Συνέντευξη με τον συγγραφέα Κυριάκο Γατουρτζίδη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΑΤΟΥΡΤΖΙΔΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Κυριάκος Γατουρτζίδης.Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο "Ο κύριος Κάπα,θα έλεγε κανείς". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’ Ο κύριος Κάπα,θα έλεγε κανείς». Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Κ.Γ. Σας ευχαριστώ για την ευχή σας· το βιβλίο αυτό παρουσιάζεται ως μια συλλογή μικροδιηγημάτων. Όλα τα διηγήματα, ωστόσο, έχουν κοινούς ήρωες, τον κύριο Κάπα, τον αφηγητή και τον κανένα, οπότε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως σπονδυλωτό μυθιστόρημα το έργο. Άλλες φορές οι ήρωες επεμβαίνουν στα γεγονότα και άλλες τα γεγονότα σε αυτούς. Ουσιαστικά κάθε κεφάλαιο είναι ένα στιγμιότυπο της καθημερινότητας, που ξαφνικά εξελίσσεται σε μια σουρεαλιστική κατάσταση ώστε να εξετασθούν αφηρημένες έννοιες όπως η Αγάπη, ο θάνατος και ο χρόνος.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με ποιoν τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;

Κ.Γ. Ανέκαθεν μου άρεσε να κάθομαι και να γράφω ιστορίες που μου έρχονται στο μυαλό. Θεωρώ τη συγγραφή πολύ σπουδαία αφενός γιατί προσφέρεις τις ιδέες σου στην κοινωνία αφετέρου γιατί είναι γοητευτικό το γεγονός ότι μέσω ενός κειμένου τελείς μια άτυπη συζήτηση με άτομα που δεν γνωρίζεις καν, χωρίς χωροχρονικούς περιορισμούς, επειδή και η ανάγνωση, πιστεύω, είναι κάτι ενεργητικό· ο αναγνώστης διαβάζοντας συνομιλεί. Τέλος, θα προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνομαι, υπάρχει δρόμος ακόμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της συγκεκριμένης συλλογής διηγημάτων;

Κ.Γ. Τα στιγμιότυπα, άλλα αληθινά άλλα της επινόησης. Ήθελα να δείξω τα ζητήματα που προκύπτουν μέσα από καθημερινά συμβάντα και το ποιες προεκτάσεις μπορεί αυτά να έχουν.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί ο κύριος ήρωάς σας φέρει το όνομα ο κύριος Κάπα,όπως θα έλεγε κανείς;

Κ.Γ.  Μου αρέσει το Κάπα· καλό, κρείττων, κακό, κράτος, κάλλος, κάποιος, κάπως, κάποτε, κάπου. Είναι πολλά τα όσα αρχίζουν από Κάπα, πολύ περισσότερα από όσα ανέφερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί μπορεί να συμβολίζει ο κεντρικός ήρωας,ο κύριος Κάπα;

Κ.Γ. Ο κύριος Κάπα -ένας βασικός επίσης λόγος που πήρε αυτό το όνομα- δεν είμαστε σίγουροι κιόλας αν είναι άνθρωπος, αν είναι πολλοί άνθρωποι, αν είναι κάποια έννοια, ή η Αγάπη η ίδια. Είναι κάτι σαν τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα, μόνο που άλλοτε φαίνεται να είναι η δράση κι άλλοτε η αντίδραση.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Κ.Γ.  Νομίζω το καλύτερο που μπορεί να προκύψει από την ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ο προβληματισμός.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε καί για άλλα έργα σας που ήδη κυκλοφορούν;

Κ.Γ.  Έχω συμμετάσχει σε συλλογικά βιβλία, το «200 χρόνια τώρα» των εκδόσεων Μεταίχμιο, το «μείνε κοντά μου από μακριά» των εκδόσεων Πηγή και τα «ηλιαχτιδοπαραμυθάκια» των εκδόσεων Ηλιαχτίδα. Έχω, επίσης, γράψει για την εφημερίδα Εστία.

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Κ.Γ.  Καταρχάς να πω ότι η συγγραφή έχει να κάνει περισσότερο με την ανάγνωση βιβλίων παρά με την συγγραφή καθεαυτή. Μου αρέσει να διαβάζω, είναι μεγάλο το εύρος των βιβλίων που μου αρέσουν, για αυτό θα πω τι είδους βιβλία δεν διαβάζω. Τα εμπορικά και τα γραμμένα χωρίς πάθος, είναι αυτά που δεν μου αρέσουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα,ή,δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Κ.Γ.  Θα το ξέρετε και εσείς, πολύ δύσκολα, αλλά αυτό είναι και το λογικό, θέλει μεγάλη προσπάθεια αν από το τίποτα θες να δημιουργήσεις αναγνωστικό κοινό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο καί ποιος/α συγγραφέας;

Κ.Γ. Έχω πολλούς αγαπημένους συγγραφείς, για αυτό είναι δύσκολο να επιλέξω, θα περιοριστώ στους ελληνικούς και θα πω ότι ο Μ.Καραγάτσης με τον «Κίτρινο Φάκελο» κέρδισε έναν φανατικό αναγνώστη.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://vivliovamon.blogspot.com/2022/02/blog-post_21.html





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

Το Σπασμένο Φυλαχτό