ΤΟ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΨΥΧΟΒΟΤΑΝΟ (ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

Η ''επάνοδός'' μου στην ανάγνωση βιβλίων, έπειτα από την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, όχι μόνο γίνεται με κάπως πιο χαλαρούς ρυθμούς (λόγω και άλλων υποχρεώσεων!), αλλά και με επιλογές βιβλίων που δε θα τις χαρακτήριζα ως τις πιο αναμενόμενες -σε σχέση πάντα με άλλες χρονιές- παρ'όλ'αυτά, τις θεωρώ εξίσου ενδιαφέρουσες και ''καταπραϋντικές'' για την ψυχή μου... Ναι, καλά διαβάσατε. Η ανάγνωση βιβλίων θα πρέπει να θεωρείται ''τροφή'' της ψυχής, που τη γαληνεύει και παίρνει μακρυά άλλες έννοιες και σκοτούρες κι όχι να μας φορτίζει με επιπλέον άσχημες σκέψεις. Ξέρω ότι αρκετοί/ες θα συμφωνήσετε με αυτή μου τη σκέψη και σε κάποιους/ες ίσως να ακουστώ υπερβολική. Σεβαστά όλα, παίδες! 

Όταν, λοιπόν, έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο της συγγραφέως Θάλειας Αντωνιάδου, με τίτλο ''Το Ιαματικό Ψυχοβότανο'' (η νέα εμπλουτισμένη έκδοση), το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bookguru.gr, η αλήθεια είναι ότι με έβαλε στην ευχάριστη -όπως έπειτα αποδείχθηκε- διαδικασία να αλλάξω τη σειρά των βιβλίων στο πρόγραμμά μου για τον μήνα Σεπτέμβριο, δίχως να έχω την παραμικρή πρόθεση να μειώσω την αξία και ομορφιά των υπολοίπων. Οπότε, μη βιαστείτε να με κακολογήσετε! Βλέπετε, η σχετικά πρόσφατη προγενέστερη επαφή με έργο της ιδίας μου είχε αφήσει κάλλιστες των εντυπώσεων και αυτή η γλυκειά ''προκατάληψη'' με οδήγησε σε αυτήν την απόφαση. Έτσι, το βιβλίο με περίμενε καρτερικά στο ράφι της βιβλιοθήκης μου με εκείνα προς άμεση ανάγνωση. Και να που έφτασε εκείνη η ώρα και δε χρειάστηκα παραπάνω από δύο μέρες για να ολοκληρώσω αυτό το μαγικό και νοερό ''ταξίδι'' της ψυχής και του νου στον κόσμο της Θρύλιας... 

''Μια επική περιπέτεια αρχίζει για τον Μάρκο, που ξαφνικά “ακούει” ό, τι δεν είναι δυνατόν να ακούσουν ανθρώπινα αυτιά και που “άκουσε” την ψυχή της θείας του της Αύρας να σπάει μυστηριωδώς. Μαζί με τη φίλη του την Λουίζα που έχει στην κατοχή της τον μαγικό Τριακοστό Πρώτο Τόμο και τον Αστρολάβο του Τύχωνα, θα αναζητήσουν το ιαματικό ψυχοβότανο. Αναζητώντας το, τα δύο παιδιά θα περάσουν σε ένα Κόσμο γεμάτο από ζωντανούς Θρύλους, μάγισσες και άλλα θρυλοπλάσματα με μόνο σύμμαχό τους τον Λάντρο, το φτερωτό λιοντάρι που, από πέτρινο που ήταν ζωντάνεψε μπροστά τους το βράδυ που πέρασαν από την Μυστική Πύλη του κάστρου του Παλαμηδιού. Δεν έχουν παρά μόνο τρεις ημέρες χρόνο να βρουν το ιαματικό ψυχοβότανο. Με μια μικρή λεπτομέρεια… Ο Χρόνος, όπως και ο Χώρος στον Κόσμο της Θρυλίας, είναι ζωντανές οντότητες και κινούνται όπως και όποτε αποφασίσουν. Έτσι, οι τρεις ημέρες στον Θρυλόχρονο μπορούν να είναι από τρεις αιώνες μέχρι και τρία λεπτά. Θα προφτάσουν να φτάσουν στον ανόφθαλμο Ιεροφάντη και να σώσουν την ψυχή της Αύρας; Η «Θρυλία» είναι ένας κόσμος γεμάτος λάμιες, μυθικούς υπερβόρεους, φαύνους και μάγισσες με βυσσινιές κάλτσες. Όλα είναι πλάσματα θρυλικά, ολοζώντανα και πραγματικά πέρα για πέρα… Η «Θρυλία» είναι ένας κόσμος όπου οι ήπειροί του μετατοπίζονται κατά βούληση, όταν θεωρήσουν ότι ήρθε ο καιρός ν’ αλλάξουν τόπο. Ένας τόπος όπου οι ημέρες και οι νύχτες διαρκούν όσο κρίνουν σκόπιμο ότι αξίζει να διαρκέσουν, δηλαδή πολύ ή λίγο." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Αγάπησα τον τρόπο που η συγγραφέας με τον οικείο και περιποιημένο, απαλλαγμένο από φιοριτούρες και λοιπά συγγραφικά τεχνάσματα, λόγο της μας ''μεταφέρει'' μέσα στον φανταστικό τόπο που θα λάβουν χώρα τα γεγονότα του βιβλίου. Το πώς μπόρεσε και συνδύασε εξαιρετικά -τουλάχιστον για μένα ως αναγνώστρια- τους λαϊκούς μύθους και τα πλάσματα που συνδέονται με εκείνους και έχουν γεννηθεί από τα σπλάχνα της παράδοσης του τόπου μας με την αχαλίνωτη φαντασία και περιπέτεια. Ναι, ίσως να θεωρείτε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά (προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας), μα εγώ νομίζω ότι σε όλους κι όλες έχει να προσφέρει κάτι. Να μας θυμίσει την αξία της αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της φιλίας και την ομορφιά της παρουσίας της στη ζωή μας όπως και πολλά ακόμα...

Εν κατακλείδι, τολμώ να πω ότι δεν είναι καθόλου τυχαίος ο τίτλος που επέλεξε η συγγραφέας για το βιβλίο της. Ναι, ήταν ένα πετυχημένο (με μεταφορική έννοια) ιαματικό ψυχοβότανο! Εάν σας κίνησε το ενδιαφέρον, δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε κι εσείς με τη σειρά σας.
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βοοkguru,gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ήχος της απώλειας

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Βαΐα Παπουτσή

Διαβάζοντας βιβλία ευ ζην από τις εκδόσεις Ιβίσκος!

Ο ΟΡΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