Συνέντευξη με τους συγγραφείς Σίμος Shelmerdine Κούλης,Ισαβέλλα Πρίτσα,Μάριος Μητσόπουλος

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

  Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων όχι έναν,όχι δύο,αλλά τρεις συγγραφείς. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις τους τους Σίμος Shelmerdine Κούλης,Ισαβέλλα Πρίτσα,Μάριος Μητσόπουλος. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το βιβλίο τους με τίτλο "Η πτώση των Θεών ΙΙ". Τους εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

   Για να δούμε τι μοιράστηκαν μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα,από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές,το συλλογικό σας έργο με τίτλο,’’Η πτώση των Θεών ΙΙ’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Σ.Κ. Συμμετέχω με μία δική μου ιστορία με τίτλο "Πέρα από τις μαύρες θάλασσες του Δαγών" - στο νέο βιβλίο ανθολογία λογοτεχνίας του φανταστικού Η πτώση των Θεών ΙΙ. 

Το διηγημά μου εμπεριέχει path-workings στο Necronomicon ρεύμα κάθως και διεργασίες με αστρικές προβολές διαλογισμού.

Είναι λοιπόν κάτι ιδιαίτερο για τον αναγνώστη αφού παρέχονται με συμβολικό τρόπο για πρώτη ίσως φορά στην Ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού μέσα από το διήγημά μου μαγικές τεχνικές με πρακτική χρήση σχετικά με την μυθολογία Κθούλου.

Ι.Π. To παρόν έργο αποτελεί μία ανθολογία με διηγήματα φαντασίας, εμπνευσμένα από το έργο του Λαβκραφτ. Η συγκεκριμένη ανθολογία έχει ενδιαφέρουσα σελιδοποίηση και θυμίζει παλιό ημερολόγιο ή βιβλίο με ξόρκια, ενώ τα διηγήματα που εμπεριέχονται σε αυτήν έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Μ.Μ. Γεια σας και ευχαριστώ πολύ για την ευχή, την πρόσκληση και την τιμή. Το βιβλίο είναι μια πρωτοβουλία των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές και προσπαθεί μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας, να προσφέρει μια ματιά στον κόσμο του πατέρα του Κοσμικού τρόμου H.P. Lovecraft. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με ποια αφορμή γεννήθηκε η ιδέα της παρούσας συλλογής διηγημάτων;

Σ.Κ. Ιστορίες εμπνευσμένες απο το συγγραφικό έργο του Howard Phillips Lovecraft.

Ι.Π. Ουσιαστικά ο εκδοτικός οίκος Συμπαντικές Διαδρομές είχε ένα κάλεσμα για την παρούσα ανθολογία και διάφοροι συγγραφείς έστειλαν τις προτάσεις τους, οι οποίες είχαν τη μορφή διηγήματος ή ποιήματος.

Μ.Μ. Ο Lovecraft είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός συγγραφέας στο ελληνικό κοινό και τα έργα του είναι διαχρονικά. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής μπορούμε να δούμε μερικές προσπάθειες αναγνωστών του σε αυτό που αποκαλούμε Μυθολογία Κθούλου. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3:: Πώς πήρατε την απόφασηνα γίνετε μία συγγραφική τετράδα; Ποιος/α είχε την ιδέα γι’αυτό το ‘’πάντρεμα’’;

Σ.Κ. Διοργανώθηκε απο τις Συμπαντικές Διαδρομές.

Ι.Π. Την ιδέα γι’αυτό το πάντρεμα σίγουρα την είχε ο εκδότης, ο οποίος και αποφάσισε ποια διηγήματα και ποιοι συγγραφείς θα συμπεριληφθούν στην συγκεκριμένη ανθολογία.

Μ.Μ. Η συμμετοχή στην ανθολογία έγινε κατόπιν δημοσίου καλέσματος του εκδοτικού. Ο καθένας/καθεμία έκανε την προσπάθεια του/της και από εκεί και πέρα ο εκδοτικός κανόνισε τα υπόλοιπα και το στήσιμο της ανθολογίας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσο εύκολη,ή,δύσκολη η συνεργασία μεταξύ τεσσάρων συγγραφέων;

Σ.Κ. Ο κάθε συγγραφέας έστειλε ξεχωριστά τα διηγηματά του.

