Συνέντευξη με την συγγραφέα Μαρία Ιωάννου

Γράφει η Κυριακή Γανίτη

  Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Μαρία Ιωάννου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο "Ξένη στον καθρέφτη''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 

Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Ξένη στον καθρέφτη’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Μ.Ι. Χαίρετε, και ευχαριστώ για τις ευχές σας! Το μυθιστόρημα είναι ρομάντζο με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, ή κοινωνική επιστημονική φαντασία. Αφορά την υποτιθέμενη πρώτη μεταμόσχευση εγκεφάλου, ή ολική μεταμόσχευση σώματος, στον κόσμο. Η μια γυναίκα ξυπνά μετά την επέμβαση στο σώμα της δότριας, της άλλης, της Ξένης. Αν και επιστρέφει σε ένα είδος καθημερινότητας, σταδιακά αρχίζει να εμπλέκεται στη ζωή και τα μυστικά της άλλης. Όσπου φτάνει η στιγμή που το να βρει τη λύση στο αίνιγμα του παρελθόντος της άλλης γίνεται ζήτημα ζωής και θανάτου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με ποιoν τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;

Μ.Ι. Σκαρφιζόμουν ιστορίες από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σε ηλικία δύο χρονών μπορούσα να κρατώ την πένα (στυλό) και επινόησα δικά μου σύμβολα για να “γράφω” ιστορίες. Κατόπιν έγραφα παραμύθια και τα εικονογραφούσα εγώ η ίδια. Γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Μ.Ι. Επειδή διαβάζω πολλή επιστημονική φαντασία και λογοτεχνία του φανταστικού, είμαι εξοικειωμένη με την ιδέα της αλλαγής σώματος, ή εγκεφάλου, όπως και με την ιδέα της μεταμόρφωσης. Έτσι ήθελα να γράψω κάτι γι' αυτό αλλά να το τοποθετήσω σε ρεαλιστικό περιβάλλον: να αναρωτηθώ, αλήθεια, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τι επιπτώσεις θα είχε για τον δέκτη του σώματος και τους γύρω του; Αν η δότρια είχε ζήσει ένα έντονο έρωτα, θα απέμενε από αυτό κάτι; Επίσης, με ενδιέφερε η ιδέα ενός χαρακτήρα όπως ο Άγγελος, που εμφανίζεται τόσο στα όνειρα όσο και στο ρεαλιστικό περιβάλλον του βιβλίου. Δεν γνωρίζουν όμως όλοι ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Το μυθιστόρημα μου πήρε ένα χρόνο περίπου να το τελειώσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Μ.Ι. Πολύ καλή ερώτηση! Σίγουρα εν μέρει ο καθένας και η κάθε μια μας μπορεί να πάρει κάτι διαφορετικό από το ίδιο βιβλίο. Όμως θα ήθελα, κλείνοντας τη Ξένη, ο αναγνώστης ή η αναγνώστρια να αποκομίσει την εντύπωση ότι διάβασε μια καλή ιστορία. Μια ιστορία που αναφέρεται στην αγωνιστικότητα και την απόφαση του ανθρώπου να επιβιώσει και να ξεπεράσει τα εμπόδια που βρήκε στο δρόμο του. Θα ήθελα να δώσει το βιβλίο την αίσθηση του πόσο μυστήρια μπορεί να είναι η ζωή, ο εαυτός μας, ακόμα και οι ίδιες οι σκέψεις μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Επιλέγετε να γράφετε ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας ένα πλάνο/σχεδιάγραμμα,ή,αφήνετε να σας οδηγήσουν οι ήρωες καί η ιστορία του;

Μ.Ι. Νομίζω το δεύτερο. Όπως ο πολυαγαπημένος μου Τσαρλς Ντίκενς (χωρίς βέβαια να συγκρίνομαι με αυτόν 😊 ) έχω τη μεθοδολογία ότι, αφού φτιάξω το σκηνικό, οι ήρωες είναι που θα φτιάξουν την δική τους ιστορία. Νιώθω ότι βρίσκομαι σε μια αίθουσα κινηματογράφου και παρακολουθώ την ταινία. Βέβαια πρέπει να πω ότι καμιά φορά, για πιο μεγάλα μυθιστορήματα, είναι χρήσιμο το πλάνο. Ο Ντίκενς το χρησιμοποιούσε επίσης, έκανε περιλήψεις και σχεδιαγράμματα, μέχρι τις ακριβείς ώρες της παλλίροιας και της αμπώτιδος στον ποταμό Τάμεση σημείωνε κάθε μέρα όταν έγραφε τις Μεγάλες Προσδοκίες (διότι ήταν σχετικό με την πλοκή).

