σας έχω όχι μία, όχι δύο, άλλα έξι διαφορετικές προτάσεις βιβλίων. Από σύγχρονο αισθηματικό καί κοινωνικό μυθιστόρημα έως ποιητική συλλογή καί εναλλακτικά διηγήματα, θεωρώ πως θα βρείτε κάτι που να σας κινήσει το ενδιαφέρον. Πάμε να τα δούμε;

Τίτλος: Το Σπίτι Μόνο

Συγγραφέας: Κοραής Δαμάτης

Περιγραφή:

Από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, ο Παύλος προσπαθεί να επιβιώσει. Οι δυσκολίες πολλές και μεγαλύτερη αυτή που φουντώνει μέσα του, ο ίδιος του ο εαυτός. Θα βρεθεί να ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, σε αλήθειες, ψέματα και επινοήσεις, περπατώντας πάντα πάνω σε διαχωριστικές, ενδιαμέσως, από μια βαθύτερη, επιτακτική ανάγκη ενδοσκόπησης της ζωής του και παρατήρησης του κόσμου γύρω του. Θα κάνει λάθη, θα πάρει κλειστές στροφές και κατηφόρες, θα παρασυρθεί. Άραγε, θα καταφέρει τελικά να ζήσει; Σε αυτό το δυνατό μα συνάμα τρυφερό μυθιστόρημα, ο Κοραής Δαμάτης μάς ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια, τη γενέθλια γη, και με ύφος ποιητικό και εξομολογητικό ξεδιπλώνει μπρος στα μάτια μας μια ιστορία γεμάτη πάθος, όνειρα και αγάπη.

Τίτλος: Άνω

Συγγραφέας: Μάνος Μαυρομουστακάκης

Περιγραφή:

Το χέρι της μάνας σου σε κρατούσε, να ψηλώνεις σε τραβούσε, για «άνω» σε προόριζαν οι ελπίδες της. Η μάνα γη ‒η πρώτη όλων των μανάδων‒ τής το είχε ριζικά προστάξει. Βλέπεις ήξερε πως το ΑΝΩ ήταν απεριόριστο, πως πάντα υπήρχε ανοιχτό ακόμη και στην πιο μακρινή ματιά σου. Όμως και του λόγου σου μυστικό το είχες φυλαγμένο καλά στα κύτταρά σου πως το ΑΝΩ ήταν η αιτία που σηκώθηκες, που ακροπάτησες τη γη με τα δάχτυλα των ποδιών σου.

Η ανά χείρας ποιητική συλλογή διεκδικεί μια ΑΝΩ πορεία μέσα από τα τρία μέρη: Οδοί, Πάροδοι και Επωδοί. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Ένα ταξίδι ερωτικό. Ένα ταξίδι ΑΝΩ!

Τίτλος: Της αλός νεύμα

Συγγραφέας: Κωνσταντία Σκανδάλου - Κορδολαίμη

Περιγραφή:

Εκείνος, παλικάρι, φόρτωσε στον σάκο τα όνειρά του και συνταξιδιώτης με τον Φίλο, απίθωσε την ψυχή του στην Ευφοροχώρα ως «επιθυμητός αλλοδαπός». Η σύζυγός του, Εκείνη, εστιάζει το είναι της στην αρμονική συμβίωση αλλοδαπών - γηγενών σε επίπεδο εκπαίδευσης και κοινωνίας μέσα από μια διαπολιτισμική προσέγγιση.

Τα δυο ζευγάρια, Εκείνος και Εκείνη, Φίλος και Φίλη, όλοι τους με διαφορετικές καταβολές, μεγαλώνουν τις οικογένειές τους, προτάσσοντας τη δική τους αντίληψη για την κοινωνική συμβίωση. Τα παιδιά τους, ο Αριστείδης, νομικός, και η Αλς, γιατρός, ερωτεύονται, αλλά η ζωή τούς παγιδεύει και επιλέγουν διαφορετική πορεία.

Μέσα από ετερόκλιτες συμπεριφορές, αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης ατόμων με σεβασμό στα διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Πρωταγωνιστής του έργου, ο «ξένος», ο φερτός. Οι ήρωες τοποθετούνται στα τελευταία πενήντα χρόνια, χωρίς να δίνεται έμφαση στο χρονικό περίγραμμα, αφού το θέμα είναι διαχρονικό και διατοπικό, καθώς οι ροές ακόντων και εκόντων μετακινούμενων έχουν και σήμερα εδραιωθεί. Το ιστορικό πρόσημο υφέρπει, μιας και ο Φίλος γίνεται στόχος του Παρελθόντος.

Το έργο στοχεύει στη λογική και συναισθηματική ευφυΐα του αναγνώστη.

Τίτλος: Έρωτας δίχως γέφυρα

Συγγραφέας: Πηνελόπη Τσιάλα

Περιγραφή:

Ο αμοιβαίος έρωτας αποτελεί ένα θαύμα της φύσης, που μπορεί να φέρει την ευτυχία σε όσους το βιώνουν. Iσχύει πάντα όμως αυτό; Ή μήπως υπάρχουν έρωτες καταδικασμένοι να καταλήξουν άδοξα οδηγώντας στον όλεθρο ανθρώπινες ψυχές; Μήπως κάποιες σχέσεις είναι καλύτερο να μην αρχίσουν επειδή το τέλος τους παραμονεύει απειλητικό; Μήπως κάποια «σ’ αγαπώ» δεν πρέπει να ειπωθούν ποτέ; Στα ερωτήματα αυτά καλούνται να απαντήσουν οι δύο ήρωές μας: ο Κωνσταντής και η Χριστίνα. Ένας γοητευτικός άντρας και μια πανέμορφη κοπέλα που θα ερωτευτούν παράφορα.

