Στη δύση του ήλιου

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Τίτλος: Στη δύση του ήλιου

Συγγραφέας: Βάλια Μπαμπέτσα

Πριν από καποιους μήνες έφτασε στα χέρια μου,ως δώρο,το νέο βιβλίο της συγγραφέως Βάλιας Μπαμπέτσα,με τίτλο ''Στη δύση του ήλιου",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Θέλοντας να μάθω περισσότερα γι'αυτό,πέραν του ότι ανήκει στο είδος της αισθηματικής λογοτεχνίας,έλαβα την πληροφορία πως πρόκειται για την συνέχεια της ιστορίας των ηρώων καί των ηρωϊδων του προγενέστερου βιβλίου της συγγραφέως με τίτλο ''ΑΝ ΑΚΟΥΣ ΑΠΟΨΕ ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ". Η αλήθεια είναι,πως αν καί δεν έχω διαβάσει αυτό το πρώτο βιβλίο,αυτό δεν στάθηκε ως ανασταλτικός παράγοντας για να μην διαβάσω το παρόν. Άλλωστε,οφείλω να διευκρινίσω εξ αρχής,πως η συγγραφέας έχει δομήσει με τέτοιον τρόπο την ιστορία του βιβλίου ώστε να διαβάζεται αυτόνομο,παρέχοντας πάντα σημαντικές λεπτομέρειες για την αποφυγή τυχόν κενών.

''Στη δύση του ήλιου",λοιπόν,ο τίτλος που επιλέχθηκε από την συγγραφέα καί πολλές σκέψεις,που μπορεί να σχετίζονταν τόσο με την κυριολεκτική,όσο καί με την μεταφορική έννοια αυτής της φράσης,άρχισαν να περνούν από το μυαλό μου. Για παράδειγμα,θα μπορούσε αυτή η δύση του ηλίου να σχετίζεται με την ''δύση'' της ζωής που ζούσαμε έως τώρα; Μία πιθανή ''δύση'' συναισθημάτων,ή,σχέσεων; Κάτι άλλο;

"Η Αρετή στα τριάντα της χρόνια κατάφερε να κάνει όλη την Ελλάδα να παραληρεί με το ταλέντο της. Δεν κατάφερε όμως να ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό και τον άφησε να φύγει… Κλεισμένη μέσα στον προσωπικό της φρούριο, στη Θεσσαλονίκη, ήρθε αντιμέτωπη μ’ έναν εμμονικό θαυμαστή και ανθρώπους από το παρελθόν που έβαλαν στο στόχαστρο την περιουσία και τη ζωή της. Η Λίνα και ο Δημήτρης ζουν ήρεμοι πια μαζί με τις κόρες τους, ενώ η Μαρίζα ετοιμάζει τη μεγάλη της επιστροφή. Το μίσος οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ένα μικρό παιδί βρίσκεται αναμεμειγμένο στη δίνη της εκδίκησης που τελικά του σώζει τη ζωή. Ένα σοβαρό χειρουργείο πρέπει να γίνει και το αναλαμβάνει ο Φίλιππος, ερχόμενος ως καρδιοχειρουργός από την Αμερική έξι χρόνια μετά τη φυγή του. Έρχεται τη στιγμή που η ζωή της Αρετής θα κρέμεται από μια κλωστή για να αναζητήσει τα ίχνη της αγωνιωδώς μετά από μια μυστηριώδη εξαφάνιση! Η Αρετή μια γυναίκα σύμβολο για την Ελλάδα!" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

''Λένε πως όταν κατακτήσεις την κορυφή, δεν σ’ αγγίζει τίποτα…"
Εμένα,πάλι,θα μου επιτρέψετε να έχω αντίθετη άποψη. Κι αυτό όχι από χαιρεκακία,ζήλεια,ή,κάποιο υποσυνείδητο κόμπλεξ κατωτερότητας (ευτυχώς για μένα δεν ισχύει κάτι τέτοιο) προς εκείνα τα άτομα που πετυχαίνουν στο έπακρο τους στόχους τους,αλλά η ίδια η ζωή έρχεται να μου/μας το αποδείξει με ποικίλους,-όχι πάντα ευχάριστους-,τρόπους...

Καλογραμμένο καί αρκετά ενδιαφέρον το βιβλίο της Βάλιας Μπαμπέτσα,''Στη δύση του ήλιου",δεν είναι από εκείνα τα μυθιστορήματα του είδους που μιλάνε για έρωτες,πρίγκηπες καί πριγκίπισσες του παραμυθιού καί πολύχρωμα κομφετί στο τέλος,αλλά μία,-όσο είναι δυνατόν ρεαλιστική στα πλαίσια της μυθοπλασίας-ιστορία πλημμυρισμένη από έντονα κι αντιφατικά συναισθήματα,με έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις. Επίσης,το πλούσιο λεξιλόγιο,οι γλαφυρές περιγραφές των σκηνών,ο ρεαλισμός των διαλόγων,αλλά καί των προσώπων της πλοκής σε συνδυασμό με τον ρυθμό που επιβάλλει η εξέλιξη των γεγονότων μα καί τα νοήματα που περνούν στο αναγνωστικό κοινό έχουν ως αποτέλεσμα ένα βαθειά ουσιαστικό κι ενδιαφέρον αισθηματικό μυθιστόρημα,που μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις.
Λάτρεις καί μη ανάλογων βιβλίων,αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Αθηνά Μαλαπάνη

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Κατερίνα Ανδριανάκη

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Ιωάννη Μαρίνο

Κυνήγι τρούφας

Σιγά να μην απολογηθoύμε για τα βιβλία που διαβάζουμε!