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιo λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Μ.Ι. Έχω γράψει αρκετά βιβλία χειρόγραφα τα οποία χρειάζονται δαχτυλογράφηση, διότι γράφω πάντα πρώτα με μελάνι και χαρτί. Τώρα δαχτυλογραφώ μια διαστημική νουβέλα που συμπλήρωσα πρόσφατα, με τίτλο Διαγαλακτικό Υπερδιαστημόπλοιο Ιθάκη: Βασίλισσα της Καρδιάς. Γράφω χειρόγραφα το δεύτερο της μέρος, την Πτώση του Αυτοκράτορα. Δυστυχώς όμως προχωρώ αργά, λόγω εργασιακών υποχρεώσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Μ.Ι. Εκτός από τους Άγγλους κλασικούς, λατρεύω την επιστημονική φαντασία και τη λογοτεχνία του φανταστικού.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πόσο εύκολα,ή,δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Μ.Ι. Χωρίς να είμαι σίγουρη, υποθέτω δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται αγώνας και πίστη. Δεν πειράζει. “Τα καλά κόποις κτώνται,” έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

Μ.Ι. Αγαπημένο βιβλίο οι Μεγάλες Προσδοκίες του Τσαρλς Ντίκενς και συγγραφέας ο ίδιος ο Ντίκενς. Διαβάζω την αλληλογραφία του (δώδεκα τόμοι, βρίσκομαι στον τρίτο) και απολαμβάνω που λέει ο λόγος κάθε λέξη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Γιατί επιλέξατε να γράψετε βιβλία που να ανήκουν στο είδος της επιστημονικής φαντασίας σε συνδυασμό με το ρομάντζο; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;

Μ.Ι. Νομίζω έτσι λειτουργεί ο τρόπος σκέψης μου. Μου αρέσει να συνδυάζω το ρεαλιστικό με το φανταστικό ή με την επιστημονική φαντασία. Γενικά δεν γράφω τελείως ρεαλιστικά. Πάντα θα υπάρχει το μη πραγματικό ή το υπερφυσικό, και μου αρέσει να διερωτώμαι μέχρι το που μπορεί να φτάσει η τεχνολογία, ή μέχρι που έχουν ήδη φτάσει κόσμοι πέρα από το δικό μας εδώ στη Γη. Πιστεύω ότι η λεγόμενη πραγματικότητα περιέχει πολλά στοιχεία που εμείς δεν γνωρίζουμε και, αν τα γνωρίζαμε, θα τα αποκαλούσαμε “φαντασία” – όπως υπερφυσικά όντα, ζωή σε άλλους πλανήτες, παράλληλα σύμπαντα, η μάχη του καλού με το κακό και ποιός ξέρει τι άλλο. Όσο για άλλου είδους βιβλία ναι, μπορώ να γράφω παιδικές ιστορίες, ειδικά ζωοφιλικές.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Μ.Ι. Να είναι αληθινοί και να προσπαθούν πάντοτε να γράφουν κάτι που βγαίνει από τον αυθεντικό τους εαυτό, χωρίς να επηρεάζονται από άλλους ή από την τηλεόραση. Να είναι επίμονοι, πιστεύοντας σε αυτό που κάνουν.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon

Μ.Ι. Σας ευχαριστώ πολύ με τη σειρά μου, αγαπητή κ. Γανίτη, και αγαπητό Vivliovamon! Εύχομαι τα καλύτερα.

Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://vivliovamon.blogspot.com/2022/05/blog-post_36.html





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η συγγραφέας Αθηνά Μαλαπάνη μας ''συστήνει'' το νέο της βιβλίο ''Κόκκινο''

Αφιέρωμα στα βιβλία: ''Ο Χρόνος παράξενα σωπαίνει'' & ''Φωνή Γυναίκας"

Η ζωή γράφτηκε με κιμωλία

Τέσσερις Ερωτικές Ιστορίες μυστηρίου & φαντασίας (Βερενίκη-Ελεωνόρα-Λιγεία-Μορέλα)

Γιατί δεν κοιμάσαι, μαμά;