Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Γιώτσα


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ

Οι δημιουργοί συστήνονται...κι ας γνωρίσουμε τoν συγγραφέα Γιώργο Γιώτσα

Γράφει ο Γιώργος Γιώτσας

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα ειλικρινές ευχαριστώ για τη φιλοξενία σου αγαπητή Κυριακή Γανίτη στο Vivliovamon! Στο φεστιβάλ Ζαππείου όπου είχα τη χαρά να σε γνωρίσω και από κοντά, απλά πιστοποίησα την πεποίθηση πως υπάρχουν άνθρωποι που τροφοδοτούν την μεγάλη λογοτεχνική φωτιά της νεοελληνικής σκηνής και είναι όμορφο να ταξιδεύουμε μαζί και να απολαμβάνουμε βιβλία!

Αλλά ας μιλήσουμε για βιβλία! Αρχισα να γράφω συμπτωματικά. Έπειτα, έπεσα στην παγίδα να συνεχίσω να γράφω για απόλαυση και μετά στην άλλη παγίδα, ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο που να μου αρέσει περισσότερο από το να γράφω... Δεν τα λέω εγώ, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές τα λέει. (γέλια). Έτσι όπως το νιώθω η συγγραφή ήρθε ακάλεστη στη ζωή μου, μια σκέψη ενός ηλιόλουστου πρωινού καθώς γυρνούσα κουρασμένος από νυχτερινή βάρδια. Η έμπνευση με βρήκε εκεί. Ως Γιώργος απλά συμφώνησα και έκτοτε υπηρετώ την Μούσα με πάθος και αγάπη.

Από εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό πέρασαν ήδη έντεκα χρόνια. Απίστευτο!.. Νιώθω
ευλογημένος καθώς όσα βιβλία έγραψα, τα αγκάλιασαν εκδότες που ανέλαβαν την έκδοση τους
οι ίδιοι με πίστη και όραμα, και τα βιβλία αυτά κυκλοφόρησαν όλα από εκδοτικούς με σημαντική
ιστορία και συνεισφορά στο χώρο του φανταστικού αλλά και του βιβλίου γενικότερα.
Το μυθιστόρημα “Εκ Νεκρών” (2015) και οι συλλογές διηγημάτων “Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω
από τα βουνά” (2012 α' έκδοση, 2013 β' έκδοση, 2021 νέα έκδοση με bonus υλικό), “Κάτω από το κρεβάτι” (2018), “Εκείνοι που επιστρέφουν” (2019, μαζί με την εξαιρετική συγγραφέα Αγνή Σιούλα) καθώς και η νουβέλα “Το μακρύ σοκάκι” (2021), όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ακόμα το μυθιστόρημα “Το κουτί” (2020) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL. Θα βρείτε και πολλές συμμετοχές μου σε ανθολογίες φανταστικού και κοινωνικού. Είναι μια διαδρομή στο χώρο του βιβλίου για την οποία είμαι ευτυχισμένος. Μια πορεία προς τα μπροστά, που συνεχίζεται.

Λατρεύω να διηγούμαι ιστορίες, να τις μοιραζόμαστε μαζί, είναι στιγμές μαγείας. Δεν θεωρώ πως ένα βιβλίο πρέπει να μεταδίδει a priori νοήματα ή μηνύματα στους αναγνώστες. Ένα βιβλίο όπως έχει γράψει και ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν “είναι η ίδια η ζωή”. Οπότε γράφω πάντα με ειλικρίνεια και χωρίς σκοπιμότητες και αφήνω τους αναγνώστες ελεύθερους να νιώσουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν, μπορούν και αντιλαμβάνονται σε κάθε ιστορία. Αυτή είναι και η πραγματική μαγεία της ανάγνωσης.

Με το αναγνωστικό κοινό τα βρήκαμε από την πρώτη στιγμή. Πολλοί είναι ακόμα εκείνοι που
υποστηρίζουν με θέρμη πως το αγαπημένο τους βιβλίο είναι το πρώτο με το οποίο συστήθηκα
στους αναγνώστες, το “Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά” (νέα έκδοση, Λυκόφως,
2021). Tο ότι επίσης ένα βιβλίο στο οποίο άλλαξα λογοτεχνική κατεύθυνση όπως “Το κουτί” (εκδ.
Bell, 2020) έγινε best seller με πωλήσεις χιλιάδων αντιτύπων δείχνει πολλά για την ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού και για το κριτήριο που έχουν. Πέρα από αυτά τα δύο, σε κάθε έκδοση
υπάρχουν εκδηλώσεις αγάπης, σχόλια γεμάτα έμπνευση, ευαισθησία και αγάπη από
ανθρώπους που διάβασαν τα εκάστοτε βιβλία. Με κάθε βιβλίο οι αναγνώστες αυξάνονται και
αυτό είναι κάτι που με κάνει να νιώθω ευγνώμων.

Μετά τα βραβεία από Athens Voice, Public book Αwards και φυσικά το 1ο βραβείο Everly για “Το μακρύ σοκάκι” (εκδ. Λυκόφως 2020, νέα εμπλουτισμένη έκδοση 2021), ο φόρτος εργασίας αυξήθηκε μαζί με τον ενθουσιασμό και το μοίρασμα με τους αναγνώστες. Παρόλο που έχω κλείσει τα προσωπικά social media από την αρχή του έτους (υπάρχει ενεργή η σελίδα “Γιώργος Γιώτσας Συγγραφέας”) είμαι απόλυτα ενεργός και ετοιμάζω τα νέα βιβλία. Ήδη ετοιμάζονται προς έκδοση δύο ανθολογίες που συμμετέχω ανάμεσα σε εξαιρετικούς συναδέλφους και αξιέπαινες εκδοτικές προσπάθειες, μια εκ των οποίων είναι συμμετοχή για την ευαισθητοποίηση και δράση για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Aκόμα γράφουμε ένα συνεργατικό βιβλίο – έκπληξη με μια καταξιωμένη γυναίκα και δημιουργό στο χώρο του σεναρίου αλλά και πολύ γνωστή και αγαπητή. Ανυπομονώ για το τελικό αποτέλεσμα. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, αλλά σεμνά και ταπεινά όπως ξέρουμε. Άλλωστε όσο και αν αγαπώ τα βιβλία, η ζωή μου είναι η οικογένεια που έχουμε χτίσει με τη σύζυγο μου, τα παιδιά μας και το πιο σημαντικό από όλα η ψυχική υγεία. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι πως θα συνεχίσω να γράφω, να δημιουργώ και να μοιραζόμαστε τα ταξίδια, με το ρυθμό που θα μου επιτρέψει να το κάνω σωστά, με ειλικρίνεια και με πάθος.

Τον ευχαριστώ πολύ!!!

Με εκτίμηση,

Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Φλόγες στα Κύματα

Ο σύμβουλος του βασιλιά

ΣΤΟ ΧΑΚΙ - Διαβάζοντας βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας (Μέρος 5ο)

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Πάνο Νέζο