Ι.Π. Η συγκεκριμένη συνεργασία έχει τις ιδιαιτερότητές της. Ο καθένας έγραψε ξεχωριστά το κείμενό του, χωρίς να γνωρίζει ή να επηρεάζεται από τους άλλους. Ενώ το δύσκολο κομμάτι, της ένωσης των κειμένων έπεσε στον εκδότη, ο οποίος επέλεξε και τα κείμενα.

Μ.Μ. Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, η συγγραφή των ιστοριών ήταν κατά κύριο λόγο μια ατομική διαδικασία. Ο συνεκτικός ιστός ήταν η προσπάθεια του εκδοτικού.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποιο πλάνο χρησιμοποιήσατε για να προβείτε στην συγγραφή της παρούσας συλλογής;

Σ.Κ. Αποτελεί ένα μονοπάτι που μπορώ να επιλέγω θεματολόγια για αστρικές προβολές και διαλογισμό μέσα από τα όνειρα βασισμένα στη μυθολογία Κθούλου.

Ι.Π. Ουσιαστικά ο καθένας έστειλε την πρότασή του, χωρίς να γνωρίζει το πλήθος των υπολοίπων προτάσεων ή το ύφος τους κι ο εκδότης έπειτα από λίγες ημέρες μας ειδοποίησε για το ποιο διήγημα πληρούσε τα κατάλληλα κριτήρια, αν έπρεπε να γίνουν αλλαγές ή προσθήκες. Έπειτα ο καθένας έστειλε το τελικό του κείμενο και τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο εκδοτικός οίκος.

Μ.Μ. Θα επιθυμούσα να αναφερθώ στις δικές μου προσπάθειες γιατί δεν ξέρω πώς κινήθηκαν τα υπόλοιπα παιδιά. Το σκεπτικό ήταν να προσφέρω τόσο ιστορίες πιστές στο πνεύμα της πένας του Lovecraft (που είμαι πάρα πολύ μικρός, ανύπαρκτος ουσιαστικά, για να συγκριθώ μαζί του), όσο και κάτι πιο διαφορετικό, δικές μου σκέψεις που θα είχαν στοιχεία δάνεια. Από εκεί και πέρα ο εκδοτικός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον ημερολογιακό χαρακτήρα πολλών αφηγήσεων στις οποίες μας είχε συνηθίσει ο συγγραφέας και έτσι έντυσε τις ιστορίες με την αντίστοιχη εικαστική επιμέλεια. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κοινωνήσετε’’ στο αναγνωστικό κοινό μέσα από τις ιστορίες του βιβλίου σας;

Σ.Κ. Το διηγημά μου εμπεριέχει path-workings στο Necronomicon ρεύμα οπότε περιέχει τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο αναγνώστης και να μετατοπίσει τη συνείδησή του γύρω απο την εμπειρία του Lovecraftian story.

Ι.Π. Ουσιαστικά με κάθε ιστορία ο αναγνώστης θα μπει στις σκέψεις του συγγραφέα, θα ζήσει λίγες στιγμές στον κόσμο που έπλασε. Όμορφες εικόνες, έξυπνες ιστορίες που γεννούν δυνατά συναισθήματα και τέρψη του κοινού είναι αυτό που θα ήθελα να εκλάβει το αναγνωστικό κοινό.

Μ.Μ. Νομίζω ότι όλες οι ιστορίες (ας μου συγχωρέσουν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες τη «μαντεψιά») θέλουν να δείξουν τι κρύβεται στις σκιές, πίσω από τον κόσμο των ανθρώπινων αισθήσεων και της λογικής. Όσο και να εξελιχθεί ο άνθρωπος και τα μέσα που διαθέτει, πάντα πιστεύω θα υπάρχει κάτι άγνωστο που θα του προκαλεί φόβο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Σ.Κ. Η γνώση είναι ομορφιά και η ομορφία είναι γνωση.

