Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Xρήστο Εμμανουηλίδη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ

Οι δημιουργοί συστήνονται...κι ας γνωρίσουμε τoν συγγραφέα Xρήστο Εμμανουηλίδη

Γράφει ο Xρήστος Εμμανουηλίδης

Είμαι γιατρός – ογκολόγος. Από αγάπη προς τα αρχαία, πρίν περίπου 10 έτη σπούδασα φιλολογία στο ΑΠΘ και παρακολούθησα ένα κατ’ επιλογή μάθημα «Αρχαίοι Ιατροφιλόσοφοι». Τότε ήρθα σε επαφή με το έργο του Ρωμαίου πανεπιστήμονα Κέλσου «Περί Ιατρικής» (De Medicinα) και διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά. Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί συνοψίζει όλη την ιατρική γνώση της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου. Ο Κέλσος είχε διαβάσει πολλά ιατρικά συγγράμματα όλων των ιατρικών σχολών της αρχαίας Ελλάδας και παραθέτει την συσσωρευμένη ιατρική γνώση της εποχής, του που είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή.

Η όλη προσπάθεια μετάφρασης από τα Λατινικά διήρκεσε περίπου 2 έτη, δεδομένου ότι συνέχιζα να εργάζομαι ως ιατρός.

Είναι απίστευτο πόσο προχωρημένη ήταν η ιατρική εκείνη την εποχή, χωρίς αντιβιοτικά, χωρίς σύγχρονες μεθόδους, χωρίς μικροσκόπια κλπ. Ξέρετε ότι οι αρχαίοι χειρουργούσαν με επιτυχία τον καταρράκτη; Πέρα από την θεραπευτική και την χειρουργική, περιγράφεται ο τρόπος υγιούς ζωής και η παρασκευή θεραπευτικών σκευασμάτων που θα ενδιέφεραν όσους αγαπούν την βοτανική και γενικότερα την Ιπποκρατική ιατρική. Το προοίμιο του έργου είναι ένα καταπληκτικό κομμάτι γνωσιολογίας και επιστημολογίας, που αγγίζει φιλοσοφικό επίπεδο.

Ο ιστορικός θα βρει πολύτιμα στοιχεία για τον τρόπο ζωής των αρχαίων. Ο ιατρός θα επικοινωνήσει νοητικά με έναν συνάδελφό του της αρχαίας εποχής και θα διαπιστώσει πόσο ίδιος είναι ο τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης των νοσημάτων. Ο βοτανολόγος θα χαρεί με τις εκτεταμένες περιγραφές θεραπευτικής χρήσης βοτάνων. Ο φιλόσοφος θα αναγνωρίσει στοιχεία που αφορούν την δυνατότητα γνώσης και ανακάλυψης των αφανών αιτίων. Ο κάθε αναγνώστης θα βρει χρήσιμες συμβουλές που ισχύουν ακόμα και σήμερα, θα απολαύσει ένα απλό και μεθοδικό ιατρικό σύγγραμμα, και θα επικοινωνώντας με το παρελθόν θα διαπιστώσει ότι λίγα πράγματα άλλαξαν. Επίσης θα αισθανθεί εθνικά υπερήφανος γιατί ένας Ρωμαίος επιστήμονας του πρώτου αιώνα, αναφέρεται συνεχώς σε αυθεντίες, αποκλειστικά Έλληνες.

Παρεμπιπτόνως ας αναφέρω ότι οι εκδόσεις Ελκυστής φέρνει κάτι καινούργιο, φιλικό και ανθρώπινο στον δύσκολο χώρο των εκδόσεων. Η υποδοχή και η φροντίδα του κειμένου ήταν άψογη. Και για αυτό είμαι ευγνώμων.   

Το βιβλίο ''Κέλσος, περί ιατρικής'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Τον ευχαριστώ πολύ!!!

Με εκτίμηση,

Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ο όχι καί τόσο αγγελικά πλασμένος χώρος του βιβλίου...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Μαρία Σταυροπούλου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη