Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Νεοφύτα Ευαγγέλου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΝΕΟΦΥΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Οι δημιουργοί συστήνονται...κι ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Νεοφύτα Ευαγγέλου

Γράφει η Νεοφύτα Ευαγγέλου

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, σας στέλνω την αγάπη μου. 
Επιτρέψτε μου να σας συστηθώ…..Ονομάζομαι Νεοφύτα Ευαγγέλου, είμαι συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Βιολόγος και συγγραφέας. Η αφυπηρέτηση μου έδωσε την ευκαιρία αλλά και τον χρόνο να ασχοληθώ, συστηματικά, με ό,τι αγαπούσα πάντα. Την δημιουργική γραφή και πιο ειδικά την πεζογραφία.

Το 2021 κυκλοφόρησε το 1ο μου βιβλίο με τίτλο «Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας» και το 2022, το βιβλίο μου «Ανατροπές» από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Και στα δυο έργα, η μυθοπλασία συνδυάζεται με κάποια αληθινά κοσμοϊστορικά γεγονότα. Το 1ο πραγματεύεται την πανδημία του covid-19 και το 2ο τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Αν με ρωτήσετε που αποσκοπώ. Ποια μηνύματα θέλω να στείλω, λέω ότι σαν Εκπαιδευτικός έμαθα να είμαι έντονα ευαισθητοποιημένη απέναντι στα πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα που μας περιτριγυρίζουν και σαν Βιολόγος δεν θα μπορούσα να παραμείνω απαθής απέναντι στο κεφάλαιο Υγεία και Περιβάλλον. 

Στις « Ανατροπές», η μυθοπλασία διαχέεται μέσα στα αληθινά γεγονότα του ιστορικού τσουναμιού που έγινε το 2004 στην Ινδονησία. Με εφόρμηση το τσουνάμι, το έργο περιγράφει την απόλυτη καταστροφή στη φύση και την ανθρώπινη τραγωδία, που οι κραυγές της ακούστηκαν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. 

Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά με το ξέσπασμα του Εγκέλαδου στα έγκατα της γης, και την εξαφάνιση του μικρού Ανδρέα στην ακτή. Ψάχνοντας τον μικρό, η παρέα κάποιων φίλων, Ελλήνων και Άγγλων, που βρέθηκαν στο Πουκέτ από το Λονδίνο για οικογενειακές διακοπές, αρχίζει να κλυδωνίζεται από πολλές μεριές. Κάποια καλά κρυμμένα μυστικά τους καθοδηγούν…

Μέσα από το έργο, προσπάθησα να υπηρετήσω την Τέχνη του λόγου και πιο ειδικά την Ελληνική γλώσσα χρησιμοποιώντας όσα περισσότερα σχήματα μπορούσα να αδειάσω από τη φαρέτρα της.

Θέλοντας να προσδώσω θετικό πρόσημο στο κεφάλαιο συγγραφή και πολιτισμός, άφησα τους ήρωες μου ελεύθερους όχι μόνο, να εξωτερικεύσουν τους δικούς τους συλλογισμούς, αλλά παράλληλα να ανατρέξουν και στους στοχασμούς φιλοσόφων και λογοτεχνών, αρχαίων και σύγχρονων, Ελλήνων αλλά και ξένων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδά τους. 

Με αυτόν τον τρόπο, ο αναγνώστης ψηλαφεί πιο σφαιρικά την αέναη πάλη, ανάμεσα στο στείρο ορθολογισμό ή την χρησιμοθηρία από την μια μεριά και το συναίσθημα ή την εν συναίσθηση από την άλλη.

Αν κάποιος με ρωτήσει σε ποιο λογοτεχνικό είδος ανήκει το βιβλίο, θα αποτολμούσα να το χαρακτηρίσω σαν ένα συνδυασμό, αφού το αισθηματικό και το κοινωνικό στοιχείο που επικυριαρχούν, εναρμονίζονται με στοιχεία της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Η περιγραφή των πανέμορφων Κυπριακών ορεινών θερέτρων επεκτείνεται και πιο έξω, προχωρεί σε επιλεγμένα τοπία της Κέρκυρας, της Αγγλίας και της Ασίας. Τοπία που, η Ιστορία και οι παραδόσεις τους, ασκούν καθοριστική επιρροή στους ήρωες και στην εξέλιξη της πλοκής. 

Ευχή μου, διαβάζοντας όλα όσα είναι γραμμένα στις 500+ σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης να συγκινηθεί και να ταξιδεύσει, αλλά ταυτόχρονα να αισθανθεί και όσα υποβόσκουν πίσω από τις σελίδες, είτε σαν αθέατοι συμβολισμοί, είτε σαν αλληγορία. Εκτιμώ ότι ο προβληματισμός είναι το τελικό ζητούμενο κάθε βιβλίου. Το έργο προσπαθεί να αφυπνίσει την ανθρώπινη συνείδηση για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Τονίζει την ανάγκη για αναθεώρηση στάσεων πολιτών, πολιτικών, Μεγιστάνων του πλούτου. Σκιαγραφεί με τρόπο απλό τον ρόλο της επιστήμης. 

Οι «Ανατροπές», πάνω από όλα, αποτελούν ένα μάθημα πίστης στα όνειρα μας και στην προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο πάνω στη Γη.

Το μέλλον σου βρίσκεται στα χέρια σου, το μέλλον της Γης βρίσκεται στα χέρια μας.

Την ευχαριστώ πολύ!!!

Με εκτίμηση,

Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Φλόγες στα Κύματα

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Μαρία Κέιτζ

Μικρή καρδιά μεγάλοι μπελάδες