Λέγε με Στράτο

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Τίτλος: Λέγε με Στράτο
Καί για να σας προλάβω... Όχι,δεν είναι ένα βιβλίο βιογραφικού τύπου που αναφέρεται στην ζωή καί στην καριέρα του αείμνηστου συνονόματου (με τον ήρωα) λαϊκού τραγουδιστή,αλλά το πρώτο μυθιστόρημα της ανερχόμενης καί ενδιαφέρουσας από άποψης γραφής συγγραφέως Χρυσούλας Σ. Γεωργούλα,που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Άγνοια κινδύνου,ή,μία ηθελημένη κίνηση από την μεριά των νέων συγγραφέων να επιλέγουν να ρισκάρουν από την πρώτη τους,κιόλας,επαφή με το αναγνωστικό κοινό;
Όπως καί να 'χει,εμένα με βρίσκει σύμφωνη. Μην σας πω πως τάσσομαι στο πλευρό αυτών των τολμηρών δημιουργών,διότι προσφέρουν έναν αέρα αναζωογόνησης στον χώρο της λογοτεχνίας καί παράλληλα,ξεφεύγουν από τις όποιες νόρμες καί τα αναμενόμενα...

"Μετά το επεισοδιακό του διαζύγιο και στα σαράντα δύο του χρόνια, ο Στράτος Αχτίδης επιστρέφει στο πατρικό του για να συγκατοικήσει με τη μάνα και τον επίσης διαζευγμένο αδερφό του. Ταπεινωμένος και αποκομμένος από οικογένεια και φίλους, πίνει ανεξέλεγκτα και αναπολεί τα παλιά: τη δουλειά του στην οικοδομή, τον γάμο του με τη Σωτηρία και τα παιδιά τους, τα ξένοιαστα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας και τα γλέντια, την εξωσυζυγική του σχέση και το τέλος της, τα χρόνια της ανεργίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την εξάρτησή του από το αλκοόλ, το ιδιόκτητο πλυντήριο αυτοκινήτων Tsunami και την οικονομική καταστροφή και, τέλος, το μπλέξιμό του με τους «καθαρόαιμους Έλληνες». Μέσα από τη δράση και τις αναμνήσεις του περιγράφεται η Ελλάδα της ευημερίας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και κατόπιν της οικονομικής κρίσης και αναδύονται ερωτήματα όπως: Είναι η βία, οι διακρίσεις και ο ρατσισμός επακόλουθα της οικονομικής κρίσης ή είναι συστατικά της εδραιωμένης κοινωνικής ζωής, που βρίσκουν την ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια με αφορμή τη συγκυρία; Είναι πιθανή η αντιστροφή της ροής των πραγμάτων ή η κοινωνία μας θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να ξαναζήσει την ιστορία της;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Έχω ξαναπεί πως με ιντριγκάρει το γεγονός ένας/μία συγγραφέας να επιλέγει να ''χτίσει'' έναν πρωταγωνιστή,ή,μία πρωταγωνίστρια του αντίθετου από εκείνον/η φύλου καί να μιλήσει εξ αυτού/ής. Αντικειμενικά δύσκολο,αφού η ψυχολογία καί ο τρόπος σκέψης καί δράσης του ενός φύλου διαφέρει κατά πολύ από το άλλο. ΄Ομως,να που η συγγραφέας Χρυσούλα Γεωργούλα μπόρεσε να δημιουργήσει καί να μας προσφέρει έναν αληθοφανή χαρακτήρα,που πιθανότατα να μας θυμίσει κάποιο γνωστό πρόσωπο. Προσέξτε! Δεν μιλάμε για έναν άνδρα που θα μπορούσε να λάβει τον χαρακτηρισμό του ήρωα. Αντιθέτως,μιλάμε για έναν ολοκληρωμένο καί ορθά δομημένο αντιήρωα,που δεν προκαλεί ρίγη καί πάθη στο γυναικείο φύλο,αλλά ατόφια αρνητικά συναισθήματα στην πλειονότητα ακόμη καί των ανδρών. Ένα τραχύ καί στακάτο άνδρα,όμοιο με το όνομα που επιλέγει να του δώσει η συγγραφέας καί του ταιριάζει απόλυτα. Ναι,ξέρω πως ίσως να υπάρξουν κι εκείνοι που θα τον βρουν αρεστό. Μην σας κάνει εντύπωση αυτό που λέω,μα η ζωή με έχει κάνει να το πιστεύω. Εγώ πάλι ανήκω στην κατηγορία εκείνων που αγαπούν να μισούν ανάλογες φιγούρες μυθιστορημάτων.

Διαβάζοντας το βιβλίο,έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να προσπαθεί να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα που έμμεσα έθιγε η συγγραφέας μέσα από την υπόθεση. Ερωτήματα του τύπου:

- Άραγε μπορεί ένας χαρακτήρας βιβλίου να συγκεντρώνει πάνω του πολλά από τα κακώς κείμενα της εποχής μας;

- Δύναται ένας απλός,καθημερινός πολίτης να λειτουργεί ως ένας καθρέφτης που πάνω του αντανακλάται ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία;

- Είναι ο αντιήρωας ενός μυθιστορήματος αντιπροσωπευτικό καί αξιόπιστο δείγμα για το τι συμβαίνει σε μία κοινωνία;

Κι αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι ένα μεγάλο ''ναι'',τότε τί κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι για να αλλάξει προς το καλύτερο η όλη αυτή επώδυνη καί σαθρή κατάσταση; Γιατί θέλω να πιστεύω πως πάντα θα υπάρχει περιθώριο για ένα καλύτερο μέλλον,όσο υπάρχουν άνθρωποι που προσβλέπουν σε αυτό... Κι όλα αυτά δοσμένα από την φρέσκια,οξυδερκή καί γεμάτη γραφή της συγγραφέως που μας προσφέρει ένα καλογραμμένο κι ευνόητο βιβλίο. Αξίζει της προσοχής σας.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΡΥΣΟΥΛΑ Σ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΒΑΚΧΙΚΟΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Κατάρα

Η συγγραφέας Αθηνά Μαλαπάνη μας ''συστήνει'' το νέο της βιβλίο ''Κόκκινο''

Η ζωή γράφτηκε με κιμωλία

Αφιέρωμα στα βιβλία: ''Ο Χρόνος παράξενα σωπαίνει'' & ''Φωνή Γυναίκας"

Τέσσερις Ερωτικές Ιστορίες μυστηρίου & φαντασίας (Βερενίκη-Ελεωνόρα-Λιγεία-Μορέλα)