Συνέντευξη με την συγγραφέα Καίτη Δροσίνη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙΤΗ ΔΡΟΣΙΝΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Καίτη Δροσίνη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ''Παλέτα δολοφόνου". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Παλέτα δολοφόνου’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Κ.Δ. Σας ευχαριστώ πολύ! Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με αστυνομική χροιά, μυστήριο και γεύσεις από πολλά ταξίδια στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Ο κεντρικός μας ήρωας θα μας τοποθετήσει νοερά επάνω στην παλέτα του και θα ζωγραφίσουμε μαζί του τοπία και πορτρέτα. Θα μας μαγέψει ο χαρακτήρας του και η αμεσότητά του. Θα γνωρίσουμε μετέπειτα απλούς ήρωες σε μια καθημερινότητα που πολλές φορές συγκρούεται και διαταράσσεται, εμφανίζοντάς μας απρόσμενα γεγονότα που πολλές φορές δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Ένας ηλικιωμένος ανακαλύπτει έναν σκελετό, κάπου αλλού ένας ζωγράφος διαπρέπει, ένας καλλιτεχνικός διευθυντής διοργανώνει μια σπουδαία έκθεση και ένα νιόπαντρο ζευγάρι απολαμβάνει τον καφέ του σε μια αυλή. Όσο απόμακρο κι αν δείχνει, όλοι αυτοί οι χαρακτήρες θα συγκρουστούν μετωπικά, υλικά και μεταφυσικά. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; 

Κ.Δ. Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης, η αγάπη μου μάλλον για τη φύση και η ανάγκη μιας ξύλινης καλύβας κρυμμένη βαθιά στο δάσος ή σε κάποιο βουνό, δημιούργησε έναν από τους βασικούς μου ήρωες. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε στο μυαλό μου ένα πάζλ προσώπων και γεγονότων κι έτσι προσπάθησα να τα συνθέσω ώστε να μας δώσουν αυτή τη μικρή ιστορία. 

EΡΩΤΗΣΗ 3: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Κ.Δ. Το συγκεκριμένο βιβλίο με δυσκόλεψε αρκετά, το μελετούσα και παράλληλα το εγκατέλειπα για αρκετό χρονικό διάστημα. Έφτασαν κοντά δυο χρόνια για να το ολοκληρώσω, όσο κι αν ακούγεται απίθανο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς επιλέχθηκε ο τίτλος; Τί μπορεί να κρύβει;

Κ.Δ. Εφόσον ο ήρωάς μου είναι διάσημος ζωγράφος και αφοσιωμένος στην τέχνη του, δεν μπορούσα να μη χρησιμοποιήσω το βασικότερο εργαλείο της δουλειάς του. Η παλέτα κρύβει πάρα πολλά μυστικά τα οποία μόνο ο αναγνώστης θα μπορέσει να τα ανακαλύψει. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Κ.Δ. Σίγουρα κάποια στοιχεία που αναφέρονται στην τέχνη και ονόματα μεγάλων ζωγράφων -θα χαρώ αν κάνουν έρευνα για Εκείνους όταν κλείσουν το βιβλίο-, επίσης θα μάθουν αρκετά γύρω από κάποιες πόλεις που φιλοξενούν ζωγράφους και παρουσιάζουν τα έργα τους στις μεγαλύτερες γκαλερί, συνοπτικά βέβαια. Θα πάρουν μια μικρή γεύση από τις κουλτούρες και τον πολιτισμό τους. Θα συνταξιδέψουν με το Νικολάι Ναζόρωφ!

EΡΩΤΗΣΗ 6: Τί γοητεύει την Καίτη Δροσίνη (καί ως συγγραφέα καί ως αναγνώστρια) αναφορικά με το είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας;

Κ.Δ. Με γοητεύει η έρευνα και η απόδοση δικαιοσύνης, είτε υφίσταται είτε όχι, θέλω να πιστεύω πως μια μέρα ο κόσμος θα αλλάξει. Η ανάλυση χαρακτήρων και το χτίσιμό τους ίσως μας βοηθά στο να μαντεύουμε το ποιόν του εκάστοτε ανθρώπου. Πάντα τα αστυνομικά μυθιστορήματα μου αφήνουν νέες πληροφορίες και διαφορετικό τρόπο σκέψης ή προσέγγισης. Εντυπωσιάζομαι πολύ από την έρευνα που κάνουν σπουδαίοι συγγραφείς, βελτιώνουν κατά πολύ τις αναγνωστικές μου επιλογές και πλέον αγοράζω βιβλία με αυστηρά κριτήρια. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος,τί να αναμένουμε στο μέλλον από την συγγραφέα Καίτη Δροσίνη; Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; 

Κ.Δ. Σε αντίθεση με την «παλέτα δολοφόνου» το νέο μου βιβλίο ρέει πολύ γρήγορα, το έχει ξεπεράσει σε σελίδες και προβλέπω να ολοκληρώνεται σύντομα. Είναι κοινωνικό, διαθέτει βιώματα κι εμπειρίες  πλαισιωμένα με τα καθημερινά μας σοβαρά προβλήματα, που βρίσκονται, μέσα στις οικογένειες και δεν έχουν φωνή να ακουστούν, όπως η ενδοοικογενειακή βία και οι επώδυνες επιπτώσεις της. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φλόγες στα Κύματα

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Ο σύμβουλος του βασιλιά

Κεφάλαιο: Ghost writer, ή, αλλιώς συγγραφέας-φάντασμα...

ΣΤΟ ΧΑΚΙ - Διαβάζοντας βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας (Μέρος 5ο)