Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χάτσιο Κανάκη

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

  Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Χάτσιος Κανάκης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Μικρά αγκάθια, βαθιές πληγές''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                                                  Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Χ.Κ. Από μικρός, η άγουρη κοινωνικότητά μου και η φοβία διασάλευσης της εκπαιδευόμενης παιδικότητας, με ωθούσαν προς εύρεση μοναχικών καταφυγίων, εσωτερικής αναζήτησης, περισυλλογής, ανασύνταξης δυνάμεων. Η δημιουργικότητα αυτών των ασφαλών ωρών εκφράστηκε με την ανακουφιστική ονειροπόληση του γραψίματος, διηγημάτων κυρίως, λόγω άμεσης ολοκληρωμένης εικόνας και τεμπελιάς μου.
 Αυτά, για να μην πω πως δεν είχα πολλούς φίλους και αποκαρδιωνόμουν στις αποτυχίες.   

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Μικρά αγκάθια, βαθιές πληγές’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Χ.Κ. Ευχαριστώ για την ευχή, την χρειάζεται το πνευματικό μου τέκνο, στο χαοτικό κόσμο των εκδιδόμενων βιβλίων. Όσο για την ταυτότητα του, εν συντομία. Αυτοτελής, φανταστικές ιστοριούλες με αδιόρατο φόβο να υποβόσκει σαν παντοδύναμη κακοδαιμονία. Ο τρόμος συγκαλυμμένος στην καθημερινότητα. Ακόμα κι ο μητρικός πλανήτης τρέφεται από τα πτώματά μας!

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Άραγε,τα μικρά αγκάθια προκαλούν βαθιές πληγές;

Χ.Κ. Ακούγεται σαν τα σιγανά ποτάμια να φοβάσαι… Συμβαίνει πάντως να αδιαφορούμε, να υποτιμούμε, αλλά και να φοβόμαστε την κατά μέτωπο αντιμετώπιση, ανεκτικών προβλημάτων που η διαιώνιση τους συντηρεί ψυχοφθόρα περιβάλλοντα και την άγνοια της λύτρωσης!

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; 

Χ.Κ. Ο κόσμος μας με την πολυπλοκότητα, διαφορετικότητα αλλά και παράνοια που διαθέτει προσφέρει παρατήρηση, σε όσους έχουν διάθεση να στρέψουν κεφάλι να κοιτάξουν, να ρίξουν και δεύτερη ματιά ώστε να δεχτούν έμπνευση, ερεθίσματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Χ.Κ. Θα μπορούσα να το είχα ολοκληρώσει πιο γρήγορα αλλά και πιο αργά. Κάποιες ιστορίες προϋπήρχαν και πέρασαν από ρετουσάρισμα άλλες προέκυψαν στην πορεία. Συνολικά, κάνα δυο χρόνια από προηγούμενη, παρόμοια ανθολογία.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσει το αναγνωστικό κοινό από την επαφή του βιβλίου σας;

Χ.Κ. Ο αναγνώστης είτε ευχαριστηθεί, είτε δυσανασχετήσει με η θεματολογία, συμφωνήσει, διαφωνήσει με απόψεις, μακάρι να περάσει κάποιες σκεπτόμενες στιγμές.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Χ.Κ. ‘Όπως προείπα, εξασκεί το μυαλό και συμβάλει κατά το ήμισυ στο ρητό των ‘προγόνων’, «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Ίσως βοηθάει και κατά την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών!   

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Χ.Κ. Θέλω να πιστεύω πως συνέχεια βρίσκομαι σε διαδικασία προετοιμασίας του επόμενου με σημειώσεις στη φορητή τεχνολογία. Ολοκληρώνεται πάντως μια περιπέτεια υπόστασης, σε νουβέλα. Όπως και κατά διαστήματα δοκιμάζω τις δυνατότητές μου στον απαιτητικό χώρο του παραμυθιού.

EΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος,σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Χ.Κ. Καλό βιβλίο που να ταυτιστείς και να οργανώσεις τα πιστεύω σου, μπορείς να βρεις σε όλα τα είδη. Εγώ λέω πως προσπαθώ να δραπετεύω σε φανταστικά σύμπαντα που δεν αποβλακώνουν αλλά ωθούν σε καλυτέρευση της δικής μας πεζότητας και υπαρξιακές αναζητήσεις που δεν καταθλίβουν, μόνο, αλλά δείχνουν και κάποιους βηματισμούς, διατήρησης της ανθρωπιάς μας!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://vivliovamon.blogspot.com/2022/07/11.html


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

Το Σπασμένο Φυλαχτό