Φώτης και Δομνίκη

Γράφει η Κυριακή Γανίτη
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Φώτης και Δομνίκη

Αντάμα με τη Μοίρα στα Βουρλά της Μικράς Ασίας

Συγγραφέας: Λίτσα Καποπούλου

Είχα την καλή τύχη τα τελευταία περίπου 2 ½ χρόνια να διαβάσω τρία έργα της συγγραφέως Λίτσας Καποπούλου. Καί λέω καλή τύχη,διότι μιλάμε για τρία εκ διαμέτρου αντίθετα λογοτεχνικά έργα,τουλάχιστον ως προς το είδος το οποίο υπηρετούν,πάντα όμως με κοινό παρανομαστή την πλούσια,γλαφυρή,οικεία μα συνάμα άρτια πένα της συγγραφέως που ψυχαγωγεί καί ταυτόχρονα συγκινεί θέτοντας ορθούς προβληματισμούς. Τελευταία,λοιπόν,μου κράτησε συντροφιά το νέο της μυθιστόρημα,με τίτλο ''Φώτης και Δομνίκη'' (Αντάμα με τη Μοίρα στα Βουρλά της Μικράς Ασίας),που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής καί συνδυάζει αρμονικά το αισθηματικό με το ιστορικό/κοινωνικό στοιχείο.

Περιγραφή:

Μια φορά κι έναν καιρό… Έτσι αρχίζουν τα παραμύθια. Σαν παραμύθι η αρχή των τρανών πολιτειών. Σαν παραμύθι οι διηγήσεις και οι μνήμες για τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Καρδιάς μας στην Ελληνική Ανατολή. Στα παραμύθια βασιλεύει η αλήθεια. Από τους ευλογημένους τόπους η Χερσόνησος της Ερυθραίας στη γη της Ιωνίας, στη Μικρά Ασία! Και κάπου πιο μέσα τα Βουρλά! Ανθρώπου μάτι τα διάλεξε! Θεού χέρι τα έπλασε! Βαριά κατάρα σ’ όποιον δεν σεβαστεί τέτοιο δημιούργημα! Άγγελοι τα προστατεύουν νυχθημερόν! Νεράιδες χορεύουν στη μαγική Σκάλα τους! Γιατί η λέξη Τέλος για τα Βουρλά δεν έχει γραφεί. Οι φλόγες πάθους, έρωτα, ηρωισμού, χαλασμού, αναγέννησης σημαδεύουν ιστορίες ανθρώπων, τόπων, λαών. Όλα είναι φυσικά και μεταφυσικά στης Ανατολής τους Τόπους. Κι ίσως κάποτε δούμε, νιώσουμε και πούμε τη φράση, με την οποία κλείνουν τα παραμύθια: …Κι έζησαν αυτοί καλά… Κι εμείς καλύτερα…

Η συγγραφέας μέσα από την παρούσα υπόθεση του βιβλίου κάνει μία ιστορική αναδρομή στο παρελθόν φανερώνοντας καίρια ιστορικά γεγονότα,έντονα καί καθηλωτικά συναισθήματα που καθόρισαν τις επιλογές καί κατ'επέκταση την ζωή των ανθρώπων που τα βίωσαν,ενώ μας βοηθούν να αποκτήσουμε νέες γνώσεις γύρω από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκείνης της μακρινής για εμάς εποχής. Θα τους/τις ακούσουμε να αφηγούνται τις προσωπικές τους εμπειρίες,τους καημούς,τα πάθη,τα λάθη,τους έρωτες καί τα όνειρά τους. Θα έρθουμε πιο κοντά τους καί θα τους/τις αισθανθούμε δικούς μας ανθρώπους. Κι όλα αυτα θα έρθουν σε εμάς έπειτα από την ενδελεχή έρευνα της συγγραφέως που γράφει πάντα με μεγάλο σεβασμό,αγάπη κι αφοσίωση τόσο προς την ιστορία,όσο καί προς την συγγραφή καί το αναγνωστικό κοινό. Θα αποτυπωθούν,λοιπόν,πάνω στο χαρτί καί θα λάβουν ''ζωή'' μέσα από τις σελίδες του παρόντος βιβλίου. 
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Ζάννο

Φλόγες στα Κύματα

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΖΙ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Ας γνωρίσουμε την συγγραφέα Μαρία Κέιτζ

Μικρή καρδιά μεγάλοι μπελάδες