Διαβάζοντας βιβλία από τις εκδόσεις Γράφημα!

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Διαβάζοντας βιβλία από τις εκδόσεις Γράφημα!
Για πάμε να τα δούμε...

Τίτλος: Στον σταθμό… και άλλες ιστορίες

Συγγραφέας: Νίκος Μανούδης

Περιγραφή:

«Βρίσκομαι στην αποβάθρα ενός σιδηροδρομικού σταθ­μού, δίπλα στις γραμμές. Κοντά μου, άγριο θηρίο, στέκει μουγκρίζοντας με αναμμένη μηχανή το τρένο και περι­μένει. Μήπως, εμένα; Δεν ξέρω πώς βρέθηκα εκεί. Σκύβω το κεφάλι μου και βλέπω πως κάθομαι πάνω σ’ ένα ξύ­λινο κιβώτιο από απλάνιστη λεύκα, αυτά που έχουν μέσα τους εύθραυστα εμπο­ρεύματα. Το κατα­λα­βαίνω από τα μεγάλα μαύρα γράμματα, που είναι γραμ­μένα στο πλάι του, FRA­GILE, και το σχήμα μιας ανοιχτής όρθιας ομπρε­λίτσας. Κοντά μου υπάρχουν κι άλλα τέτοια. Άραγε, αυτό είναι δικό μου ή απλώς το βρήκα ελεύθερο και κάθισα πάνω του; Φαντάζομαι πως δεν θα αργούσα να το μάθω. Κι αν είναι δικό μου, τί μπορεί να έχει μέσα; Ας μην βια­στώ. Τώρα, ας μπουν τα ερωτήματα. Θα ψάξω για απα­ντή­σεις αργότερα…»

Μια αμαξοστοιχία είναι και οι ιστορίες μου, συνδε­δεμένες με το νήμα των αναμνήσεων και των ονείρων μου.

Τίτλος: Ροζ παλ ντάλιες

Συγγραφέας: Απόστολος Σπυράκης 

Περιγραφή:

Τα 23 διηγήματα αυτού του βιβλίου γράφτηκαν σε ένα διάστημα περίπου δέκα χρόνων και αντικατοπτρίζουν τόσο την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, όπου ζει ο συγγραφέας, όσο και τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τους φόβους και τις ελπίδες του σύγχρονου ανθρώπου που κατατρύχεται από τις αγωνίες και τα άγχη του καιρού μας. Οι εμπνεύσεις για τη σύνθεσή τους προέρχονται από πραγματικά γεγονότα αλλά και από ιστορίες κλασικές, από αφηγήσεις ανθρώπων καθημερινών αλλά και από άλλες πηγές όπως ταινίες, ντοκιμαντέρ και σειρές του διαδικτύου – κάθε λογοτέχνης είναι
φορέας των επιδράσεων και του κλίματος της εποχής του.

Επιδίωξη του γράφοντος ήταν να συνεχίσει μια παράδοση του σύντομου αφηγήματος που μέχρι πρόσφατα δέσποζε στην ελληνική λογοτεχνία, αλλά με την πάροδο των χρόνων και κάτω από την πίεση των σύγχρονων εκδοτικών αναγκών,
τείνει να χάσει την θέση που κατείχε. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται και οι υποθέσεις που αναπτύσσονται στις σελίδες του βιβλίου σε μια προσπάθεια δημιουργίας μύθων, οι οποίοι αποτελούν τη βάση της λογοτεχνίας από το ξεκίνημα του πολιτισμού. Ρόλο σημαντικό στη σύλληψη των ιδεών που μετασχηματίστηκαν σε αφηγήσεις, έπαιξαν οι παραδόσεις των κλασσικών της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Άντον Τσέχωφ, Γκυ ντε Μωπασσάν), αλλά και της ελληνικής διηγηματογραφίας (Α. Παπαδιαμάντης, Φ. Κόντογλου), μαζί με μια διάθεση άρθρωσης ενός σύγχρονου αφηγηματικού λόγου που εκφράζει τη σημερινή πραγματικότητα.

Τίτλος: 75 μέρες και 1 βράδυ μαζί : Αληθινές ιστορίες δίχως τέλος

Συγγραφέας: Βιβή Φαρσαλιώτου

Περιγραφή:

Η συγγραφέας διηγείται την ιστορία, ψάχνοντας, µέ­σα από τις λέξεις, να αναγνωρίσει τις αλήθειες που ξα­νοίγονται µπροστά της και να ανακαλύψει τον κόσµο ανθρώπων που ζουν δίπλα της µε έναν τρόπο τον οποίο έως χτες δεν υποψιαζόταν πως υπάρχει.

Με το έργο επιχειρείται το, διά του scripta manent, πέρασµα των Ανθρώπων αυτών στην αιωνιότητα, για την Αξιοπρέπεια, τη ∆ύναµη, την Υποµονή, την Επι­µονή, τον Σεβασµό, την Αγάπη και την Αρετή – συ­στα­τικά του Αγώνα τους.

Αναζητήστε τα! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γράφημα.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ο όχι καί τόσο αγγελικά πλασμένος χώρος του βιβλίου...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Μαρία Σταυροπούλου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη