ΟΠΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

''Εγώ θα είμαι η ελπίδα σου και εσύ η δική μου για να μην χαθείς ποτέ.''

Μία από τις πιο αγαπημένες μου λογοτεχνικές πένες ανήκει στην συγγραφέα Θεώνη Μπριλή. Αθεράπευτα πιστή καί γοητευμένη απ'τον τρόπο γραφής της,δεν έχει υπάρξει δικό της έργο που να μην το έχω διαβάσει. Από το ''Τι είναι έρωτας ζητάς να μάθεις'' έως καί το νέο της μυθιστόρημα,με τίτλο ''Όπου εσύ και εγώ'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Έξη,δεν έχει πάψει ποτέ να μου προκαλεί έντονα καί δυνατά συναισθήματα. Βλέπετε,η συγγραφέας Θεώνη Μπριλή έχει τον τρόπο της με τις λέξεις. Τις μεταμορφώνει καί τους δίνει υπόσταση καί ζωή μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων της. Άν καί σε κάθε βιβλίο της κοινοί παρανομαστές είναι ο έρωτας που διεκδικεί σθεναρά την θέση του στις ζωές των κεντρικών ηρώων καί ηρωϊδων,καθώς καί η παρουσία του δραματικού στοιχείου,που όμως δεν καταντάει μελό,ή,κλισέ,κάθε φορά μας ''κερδίζει'' ολοκληρωτικά. Πιο συγκεκριμένα,όσον αφορά το νέο της μυθιστόρημα ''Όπου εσύ και εγώ'',η δημιουργός κρατώντας πάντα ατόφια την συγγραφική της ταυτότητα καί δυναμική,χαράσσει νέα μονοπάτια,προσφέροντάς μας κάτι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα,μα εξίσου καθηλωτικό. Ας τα πιάσω,καλύτερα,από την αρχή.

"Tο σκοτάδι και το φως συναντιούνται, εκείνο μιας θαμμένης αλλά όχι ξεχασμένης βεντέτας, εκείνο μιας αγάπης που τολμά να ανθίσει. Όμως στη μάχη ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος δεν υπάρχουν μόνο νικητές και ηττημένοι αλλά και εκείνοι που κατάφεραν έστω και την ύστατη στιγμή να λυτρωθούν."


Η συγγραφέας στο παρόν μυθιστόρημα καταφέρνει καί φέρνει σε ισορροπία τo αισθηματικό με το κοινωνικό στοιχείο. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες όλων σχεδόν των προσώπων της ιστορίας,αναδεικνύονται διάφορες πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας,σκέψης,αλλά καί σχέσεων μεταξύ όλων. Αγάπησα καί μίσησα τα πρόσωπα της ιστορίας. Μου εξέπεμπαν μία διαπεραστική αληθοφάνεια που δημιουργούσε καί ανάλογα συναισθήματα προς εκείνους/ες. Εύστοχα δε,η συγγραφέας επιλέγει να μην έχουν την ίδια δυνατή προσωπικότητα όλοι κι όλες,αντιθέτως με αυτόν τον τρόπο ο ένας/η μία τον άλλον/την άλλη,με αποτέλεσμα μία απόλυτα αρμονική εικόνα,που βοηθά να έχουμε μία σταθερή καί ρέουσα ροή της υπόθεσης.

"Κόντρα στα θέλω της οικογένειάς της, η Όλγα ζει το όνειρό της στην Ελβετία, κάνοντας το πάθος της επάγγελμα. Μοναχοκόρη αστυνομικού, μεγαλωμένη σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, δεν είχε βιώσει τραγικές απώλειες. Τα δεδομένα και οι σταθερές της ανατράπηκαν τη στιγμή που εισέβαλε στη ζωή της, φαινομενικά τυχαία, ο Σέργιος. Τόσο θρασύς, παράτολμος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και γοητευτικά ωραίος. Έκτοτε τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Η προσωπική τους ιστορία άνοιξε την πόρτα στο παρελθόν. Ένα παρελθόν που αφορά δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους και σημάδεψε για πάντα τις ζωές πολλών ανθρώπων. Η αλήθεια του ενός συγκρούεται με την αλήθεια του άλλου. Μια αλήθεια που είναι μοιρασμένη σε κομμάτια αιχμηρά, θαμμένα στην Κρήτη, στον Πειραιά, στη Γενεύη. Μια οικογενειακή τραγωδία ξετυλίγεται στο παρόν και αναζητά απαντήσεις. Όμως κανείς δεν ξέρει ποιος κινεί τα νήματα… Μέχρι τη στιγμή που θα βρεθούν αντιμέτωποι." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Κάτι που διαπίστωσα διαβάζοντας το παρόν μυθιστόρημα καί το οποίο με χαροποίησε ιδιαίτερα,ήταν το πως η γραφή της συγγραφέως είναι φανερά πιο ώριμη. Κάτι που μεταφέρεται καί στους χαρακτήρες των προσώπων που θα παρελάσουν από μπροστά μας. Είναι πιο σίγουροι/ες για όσα θέλουν καί τα διεκδικούν μέχρι εκεί που μπορούν. Δεν συμβιβάζονται,αλλά δείχνουν σεβασμό τόσο στις δικές τους επιθυμίες,όσο καί των γύρω τους. Συγχωρούν καί κατανοούν. Επίσης,σε αυτό συμβάλλει το γεγονός πως η συγγραφέας τους/τις τοποθετεί σε ένα πιο ευρύ περιβάλλον. Τα ψήγματα του αστυνομικού στοιχείου τονώνουν την ήδη υπάρχουσα πολύ καλή πλοκή,με σασπένς,αγωνία,ανατροπές καί δράση μέχρι τέλους. 

Θα μπορούσα να σας μιλάω με τις ώρες για το βιβλίο,αλλά κάπου εδώ θα ολοκληρώσω τις σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σας γι'αυτό,διότι έχει κυκλοφορήσει πολύ πρόσφατα καί δεν θέλω να χάσετε κάτι από την μαγεία του,προτού να το διαβάσετε. Διότι,αξίζει να το διαβάσετε. Εγώ το αγάπησα!
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Κατερίνα Ανδριανάκη

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Ιωάννη Μαρίνο

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Μαρία Κέιτζ

Κυνήγι τρούφας