Ι.Π. Διότι μέσα από τα βιβλία μπορούμε να ζήσουμε χιλιάδες ζωές, χιλιάδες περιπέτειες. Να ταυτιστούμε με ήρωες, να ζήσουμε πάθη και λάθη, στην ασφάλεια του σπιτιού μας. Είναι ο τρόπος μας να ταξιδέψουμε σε ένα ταξίδι φαντασίας που το μόνο του όριο είναι το τέλος μιας ιστορίας.

Μ.Μ. Τα βιβλία είναι ένα ταξίδι. Είναι διασκέδαση, ψυχαγωγία, εμπειρίες ζωής και διδαχές. Σε πολλές δύσκολες στιγμές ένα βιβλίο μπορεί να αποτελέσει γιατρικό και με τις συνθήκες που βιώνει ο κόσμος και η κοινωνία, είναι μια διέξοδος και ένα φωτεινό παράδειγμα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Tί αποτελεί πηγή έμπνευσηςξεχωριστά για τον καθένα/καθεμία σας;

Σ.Κ. Να αναγνωρίζεις την αρμονία γύρω σου με το ένστικτο. Έτσι γεμίζεις ομορφιά και ταξιδεύεις με τις σκέψεις...

Ι.Π. Προσωπικά εμπνέομαι από το οτιδήποτε. Από ανθρώπους που θα δω τυχαία στο δρόμο, ιστορίες φίλων, όνειρα, βιβλία που έχω διαβάσει. Το οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να οδηγήσει σε όμορφες σκέψεις και να αποτελέσει την αφετηρία για μια καινούργια ιστορία.

Μ.Μ. Πάλι θα σταθώ σε εμένα και δεν θέλω να καπελώσω τους υπολοίπους, μαντεύοντας. Πηγή έμπνευσης αποτελούν τα αναγνωστικά ερεθίσματα μαζί με καταστάσεις της ζωής και η διαδικασία που θα τα παντρέψεις αυτά τα δύο με έναν προσωπικό τρόπο, είναι μια μεγάλη πρόκληση και ένα στοίχημα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος,τί να αναμένουμε μελλοντικά από τον καθένα/καθεμία ως προς το συγγραφικό κομμάτι;

Σ.Κ. Η συγγραφή ενός δεύτερου βιβλίου μου. To πρώτο μου βιβλίο «ΟΙ ΡΟΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ» εκδόσεις  Locus 7 - Άλλωστε  ήταν ένα πρωτότυπο βιβλίο που περιέχει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση για την αυθεντική χρήση των Ρούνων και τις μαγικές ιδιότητές τους στην τελετουργική, επιθετική ή αμυντική μαγεία.

Ι.Π. Προσωπικά θα ήθελα να συνεχίσω να γράφω διηγήματα και νουβέλες ή ίσως και κάποιο μεγαλύτερο έργο αλλά και να δημιουργήσω περισσότερες ιστορίες τις οποίες παράλληλα θα εικονογραφώ. Θεωρώ πως δεν γίνεται να προκαθορίσω το τι θα γράψω, καθώς οι σκέψεις μου αλλάζουν καθημερινά. Το μόνο που γνωρίζω σίγουρα είναι πως θα εντάσσεται στο φάσμα της λογοτεχνίας της φαντασίας.

Μ.Μ. Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το βιβλίο μου ''Η κυνηγός της ερήμου'', οπότε το τοπίο για κάποιο νέο βιβλίο είναι θολό ακόμη. Το γράψιμο όμως δεν σταματά και θα συνεχίσω την ενασχόληση με το ηλεκτρονικό περιοδικό μου που λέγεται Ονειροβασίες, καθώς και με το έντυπο περιοδικό φαντασίας και τρόμου Αλλόκοσμες Ιστορίες, το οποίο διευθύνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου. 


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

Ι.Π. Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Καλές αναγνώσεις και καλή συνέχεια.

Ισαβέλλα Πρίτσα

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://vivliovamon.blogspot.com/2022/06/blog-post_42.html







                                                               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ευχές για Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!!

Το Σπασμένο Φυλαχτό