ΠΟΛΕΙΣ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Οι πόλεις είναι ζωντανοί οργανισμοί που οι καρδιές τους ''χτυπούν'' μέσα στα σώματα όλων των ανθρώπων που κατοικούν μέσα σε αυτές. Άνδρες,γυναίκες καί παιδιά,όλων των ηλικιών,φύλων,οικονομικών τάξεων,ανεξαρτήτως καταγωγής καί θρησκείας,δίνουν τον παλμό που κρατά ζωντανές αυτές τις πόλεις. Καθένας καί καθεμία βάσει των εμπειριών,των επιθυμιών,των ονείρων καί του τρόπου ζωής του/της καθορίζουν ένα κομμάτι της εκάστοτε πόλης. Ο συγγραφέας Μουρατχάν Μουνγκάν μέσα από το βιβλίο του,με τίτλο ''Πόλεις από γυναίκες'',που κυκλοφορεί καί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Τσουκάτου σε μετάφραση του κυρίου Αλέκου Κομπότη,θα μας μιλήσει γι'αυτές τις πόλεις.
''Πόλεις από γυναίκες'',όπως προείπα ο τίτλος του βιβλίου καί προτού προλάβετε,λανθασμένα,να το κρίνετε ως ένα θεμινιστικό βιβλίο,θα ήθελα για λίγο την προσοχή σας. Ο συγγραφέας μέσα από την παρούσα ιστορία δίνει τον χώρο καί την ελευθερία στις γυναίκες,που πρωταγωνιστούν σε αυτήν,να μας πιάσουν από το χέρι καί να κάνουμε μαζί τους ένα νοερό ταξίδι σε αυτές τις δεκαέξι πόλεις της Τουρκίας. Δεν μπορείτε να πείτε. Ακούγεται αρκετά αλλιώτικο σαν ταξίδι. Κι αυτό που το καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρον,είναι ο τρόπος που θα μας ''συστηθούν'' αυτές οι πόλεις. Τί θέλω να πω με αυτό; Μα η γνωριμία μας με κάθε πόλη θα γίνει μέσω των προσωπικών εμπειριών αυτών των γυναικών κι όχι μέσα από ιστορικές καί μυθικές πληροφορίες,ούτε καν από την φυσική τους ομορφιά.
''Πόλεις από γυναίκες''... Κι αυτές οι γυναίκες έχουν τόσα πολλά να μοιραστούν μαζί μας... Από τους έρωτές τους,τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπισαν,τις προκαταλήψεις καί τις πεποιθήσεις που όριζαν σε μεγάλο βαθμό την ζωή τους. Γυναίκες που χάρηκαν,αγάπησαν,πόνεσαν καί έζησαν σε αυτές τις πόλεις. Πόλεις που τις σημάδεψαν με ανεξίτηλο μελάνι... Γυναίκες που η αληθοφάνεια με την οποία τις ντύνει ο συγγραφέας,μας γίνονται αυτόματα τόσο οικείες καί προσιτές,που είμαι βέβαιη πως θα βρούμε ένα μικρότερο,ή,μεγαλύτερο κομμάτι του δικού μας εαυτού πάνω τους...
"Θα περπατήσουμε με τη νεαρή Νουρχαγιάτ στο Κορδόνι της Σμύρνης, θα δούμε ταινία με την Κούρδισσα Ζονάν, θα γίνουμε μάρτυρες στην απογοήτευση της Σενγκιούλ που πήγε νύφη στη Σαμψούντα, θα δοκιμάσουμε τη γεύση των μήλων και των αχλαδιών που ξεραίνει στον ήλιο η Ασιγέ, θα γνωρίσουμε τις όμορφες κόρες του ράφτη πολυτελείας στην Καισάρεια... Στην τελευταία πόλη, την Κωνσταντινούπολη, στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Εσενλέρ θα βρούμε κάποιες απ' αυτές τις γυναίκες να διασταυρώνονται, να διαπερνούν σχεδόν, το αφήγημα η μία της άλλης. Θα τις γνωρίσουμε, αφού ποτέ δεν λείπουν απ' εκεί. Να, τώρα... τρέχουν να βγάλουν τα εισιτήριά τους!'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)
Διαβάζοντας ένας αναγνώστης/μία αναγνώστρια το βιβλίο,όχι μόνο θα περιδιαβεί στους δρόμους αυτών των πόλεων,αλλά θα γεμίσει εικόνες,συναισθήματα,μυρωδιές. Θα αφουγκραστεί καημούς,ελπίδες καί όνειρα. Θα δει ήθη καί έθιμα. Καί κυρίως,τον τρόπο που είχε οριστεί,ώστε να ζουν οι γυναίκες βάσει των προκαθορισμένων ''πρέπει'' που ορίζουν εκείνες οι κοινωνίες. Προφανώς ο συγγραφέας θέλει να τονίσει την κοινωνική ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα,εξ ου καί η επιλογή να μην μιλήσει για τους άνδρες καί τον τρόπο που ζουν. Ένα βιβλίο αρκετά καλογραμμένο που διαβάζεται ευχάριστα καί πιστεύω πως θα αρέσει καί σε εσάς.
Καλή ανάγνωση!
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΟΥΡΑΤΧΑΝ ΜΟΥΝΓΚΑΝ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: KADINDAN KENTLER
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου