Βιβλιόφιλος/η ,ή, βιβλιοφάγος; Οι όψεις του ίδιου νομίσματος; Ιδού η απορία....


(Προέλευση φωτογραφίας: Shutterstock.com)

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Βιβλιόφιλος/η ,ή, βιβλιοφάγος; Οι όψεις του ίδιου νομίσματος; Ιδού η απορία....

Βιβλιόφιλος/η ,ή, βιβλιοφάγος; 
Οι όψεις του ίδιου νομίσματος; 
Ιδού η απορία.... 
Καί για να σας προλάβω, ουδεμία σχέση έχει με την περίφημη φράση ‘’Να ζει κανείς, ή, να μην ζει; Ιδού η απορία’’ από το πασίγνωστο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ’’Άμλετ’’. Προφανώς καί δεν μιλάμε για μία φιλοσοφική ερώτηση που προσπαθεί να απαντήσει σε ένα από τα πιο καίρια καί προαιώνια ζητήματα αναφορικά με την ανθρώπινη φύση, μα το βρήκα κάπως χαριτωμένο, για να μπορέσω να εκφράσω τον προβληματισμό μου γύρω από τους λόγους που επιλέγουμε να διαβάσουμε βιβλία, καθώς καί τον ‘’τίτλο’’ που μπορεί να μας δοθεί.

Ποιος/α ορίζεται ως βιβλιόφιλος/η;

Μπορεί να δοθεί μία ασφαλής απάντηση βάσει των λόγων που επιλέγουμε να διαβάσουμε;

Διαβάζουμε...
...λόγω μεγάλης φιλαναγνωσίας;
…επειδή η ανάγνωση βιβλίων έχει γίνει, δυστυχώς, της μόδας καί πολλοί/ες την επιλέγουν απλά καί μόνο για να συμβαδίζουν με το κλίμα της εποχής;
…για κάποιον άλλον λόγο;

Καί κάπου εδώ, έρχομαι καί στο άλλο σκέλος της ερώτησης που αφορά τους/τις βιβλιοφάγους. Προφανώς καί στο μυαλό αρκετών αναγνωστών/στριων επικρατεί ένας σαφής διαχωρισμός. Ναι, ένας/μία βιβλιόφιλος/η μπορεί η μεγάλη του λατρεία να τον/την οδηγήσει να διαβάζει ακατάπαυστα καί να διατηρεί αυτήν την ευφορία καί ψυχαγωγία, που λαμβάνει από την επαφή του/της με τα βιβλία. Απ΄την άλλη, αρκετοί/ες συμμερίζονται τη άποψη πως ένας/μία βιβλιοφάγος διαβάζει από συνήθεια το ένα βιβλίο μετά το άλλο, δίχως να απολαμβάνει την ομορφιά καί την βαθύτερη ουσία όλων όσων του/της προσφέρουν τα βιβλία ( ; ). 

Κατά την δική μου άποψη, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Η ανάγνωση βιβλίων δεν είναι αγώνας ταχύτητας, ούτε ένας ιδιαίτερος ‘’εθισμός’’. Η ανάγνωση βιβλίων είναι μία από τις ‘’τροφές’’ της ψυχής καί του νου.

Ποια η δική σας άποψη;

Θα αναμένω τα σχόλια σας κάτω από το άρθρο!






Σχόλια

  1. Αγαπημένη μου, Κυριακή, που τα λες πάντα τόσο ωραία... ειλικρινά και εγώ πλέον απορώ... δυστυχώς αισθάνομαι έντονα αυτό που λες, στην κοινότητα. Η ανάγνωση βιβλίων έγινε ένας αγώνας δρόμος. Προσπαθώ να μη συννετεχω σε αυτό και να απολαμβάνω κάθε ταξίδι με τον ρυθμό που εγώ θέλω και μπορώ... συνέχισε την καλή δουλειά!!! (Μ. ΤΣΑΒΑΛΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μιλήσουμε για ''likes'' & ''followers''...

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιορδάνα (Δανάη) Στεργίου

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Λάζαρο Μωυσίδη

Η ευτυχία της ανυπαρξίας

Όνειρα στη θερμάστρα