Η αναγέννηση μιας γυναίκας

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

''Η αναγέννηση μιας γυναίκας''... Όχι,δεν είναι ο τίτλος ενός ζωγραφικού πίνακα,ούτε ενός κινηματογραφικού έργου,αλλά ο τίτλος του νέου,-τέταρτου κατά σειρά έκδοσης-μυθιστορήματος του συγγραφέα Βασίλη Τσιρώνη,που κυκλοφόρησε πρόσφατα απ΄τις εκδόσεις Βακχικόν. Καί για να σας προλάβω,δεν μιλάμε για ένα αισθηματικής φύσης μυθιστόρημα,αλλά για ένα μυθιστόρημα που θίγει καί κοινωνκά ζητήματα μέσα από την υπόθεση που ξετυλίγεται μέσα στις σελίδες του. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα διαπίστωνα σχεδόν από το ξεκίνημα της ανάγνωσης του βιβλίου. Από την άλλη,όσο παρατηρούσα το εξώφυλλο καί την εικόνα που το κο
σμεί,άρχιζα να μην απορρίπτω την ιδέα πως θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί ο τίτλος του βιβλίου ως το νόημα του πορτρέτου της γυναίκας που απεικονίζοταν εκεί. Σαν το γυμνό της κορμί να παραλληλιζόταν με την ψυχή της που στέκει ''απογυμνωμένη'' μπροστά σε όλους κι όλες εμάς που την κοιτάμε. Σαν να γινόταν ένας λευκός καμβάς,όπου εκεί πάνω αποτυπώνονταν σκέψεις,συναισθήματα,εμπειρίες,επιθυμίες,προκαταλήψεις καί ό,τι άλλο επιθυμούσε ο καθένας καί η καθεμία μας.

"Η καθημερινότητα της Νάντιας Ζώτου φαντάζει εκ πρώτης όψεως εύρυθμη και τακτοποιημένη. Καθηγήτρια, συγγραφέας και δόκιμη αρθρογράφος, κινείται σε χώρους που της παρέχουν ελευθερία, δημιουργικότητα και ασφάλεια. Τα πρωινά διδάσκει αρχαία ελληνικά σε απρόθυμους εφήβους, ενώ το υπόλοιπο της ημέρας το αφιερώνει στα αλλόκοτα διηγήματά της και στον πληκτικό εραστή της. Η κανονικότητα της ζωής της θα διαταραχθεί όταν μια φαινομενικά ασήμαντη ρινορραγία θα σημάνει την επιστροφή των κρίσεων πανικού που την κατέτρυχαν χρόνια πριν. Σαν να μην έφτανε αυτό, η γνωριμία με τον Άλεξ, έναν μυστηριώδη νεαρό με εκρηκτικό λογοτεχνικό ταλέντο, και η επανασύνδεσή της με τον  Στέφανο, τον νεανικό της έρωτα, θα πυροδοτήσουν ακόμα μεγαλύτερες και απροσδόκητες εξελίξεις. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, η Νάντια θα καταφύγει στο νησί του  Στέφανου και εκεί μοιραία θα αναμετρηθεί με το τραυματικό παρελθόν, τις ενοχές, τα πάθη και τις ανομολόγητες επιθυμίες της. Σε συνθήκες περιορισμού και ακραίας απομόνωσης θα αναγεννηθεί με έναν τρόπο συγκλονιστικό, βίαιο, σοκαριστικό." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Δεν έχω διαβάσει κάποιο προγενέστερο έργο του συγγραφέα καί αυτό που με εξίταρε,-πέραν από την αρτιότητα της γραφής του,καθώς καί της ορθής δομής του κειμένου-,ήταν ο τρόπος που μπορούσε να διεισδύσει τόσο απόλυτα καί αβίαστα μέσα στην γυναικεία φύση καί ψυχολογία. Το στοίχημα το κέρδισε καί αν δεν γνώριζα την ταυτότητα του συγγραφέα,δεν θα περνούσε από το μυαλό μου πως μιλάμε για έναν άνδρα καί όχι μία γυναίκα συγγραφέα. Με παρέσυρε σε τέτοιο βαθμό που το ξέχασα παντελώς. Αυτή η πρωτοπρόσωπη αφήγηση από την μεριά της κεντρικής ηρωϊδας,ο τρόπος που ξεδίπλωνε την σκέψη της,οι αληθοφανείς χαρακτήρες των ηρώων καί των ηρωϊδων,οι ρεαλιστικοί διάλογοι,καθώς καί η εύστοχη τοποθέτηση καί δράση των λοιπών προσώπων μέσα στην πλοκή είχαν ως αποτέλεσμα μία καταιγιστική ιστορία που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι παρμένη από την καθημερινή ζωή.

Διαβάζοντας το βιβλίο διαπίστωσα πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ανάλαφρο βιβλίο που η επίδρασή του πάνω μας κρατάει όσο η διάρκεια της ανάγνωσης. Αντιθέτως,έχουμε ένα βαθειά πολυεπίπεδο μυθιστόρημα,-κατά τόπους ωμό,σκληρό,κυνικό,μα τόσο έντονα διαδραστικό-,που δεν μας αφήνει να το ξεχάσουμε εύκολα. Ο συγγραφέας μέσα από την πορεία ζωής,καθώς καί τις αποφάσεις καί πράξεις τόσο της κύριας πρωταγωνίστριας καί των λοιπών προσώπων,δεν θα ωραιοποιήσει καταστάσεις,μα θα μιλήσει ανοιχτά χωρίς φόβο,αλλά με πάθος για το σκοτάδι που πολλές φορές ξεπηδά από την σεξουαλικότητα των ανθρώπων,την πατριαρχία που συνεπάγεται υποταγή καί εξουσία ακόμα καί σε προσωπικού επιπέδου σχέσεις,όπως καί τον τρόπο που η φύση σαγηνεύει τα πάντα γύρω της. Ένα βιβλίο που αξίζει της προσοχής σας!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΒΑΚΧΙΚΟΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Κατερίνα Ανδριανάκη

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Αθηνά Μαλαπάνη

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Ιωάννη Μαρίνο

Κυνήγι τρούφας

Σιγά να μην απολογηθoύμε για τα βιβλία που διαβάζουμε!