Ο Κωνσταντής όμως στα μάτια της Χριστίνας είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος που τεμαχίζει καθημερινά τα πτώματα των θυμάτων του και στη συνέχεια τα πουλά, δίχως καμία ενοχή. Η δε Χριστίνα στα δικά του μάτια είναι μια γραφική δήθεν επαναστάτρια. Κι όμως, μέσα από την κόντρα τους, βαθιά συναισθήματα αρχίζουν να ανθούν ανάμεσά τους από τις πρώτες κιόλας ματιές τους. Και οι δύο αρχικά προσπαθούν να νικήσουν τούτη την έλξη. Έλα όμως που ο θεός Έρωτας δε μας ρωτά πριν μας τρυπήσει με τα βέλη του…

Ο Κωνσταντής είναι ένας κρεοπώλης με πολύ μεράκι για τη δουλειά του, ενώ η Χριστίνα, από την άλλη, είναι μια βίγκαν-ακτιβίστρια.

Τίτλος: Η Αλαφροΐσκιωτη καρέκλα

Συγγραφέας: Βιβή Κοψιδά - Βρεττού

Περιγραφή:

Τι είναι μια Αλαφροΐσκιωτη καρέκλα; Και γιατί Αλαφροΐσκιωτη; Ποιος δικαιούται μια θέση σ’ αυτήν; Πώς ήρθε; Πότε και για πόσο; Τι ήθελε να μου πει;

Μια αστραπή ήταν όλο κι όλο. Κάτι σαν έλλαμψη σ’ ένα κρανίο που φαινόταν πως δεν έχει άλλες αντοχές. Και αίφνης εισβάλλουν δεκάδες μεταλλαγμένα κήτη, μια κομπανία από το πουθενά, βιδωμένα σε προσδιορισμένους ρόλους, και στρογγυλοκάθονται πάνω σε κείνα τα ταλαίπωρα χαρτιά, με τις πολλαπλές γραφές, τα μουτζουρώματα, τους πόνους και τις χαρές τους, τον ιδρώτα και τους ακατάσχετους παλμούς τους. Κάθελογής εταίροι του αγώνα μου, «ομότεχνοι», αναγνώστες υποτιθέμενοι και πραγματικοί, επαρκείς, νοούμενοι, πολυπράγμονες και ερμηνευτές, όλοι σ’ αυτό το λίγο της αποκλειστικής περιουσίας μου -έτσι νόμιζα- κυκλώνουν την καρέκλα μου, εκείνη την κουρασμένη, την ηλεκτρισμένη καρέκλα, και ανταγωνίζονται μεταξύ τους σαν γύρω από θρονί. Και μου διαμηνύουν το τρανταχτό νέο πως πέθανα, λέει, αλλά δεν εννοώ να το καταλάβω, πολύ περισσότερο να το παραδεχτώ!

Μην ανησυχείτε… Δεν θα πεθάνω οριστικά. Μια μόδα ήταν αυτός ο θάνατος. Θ’ αναστηθώ μέσα στις επόμενες σελίδες, θα νικήσω… Ξέρετε, αλήθεια, πόσο στοιχίζει μια νίκη στην πράξη της γραφής και πόσα θυσιάζονται μέχρι να την κερδίσεις; Αν όχι, μια ευκαιρία να το μάθετε…

Τίτλος: Η λέξη, η σκιά μου

Συγγραφέας: Μαρία Καντωνίδου, Σίσσυ Αγγελάκου, Άννα Ζήτα, Ντέπη Ζούνη, Γιώτα Κόκκινου, Ελένη Ιωαννίδου, Μαρία Καλαφάτη, Ερμοφίλη Αρμάου, Γκέλυ Τουλή, Νεκταρία Κανακάρη, Ελένη Συκιώτου, Ξανθίππη Κούλη, Ζάχος Σόρο, Ελπίδα Φουλίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδη

Ανθολόγηση: Διονύσης Μαρίνος

Περιγραφή:

Τα 30 διηγήματα που συναποτελούν αυτήν τη συλλογή είναι ο καρπός της προσπάθειας έξι μηνών. Ενδέχεται, όμως, να είναι ένα αποτέλεσμα που ξεπερνάει το περιορισμένο χρονικό διάστημα των μαθημάτων και να ανάγεται στον προσωπικό λαβύρινθο που κάθε μαθητής χρειάζεται να διαβεί για να βρει τον δρόμο του.

Είμαι χαρούμενος και ευτυχής που τους βλέπω να τον ψάχνουν αυτόν τον δρόμο και ελπίζω κάποια στιγμή να μη χρειάζονται καν τη δική μου επίρρωση για να φτάσουν στο τέρμα. Αν υπάρχει τέτοιο όταν μιλάμε για τη λογοτεχνία.

Όσο για τους πιθανούς αναγνώστες αυτής της συλλογής, η συμβουλή μου είναι μία: να δεχθούν αυτά τα διηγήματα μαζί με τις σκιές που κουβαλούν. Είναι ο μόνος τρόπος για να φωτιστούν και οι δικές τους. Κάπου εκεί συναντιέται ο δημιουργός με τον αναγνώστη. Κάπου εκεί περπατούν μαζί κι ας μην το ξέρουν. Καλό δρόμο εύχομαι.

Αναζητήστε τα! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Μαρία Σταυροπούλου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας