Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.9: Το ξόρκι της Μεριντιάνα

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

   Τίτλος: Το ξόρκι της Μεριντιάνα
''Α,αυτό μάλιστα!'' ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν έμαθα για την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου του συγγραφέα Νίκου Δεληβοριά,που απευθύνεται σε ενήλικες,καί κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Μου κίνησε το ενδιαφέρον με έναν αλλιώτικο τρόπο. Θα είχαμε να κάνουμε με μία ιστορία φαντασίας,ή,κάτι διαφορετικό; Άραγε,ποια ήταν η Μεριντιάνα καί πιο συγκεκριμένα το ξόρκι της που έγινε πηγή έμπνευσης της παρούσας ιστορίας; Για μένα όλα αυτά τα ερωτήματα καί οι εν δυνάμει δοθείσες απαντήσεις τους με έκαναν να ξεκινήσω με λαχτάρα την ανάγνωση του βιβλίου,αφού βέβαια είχα ήδη ρίξει,-όχι κλεφτές-,μα γενναίες ματιές στην περίληψη που κοσμεί το εξώφυλλο καί σας την παραθέτω ως έχει...

   "Η Μεριντιάνα έζησε μαζί με τον Σύλβεστρο Β΄, Πάπα της Ρώμης, μέχρι τον θάνατό του. Δεν την άφησαν να παρακολουθήσει την κηδεία του. Την κυνήγησαν. Εκείνη φορώντας μαύρα ρούχα υπέμεινε τις απειλές, τις λοιδορίες, τις ύβρεις. Στάθηκε δίπλα του μέχρι το τέλος. Γιατί την είπαν δαιμόνισσα; Η γυναίκα του ήταν. Αυτή, που δεν μπορούσε να παντρευτεί. Αυτή, που την αγαπούσε και τον αγαπούσε. Που τον στήριξε. Που τον ανέβασε ψηλά όχι με μάγια. Με την αγάπη της, με το μυαλό της. Ανοίγει με μεγαλόπρεπες κινήσεις το βιβλίο. Σκίζει το κάλυμμα στο πίσω μέρος του και βγάζει έναν πάπυρο που ήταν κρυμμένος εκεί, από το 1470. Η φωνή της ένα βουητό. Μια κραυγή. «Είμαι η Αγκράτ Μπατ Μαχλάτ. Επάκουσόν μου, Κύριε. Είμαι η Λίλιθ. Σου το όνομα το τετραγράμματον. Είμαι η Εισέθ Ζεναμίμ. Σου το όνομα το επταγράμματον. Είμαι η Νοαμάχ. Δια την αρμονία των επτά φθόγγων». Κάπου στον ουρανό, στον αέρα, στα νερά, στα τάρταρα, οι κραυγές ενώνονται. Γίνονται μια φωνή. Δυνατή. Απόκοσμη."

   Καί εκεί που νομίζεις πως οι εκπλήξεις έπαψαν,αυτές κάνουν ακόμη πιο αισθητή την παρουσία τους. Θα σας ομολογήσω πως προς στιγμήν σκέφτηκα πως θα μπορούσε να είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που θα συνδυαζόταν με την φαντασία. Όμως,έκανα λάθος! Ο συγγραφέας,εύστοχα,προτού να μας μυήσει στον κόσμο των ηρώων και των ηρωϊδων του,επιλέγει να παραθέσει έναν αναλυτικό κατάλογο με τα ονόματα,τις ιδιότητες,καθώς καί τους ρόλους που θα παίξουν μέσα στην ιστορία,ώστε να μην μπερδευτούμε από την παρουσία τόσων προσώπων,μα καί να είναι σαφές το τι πρεσβεύει ο καθένας καί η καθεμία εξ αυτών καί να μας ξεκαθαρίσει το γενικότερο πλαίσιο.

   Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι γυναίκα,ή,να ασπάζεται το κίνημα του φεμινισμού,για να αντιληφθεί όλο αυτόν το προαιώνιο πόλεμο των κατεχόντων την εξουσία,της θρησκείας καί λοιπών προσώπων εις βάρος των γυναικών. Απαρχής της εμφάνισης του ανθρώπου στην γη,-σύμφωνα πάντα με τις περισσότερες θρησκείες καί αντιλήψεις-,η γυναίκα ευθύνεται για όλα τα κακά που συμβαίνουν γύρω μας. Από τον βίαιο αποκλεισμό μας από τον παράδεισο (για όσους/ες δηλώνουν θρήσκοι/ες) έως καί το πιο μικρό λάθος,μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στρέφεται ενάντια στο γυναικείο φύλο. Φόβος,αμάθεια,λανθασμένα πρότυπα,ή,κάτι άλλο; Δεν ξέρω καί δεν δύναμαι να το αιτιολογήσω,παρά να το θεωρήσω ως κάτι παράλογο καί παντελώς ατυχέστατο. Δεν υπάρχει καμία μα καμία λογική εξήγηση πίσω απ'όλο αυτό,παρά μόνο η ανάγκη για επιβολή καί καθυπόταξης του γυναικείου φύλου από μεγάλη μερίδα (όχι όλων) των ανδρών που έχουν στα χέρια τους ανώτερες θέσεις καί μη. Ξέρω πως θα δυσαρεστήσω πολλούς/ες με αυτό που λέω,μα εγώ εκφράζω την γνώμη μου βάσει αυτών που βλέπω γύρω μου,αλλά καί στην υπόθεση του βιβλίου.

   Ο συγγραφέας βασίζεται σε διάφορες θεωρίες σκοταδισμού καί λανθασμένων προθέσεων εναντίον των γυναικών καί μας δίνει μία ιστορία με αρκετή δόση αληθοφάνειας.΄Ενα βιβλίο που επιτρέπει στην φαντασία να έχει το δικό της μερίδιο μέσα στην υπόθεση,χάρη σε ένα διαφορετικό πλαίσιο,που ούτε επισκιάζει τα λεγόμενά του,μα αντίθετα τα ενισχύει καθιστώντας ακόμα πιο πειστικά. Ο λόγος του συγγραφέα είναι στρωτός καί ορθά δομημένος καί τον χαρακτηρίζει μία κινηματογραφική οπτική. Συνεχόμενη δράση,πολύ καλή σκιαγράφηση καί τοποθέτηση χαρακτήρων μέσα στο κείμενο,οικείο λεξιλόγιο,περιγραφικές εικόνες,μυστήριο καί αγωνία είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου. Ένα βιβλίο στο σύνολό του αρκετά καλογραμμένο που έρχεται καί αγκαλιάζει τις γυναίκες καί τις υμνεί για την δύναμη καί την αξία της ύπαρξής τους. Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους κι όλες καί διαβάζεται ευχάριστα καί άκοπα. Εγώ πέρασα καλά μαζί του καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΓΕΛΑΚΗ





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λάχεσις

Η κόρη της λήθης

Ο δρόμος των αυτοκρατόρων

Ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Μαρία Σταυροπούλου

Οι συγγραφείς Ελένη Αποστολάτου & Ελευθερία Μαυρίδου (aka Ellaria Black) μας μιλούν για τους ''Κανόνες του Δράκου''