Η αξία των συναισθημάτων


Γράφει η Κυριακή Γανίτη

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Όλοι οι ενήλικες μιλάμε για την ενσυναίσθηση που θα πρέπει να έχει την θέση που της αναλογεί στη ζωή μας καί ψάχνουμε ποικίλους τρόπους ώστε να την ''κατακτήσουμε'' καί να πράττουμε καί να σκεφτόμαστε βάσει αυτής. Κι αν φαντάζει δύσκολο για εμάς,σκεφτείτε τα μικρά παιδιά που δεν έχουν ούτε την εμπειρία,ούτε τη γνώση για να την προσεγγίσουν,αν εμείς οι μεγαλύτεροι/ες δεν τους δείξουμε τον δρόμο μέσω καθημερινών παραδειγμάτων. Μία πολύ καλή πρόταση βιβλίου που βοηθά τόσο τους γονείς,όσο καί τα παιδιά είναι το νέο παιδικό παραμύθι ''Η αξία των συναισθημάτων'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φύλατος. Η συγγραφέας Άρτεμις Δεληγιάννη μέσα από την ιστορία του βιβλίου της μας συστήνει τους φίλους μας τα συναισθήματα,δηλαδή,την Χαρά καί την Λύπη,τον Φόβο καί τον Θυμό. Γιατί αν το καλοσκεφτούμε,αν δεν μάθουμε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας καί τα συναισθήματα που νιώθουμε,πώς αναμένουμε να έρθουμε κοντά με τους άλλους ανθρώπους,να τους αγαπήσουμε καί κατανοήσουμε,αλλά κι εκείνοι να κάνουν το ίδιο προς εμάς;
   "Η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, μας εισάγει στον κόσμο των σχέσεων και της ουσιαστικής σύνδεσης, πρώτα με τον εσωτερικό εαυτό μας και τα βιώματά μας και στη συνέχεια με το περιβάλλον μας (οικογένεια, σχολείο, εργασία). Παρατηρούμε τα παιδιά μας καθώς μεγαλώνουν, τα ακούμε ενεργητικά, τα αγαπάμε, τα φροντίζουμε, τα σεβόμαστε, μέσω της ενσυναισθητικής κατανόησης συμβάλλουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην ανάπτυξη της ταυτότητάς τους, στην ανάπτυξη του εαυτού τους. Τα παιδιά μας δείχνουν τον δρόμο!" (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Η συγγραφέας απευθύνεται στα παιδιά με ένα γλυκό καί στοργικό λόγο. Σκοπός της είναι να ακουμπήσει πάνω στις ψυχές των παιδιών καί να τους μεταδώσει την αξία καί την ομορφιά των συναισθημάτων. Μέσα από καθημερινά κι απλά παραδείγματα τα διδάσκει πως τα όποια συναισθήματα δεν τα βιώνουν μόνα εκείνα,αλλά καί τα άλλα τα παιδιά γύρω τους,καθώς καί οι μεγαλύτεροι/ες. Δεν πρέπει να ντρέπονται για όσα νιώθουν,μα να μάθουν να τα μοιράζονται με τους γύρω τους,διότι με αυτόν τον τρόπο η χαρά πολλαπλασιάζεται κι όποιο άλλο αρνητικό συναίσθημα μειώνεται σε ένταση. Ναι,τα συναισθήματα είναι κι αυτά σημαντικός παράγοντας των διαπροσωπικών μας σχέσεων,οπότε οφείλουμε να δίνουμε βάση σε αυτά.
    Θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Κατανοητός καί οικείος λόγος
- Άρτια,διδακτική καί ψυχαγωγική ιστορία
- Ωραία επιλογή γραμματοσειράς
- Σύντομες προτάσεις
- Εξαιρετική πολύχρωμη εικονογράφηση
   Εμένα το παραμύθι μου άρεσε πολύ καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς. Καί να θυμάστε πως 10' διάβασμα παρέα με τα παιδιά σας σε καθημερινή βάση έχει πολλά οφέλη καί για εκείνα,αλλά καί για εσάς.
Καλή ανάγνωση!

Υ.Γ. 1. Το βιβλίο κυκλοφορεί καί σε έντυπη καί σε ηλεκτρονική μορφή.

Υ.Γ. 2. Το βιβλίο περιλαμβάνει QR code με εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΦΥΛΑΤΟΣ






   



    
    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