Αγαπητέ Θεέ, τι στο διάολο;!…
Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Για το ξεκίνημα του νέου blog είναι αλήθεια πως έψαχνα ένα διαφορετικό βιβλίο από όσα συνηθίζω να σας παρουσιάζω καί προτείνω κατά καιρούς. Ήθελα ένα βιβλίο που κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης θα με έκανε να γελάσω,να ξεχαστώ καί γιατί όχι,παράλληλα,να μην με βάλει στη διαδικασία να σκεφτώ καί να δω τα πράγματα από μία διαφορετική σκοπιά που μέχρι πρότινος δεν είχα φανταστεί. Η ''ευχή'' μου πραγματοποιήθηκε σχεδόν άμεσα,καθώς από τις εκδόσεις Ελκυστής (τους οποίους ευχαριστώ πολύ) μου εστάλη η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου ''Αγαπητέ Θεέ, τι στο διάολο;!…" που υπογράφει ο συγγραφέας Άμοιρος Ακροβατίδης (κατά κόσμον γνωστός ως Άγγελος Μπάκας). Δεν μπορείτε να πείτε! Ευφάνταστος κι αρκετά δελεαστικός ως άκουσμα ο τίτλος του βιβλίου. Σε κάνει να θέλεις να το διαβάσεις,ακόμη κι αν δεν ανήκουν τα σατιρικά έργα στις αναγνωστικές σου προτιμήσεις.
Ναι,με συγχωρείτε. Ξέχασα να σας πω πως το βιβλίο ανήκει στο είδος της σάτιρας. Εκείνης που βασίζεται στην παλιά καί πετυχημένη συνταγή που δεν έχει σκοπό να προσβάλλει,υποτιμήσει,ή,να προκαλέσει οτιδήποτε άλλο αρνητικό σε σχέση με το ήθος καί την προσωπικότητα του εκάστοτε προσώπου που του ασκείται η σάτιρα. Απλά εκείνο το πρόσωπο τυγχάνει να αντιπροσωπεύει κάτι από τα κρινόμενα. Η σάτιρα έχει σκοπό να αναδείξει καί να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν κάθε εποχή τους ανθρώπους σε κοινωνικό,πολιτικό,ηθικό,ίσως καί οικονομικό επίπεδο.
Αλλά ας μην μακρυγορώ άλλο κι ας περάσω στο βιβλίο. Ο συγγραφέας με έξυπνο τρόπο,από τον τίτλο κιόλας του βιβλίου,στοχεύει στην θετική αντίδραση καί στάση του αναγνωστικού κοινού προς το βιβλίο του. Αυτό το οξύμωρο που προκύπτει από την αντίθεση των εννοιών που συνυπάρχουν στον τίτλο,ηθελημένα ή καί όχι,σχηματίζει ένα αυθάδικο,σχεδόν,πονηρό μειδίαμα του τύπου ''τί να μας πεις κι εσύ τώρα,έτσι όπως τα έκανες''... Κι αυτά επεκτείνονται τόσο στην εικόνα του εξωφύλλου,όσο καί μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Βέβαια,όλα αυτά είναι δικά μου συμπεράσματα,χωρίς να σημαίνει πως κάτι ανάλογο είχε κατά νου ο συγγραφέας.
"Ο Άμοιρος είχε μια ταραγμένη ζωή μέχρι που κατέληξε σε ένα Ίδρυμα. Εκεί άρχισε να συνομιλεί με τον Θεό. Μετά από λίγο, συνειδητοποίησε ότι ο Θεός έβλεπε τον διευθυντή του Ιδρύματος, τον Δρ Χριστοφορίδη. Ποιος ήταν ο λόγος που ο Θεός ήθελε να δει έναν ψυχίατρο; Ο Άμοιρος, μαζί με άλλους τέσσερις τροφίμους του Ιδρύματος, αποφάσισαν να το μάθουν. Σύντομα, βρήκαν την απάντηση στο μυστήριο, ξεκινώντας μια σειρά αποκαλυπτικών γεγονότων που απειλούσαν την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
Έχοντας,ήδη,γνωρίσει την πένα του ως Άγγελου Μπάκα,ήρθε πλέον η στιγμή να την γνωρίσω κι ως Άμοιρου Ακροβατίδη,που κάθε άλλο παρά άμοιρος μπορεί να θεωρηθεί. Όχι,ο συγγραφέας δεν είναι διχασμένη προσωπικότητα,αλλά χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο ''Άμοιρος Ακρoβατίδης'' όταν υπογράφει σατιρικά έργα. Με εμφανές το δηκτικό,(αυτο)σαρκαστικό του σχόλιο από το όνομα κιόλας που επιλέγει,ο συγγραφέας μέσα από αυτήν την εναλλακτική βιογραφία του κεντρικού του ήρωα,τον οποίον φυσικά θα ενσαρκώσει ο ίδιος,θα μιλήσει για όλα όσα εκείνα μας προβληματίζουν από μικρή ηλικία,τις αποφάσεις,-ορθές,ή,λανθασμένες-,που παίρνουμε καί έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα καθορίζοντας άρδην την πορεία της ζωής μας. Έχοντας ως ένα επιπλέον ''όπλο'' στην φαρέτρα του τον στρωτό,αιχμηρό καί χιουμοριστικό λόγο ο συγγραφέας αφήνει κατά μέρος τους όποιους δήθεν καθωσπρεπισμούς,χρησιμοποιεί γλώσσα οικεία καί καθημερινή με τις όποιες λέξεις που μπορεί να σοκάρουν (αν ποτέ είναι δυνατό να προκαλούν σοκ οι λέξεις κι όχι οι πράξεις!) καί μιλάει απευθείας στις ψυχές καί στο μυαλό των αναγνωστών/στριων. Προσωπικά,βρήκα εξαιρετική αυτήν την ευθύτητα των λεγομένων του,τις ιδιαίτερες συζητήσεις ανάμεσα στα πρόσωπα του κειμένου καί το φινάλε που επιλέγει.
Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα ευφυές σατιρικό βιβλίο που είτε συμφωνεί κάποιος/α με τα λεγόμενα του συγγραφέα στο σύνολο,είτε εν μέρει,ή,καί καθόλου,το μόνο βέβαιο είναι πως αποτελεί ''τροφή'' για την κριτική μας ικανότητα καί σκέψη. Γιατί να μην το αναζητήσετε κι εσείς;
Καλή ανάγνωση!
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΜΟΙΡΟΣ ΑΚΡΟΒΑΤΙΔΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου