Μικρές ιστορίες μητρότητας – Από την Πριγκιπέσσα των Βαλκανίων

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Τίτλος: Μικρές ιστορίες μητρότητας
Όχι! Μην σας τρομάζει. Το παρόν βιβλίο απευθύνεται τόσο σε γυναίκες,όσο καί σε άνδρες,ανεξάρτητα από το αν είναι γονείς,ή όχι. Καλό είναι να το ξεκαθαρίσουμε,για να μην υπάρξουν λανθασμένες εντυπώσεις. Κι ας μην πάμε μακρυά. Εγώ το διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον,αν καί δεν έχω γίνει ακόμα μητέρα. 
Στην πένα η συγγραφέας Χριστίνα Γαβρίλη,ή,όπως είναι πιο γνωστή ως ''Η πριγκιπέσσα των Βαλκανίων'' από το ομώνυμο προσωπικό της ιστολόγιο. (Εγώ θα το ψάξω πάντως σύντομα).

Ας τα πιάσω,καλύτερα,από την αρχή,ή μάλλον από τον τίτλο του πρωτότυπου αυτού βιβλίου που εσωκλείει καί όλο το νόημα αυτών των 41 αυτοτελών ιστοριών,-όχι καθημερινής τρέλας-,αλλά μίας φυσιολογικής καί συνηθισμένης μαμάς με όλες τις σκέψεις καί τα συναισθήματα που την διακατέχουν από την στιγμή της απόκτησης των παιδιών της έως καί σήμερα. Εδώ,θα ήθελα να σταθώ στον ρόλο της μητέρας. Κάθε γυναίκα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει συνειδητά,καί πάνω απ'όλα γιατί το θέλει η ιδια,να φέρει στον κόσμο ένα,ή,περισσότερα παιδιά κι όχι επειδή της το επιβάλλουν τα ''πρέπει'' της κοινωνίας. Όπως,άλλωστε,οφείλει να είναι εξίσου σεβαστό το δικαίωμα μίας γυναίκας να μην γίνει μητέρα καί να μην κατακριθεί γι'αυτήν της την απόφαση. 

Αυτό που παρατηρώ,συχνά-πυκνά-,είναι πως αρκετές γυναίκες όταν γίνονται μητέρες,παραμερίζουν ηθελημένα,ή μη,τον εαυτό τους. Κάτι που θα μου επιτρέψετε να θεωρώ ως λάθος από μεριάς τους. Θα πρέπει να μην ξεχνούν πως όσο σπουδαίος καί σημαντικός είναι ο ρόλος της μητέρας,άλλο τόσο σημαντικός είναι καί ο ρόλος της συζύγου καί ερωμένης,της κόρης,της αδελφής,της φίλης,της επαγγελματία κ.ο.κ. Βέβαια,θα μου πείτε,πως δεν είναι πάντα εύκολο,αν δεν υπάρχουν δίπλα της καί τα πρόσωπα που θα την βοηθούν να παραμείνει ο εαυτός της καί να μην την ''καταπιεί'' αυτή η συνθήκη. Ναι,χρειάζεται χρόνο για να βρει,να κατανοήσει καί να αποδεχθεί τον εαυτό της μέσα στα νέα αυτά πλαίσια. Γιατί αν εκείνη δεν είναι ευτυχισμένη,αυτό το μεταδίδει καί στους γύρω της καί δη στο παιδί,ή,στα παιδιά της.

Τί ήταν αυτό που με έκανε να διαβάσω το βιβλίο με μία ανάσα,αν καί όπως προείπα,δεν βρίσκομαι στην ίδια θέση με την συγγραφέα καί άλλες πολλές γυναίκες εκεί έξω; 
Αρχικά,έπαιξε σημαντικό ρόλο το εύληπτο χιούμορ της συγγραφέως,καθώς καί ο αβίαστος αυτοσαρκασμός της. Με βοήθησαν να την νιώσω ως δικό μου άνθρωπο καί να μπω στην θέση της ως έναν βαθμό. Διαβάζοντας αυτές τις 41 ιστορίες,ένιωσα να τις περικλείει,-μαζί καί εμένα-,μία ευαισθησία καί μία γλυκειά αγκαλιά,σαν αυτές που όλοι κι όλες έχουμε ανάγκη πολλές φορές στην ζωή μας. Αντιλήφθηκα πλήρως τους προβληματισμούς καί τις ανησυχίες των μαμάδων. Δεν ένιωσα στιγμή πως πρέπει να την κατηγορήσω για κάτι. Αντίθετα,ήθελα να της πω να μην νιώθει ενοχές. Πως υπάρχουν πολλές γυναίκες εκεί έξω που βιώνουν τα ίδια καί μοιραζόμενη εκείνη τα όσα αισθάνεται καί σκέφτεται μαζί τους,το μόνο σίγουρο είναι πως όλες θα βγούν κερδισμένες.

Γιατί πρέπει να διαβάσει κάποιος/α αυτό το βιβλίο; 
- Πρώτον,αν βρίσκεται στην θέση του γονέα,θα αντιληφθεί πως υπάρχουν κι άλλοι γονείς που συμμερίζονται τις ίδιες σκέψεις καί συναισθήματα. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό καί καθόλου κατακριτέο. 
- Δεύτερον,θα πάρουν καί θα δώσουν αναμεταξύ τους χρήσιμες συμβουλές.
-  Καί τρίτον,(αυτό αφορά εμάς που δεν είμαστε γονείς) βοηθά να κατανοήσουμε καί να δούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καί στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουν οι σύγχρονες μαμάδες στην χώρα μας. Σε καμία,όμως,περίπτωση δεν λειτουργεί αποτρεπτικά από το να γίνει μία γυναίκα μητέρα. Θεωρώ πως δείχνει την ομορφιά καί την αξία της μητρότητας,παρά τις όποιες δυσκολίες.

Περιγραφή: 

Οι Μικρές Ιστορίες Μητρότητας είναι ένα ανθολόγιο ηλεκτρονικών επιστολών που στάλθηκαν από την «Πριγκιπέσσα των Βαλκανίων» προς τις μαμάδες-ακόλουθους του blog, για να τους θυμίσει ότι δεν είναι οι μόνες που δυσκολεύονται, δεν είναι τρελές και δεν είναι ποτέ μόνες.  Σαν ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Ένα συνωμοτικό κλείσιμο ματιού. Μια σφιχτή αγκαλιά συμπαράστασης. Για να συνεχίσουν να προσπαθούν για το καλύτερο, παρά την αϋπνία, παρά την κούραση και το χάος. Για να μείνουν εκεί, παρούσες και διάφανες. Για να μη χάσουν την πίστη τους· στον εαυτό τους, στα παιδιά τους και στο θαύμα της ζωής της ίδιας.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο.









Σχόλια

  1. Ποσο χαιρομαι με αυτο που διαβαζω🙏 Ευχαριστω μεσα απο την καρδια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Ιωάννη Μαρίνο

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Κατερίνα Ανδριανάκη

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Μαρία Κέιτζ

Κυνήγι τρούφας