Μία μπλούζα εφαρμοστή στη μέση

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Από τις εκδόσεις Γράφημα κυκλοφόρησε πρόσφατα το ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Gérald Sibleyras,με τίτλο ''Μία μπλούζα εφαρμοστή στη μέση",σε επιμέλεια καί μετάφραση του κυρίου Σταύρου Βολιώτη καί οφείλω να ομολογήσω πως ήταν μία πολύ ευχάριστη συγκυρία η ανάγνωσή του. Ναι,το παρόν έργο ανήκει σε εκείνη την κατηγορία βιβλίων,που ενώ αρχικά ένιωθα έναν δισταγμό για να τα διαβάσω,εντέλει ξεπέρασαν (με θετικό τρόπο) τις προσδοκίες μου. Μα καλύτερα,ας τα πιάσω από την αρχή...

Τίτλος: Μία μπλούζα εφαρμοστή στη μέση
Κι εγώ αναρωτιέμαι,διότι δεν θεωρώ πως πρέπει να σταθώ μόνο σε ό,τι βλέπω,αλλά να πάω ένα βήμα παραπέρα...
Άραγε,τί κρυφός,ή,φανερός συμβολισμός μπορεί να υπάρχει πίσω από μία μπλούζα εφαρμοστή στη μέση;
Αυτή η μπλούζα που εφαρμόζει μπορεί να ήταν...
...οι πεποιθήσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε καί γαλουχηθήκαμε;
...οι όποιες απόψεις/όρια μας επιβάλλονται από την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε;
...οι συνθήκες της εκάστοτε εποχής σε κοινωνικό/πολιτικό/οικονομικό επίπεδο;
...τα δεσμά που εμείς επιβάλλουμε στους ίδιους μας τους εαυτούς καί προσπαθούμε να αποτινάξουμε από πάνω μας;
...κάτι από τα παραπάνω,ή,όλα αυτά μαζί;
Οι όποιες απαντήσεις θα μας δινόντουσαν μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

"Οι αναμνήσεις της Έμμα ήταν τόσες πολλές και συντα­ρα­κτικές που τις κρατούσε σαν φυλαχτό. Έζησε τις δρα­μα­τικότερες επο­χές του περασμένου αιώνα: την άνοδο του Χίτλερ μετά την πε­ρίοδο της Βαϊμάρης, τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τη συ­ντριβή της Γερμανίας και την ολοκληρωτική καταστροφή του Βε­ρολίνου, την κατοχή και τη διαίρεσή του στους τέσσερις το­μείς, την επικρά­τηση του κομμουνιστικού καθεστώτος στον ανατολικό τομέα του Βερολίνου και σε όλη την ανατολική Γερμανία, την πτώση «του Τείχους» και ό,τι άλλο επακολούθησε. Όλες αυτές οι περιπέτειες που έζησε η Έμμα θα μπορού­σαν να ήταν ένα νοσταλγικό παρελθόν, αν ο πόλεμος δεν είχε κατα­στρέ­ψει τα πάντα, τις φύλαγε όμως στη μνή­μη της και ήταν ο θησαυρός της, γιατί το Βερολίνο ήταν η πατρίδα της καρδιάς της. Προ­σπά­θησε επίσης να μην ενοχοποιήσει με κάθε τρόπο τα παιδιά της, με τις δραματικές στιγμές που πέρασε η ίδια μέσα σ αυτή τη θύελλα που συγκλόνισε τον κόσμο." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Ο συγγραφέας έχει έναν διαπεραστικά ειλικρινή καί ευθύ λόγο που σε κάνει να θέλεις να διαβάσεις το βιβλίο μέχρι τέλους. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση από την μεριά της κεντρικής ηρωϊδας μας βοηθά να σκιαγραφήσουμε άρτια,όχι μόνο την ίδια,αλλά μία σχεδόν ολόκληρη κοινωνία της τότε εποχής. Τα μικρά μα συνοπτικά κεφάλαια μοιάζουν σαν να ωριμάζουν καθώς περνούν τα χρόνια,με τον ίδιο τρόπο που θα συμβεί καί στην πρωταγωνίστριά μας. Όμως,δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να σκεφτούμε πως πρόκειται για τα προσωπικά βιώματα της πρωταγωνίστριας,αλλά τόσων καί τόσων ανθρώπων. 

Πλημμυρισμένο από γλαφυρές περιγραφές εικόνων,έντονα συναισθήματα καί από μία παιδική αφέλεια καί αγνότητα σκέψης έως την απότομη καί βίαιη ενηλικίωση,το βιβλίο διαβάζεται αδιάκοπα. Είναι καλογραμμένο,ρεαλιστικό καί ταυτόχρονα μας δίνει τροφή για σκέψη. Προσωπικά ένιωσα να με απορροφεί σε μεγάλο βαθμό καί η επίδρασή του να διαρκεί για ώρες μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης. Ένα βιβλίο με αντιπολεμικό χαρακτήρα,που μιλάει για το πως τα παιδιά πλάθονται από τις συνθήκες,αλλά καί το πως η ζωή μας αλλάζει απ΄την μία στιγμή στην άλλη.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Φλόγες στα Κύματα

Ο σύμβουλος του βασιλιά

ΣΤΟ ΧΑΚΙ - Διαβάζοντας βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας (Μέρος 5ο)

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Πάνο Νέζο