Απ’ τη Σοφίτα
Γράφει η Κυριακή Γανίτη
Βιβλιοπρόταση για την περίοδο των εορτών κι όχι μόνο!
Τίτλος: Απ’ τη Σοφίτα
Συγγραφέας: Μιχάλης Σκούρτης
Θεωρώ πολύ κομβική την περίοδο της προεφηβικής/εφηβικής ηλικία τόσο γύρω από την τελική διαμόρφωση του χαρακτήρα και της σκέψης των παιδιών όσο κι αναφορικά με την ιδιότητά τους ως αναγνώστες/στριες. Μεγάλο το χάσμα μεταξύ της παιδικής και ενήλικης ζωής σε σχέση πάντα με τα βιβλία. Κι επειδή εγώ διάβαζα πολύ ως παιδί και τώρα ως ενήλικη, έχω ξαναπεί ότι προσπαθώ να καλύψω το κενό της εφηβείας, με βιβλία που και καλογραμμένα είναι κι έχουν όντως κάτι να μου πουν. Ένα πολύ ενδιαφέρον εφηβικό βιβλίο που διάβασα και σας προτείνω είναι το μυθιστόρημα του συγγραφέα Μιχάλη Σκούρτη, με τίτλο ''Απ’ τη Σοφίτα", το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή και είναι ιδανικό για ηλικίες παιδιών 9 ετών και άνω.
Πώς μπορούμε να ''κατευθύνουμε'' τα παιδιά και τους εφήβους/τις έφηβες προς την ανάγνωση βιβλίων, από τη στιγμή που η καθημερινότητά τους είναι γεμάτη από λοιπές υποχρεώσεις και μαθήματα; Ειδικά όταν η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων μπορεί να φαντάζει ως αγγαρεία;
Πώς μπορούμε να τα πείσουμε να στρέψουν το βλέμμα τους προς την λογοτεχνία και όχι προς την υπερβολική χρήση των υπολογιστών, τάμπλετ, κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών παιχνιδιών;
Τί είναι αυτό που μπορεί να τα πείσει ώστε να επιλέγουν να διαβάσουν βιβλία στον ελεύθερο χρόνο τους;
Οι απαντήσεις -για μένα- δεν είναι πολλές, αλλά υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητούμενα όπως είναι η πρωτοτυπία των ιστοριών των βιβλίων, η άπλετη δόση φαντασίας και περιπέτειας, ο λόγος των γραφόντων που δε θα είναι τάχα μου διδακτικός, ''ξύλινος'', αυστηρός και με μία τάση έπαρσης, μα οικείος και κατανοητός, απολύτως προσαρμοσμένος στο αναγνωστικό κοινό που απευθύνονται και επιτρέπει στα παιδιά και τους/τις εφήβους/ες να ταυτιστούν με τα πρόσωπα των ιστοριών και να ζήσουν τα ίδια με εκείνα, καθώς και μία γενικότερη τάση τα εν λόγω βιβλία και πιο συγκεκριμένα οι υποθέσεις αυτών να έχουν κάτι το ενδιαφέρον ως προς το άκουσμα!
Περιγραφή:
Ένα παράξενο σημείωμα, ξεχασμένο για χρόνια σε ένα βιβλίο.
Ένας κρυμμένος θησαυρός.
Ένα εννιάχρονο κορίτσι που ζητά τη βοήθεια του αδερφού της για να τον ανακαλύψει.
Ένα δεκατετράχρονο αγόρι που θέλει να αφήσει πίσω του την παιδική του ηλικία και ένα ταξίδι στη χώρα του Αγαμέμνονα, μπλέκονται και συνθέτουν μια περιπέτεια γραμμένη για μικρούς και μεγάλους.
Όλα ξεκινούν με την επίσκεψη των δύο παιδιών στο σπίτι του παππού τους. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται εκεί πυροδοτούν μια αλληλουχία καταστάσεων που «ταξιδεύουν» τον Οδυσσέα στο μακρινό παρελθόν. Ξαφνικά βρίσκεται μπροστά στα κυκλώπεια τείχη των Μυκηνών. Εκεί, μπερδεμένο και σαστισμένο, τον συναντά η Δανάη, ένα νεαρό καλοσυνάτο και γενναιόδωρο κορίτσι. Βλέποντας την απελπισία του, τον καλεί στο σπίτι της για να λύσουν το μυστήριο της απρόσμενης παρουσίας του στην χώρα του Αγαμέμνονα, και να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να επιστρέψει στο σπίτι του.
Στη διαδρομή αυτή ο Οδυσσέας θα περιηγηθεί στα πιο εμβληματικά μνημεία της ακρόπολης. Θα γνωρίσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στον μυκηναϊκό κόσμο και θα ανακαλύψει τη σπουδαιότητα της φιλίας, της καλοσύνης, της αποδοχής, της αγάπης, της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς. Μέσα από τις συζητήσεις τους θα περιπλανηθεί ανάμεσα στο εγώ και το εμείς, ανάμεσα στην ελπίδα και την αμφιβολία, ανάμεσα σε δυο κόσμους, τόσο όμοιους και τόσο διαφορετικούς.
Τί κάνει, λοιπόν, εδώ ο συγγραφέας; Έχοντας ως έμπνευση την προσωπική του εμπειρία και αγάπη γύρω από την αρχαιότητα, ''χτίζει'' μία ιστορία πλημμυρισμένη από περιγραφικές εικόνες, μπόλικη δόση ιστορίας που παντρεύει την πραγματικότητα με τη φαντασία, ενώ ένα διαρκές και έξυπνο ταξίδι πίσω στο χρόνο προσφέρει απλόχερα γνώσεις και μία γενικότερη αίσθηση ελευθερίας και περιπέτειας που βοηθά το αναγνωστικό κοινό του βιβλίου να ψυχαγωγηθεί και να περάσει δημιουργικά τον ελεύθερό του χρόνο. Ούσα λάτρης της αρχαιότητας και του γενικότερου μυστηρίου που αυτό το περιβάλλει και προβάλλει προς τα έξω, πέρασα πολύ καλά διαβάζοντας το βιβλίο και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!
Μερικά από τα λοιπά θετικά στοιχεία του βιβλίου:
- Μεστή ιστορία,
- Πλούσιο λεξιλόγιο,
- Τέλος, χρήσιμες πληροφορίες στο τέλος του βιβλίου, όπως είναι το γλωσσάρι και ο πίνακας με το μυκηναϊκό αριθμητικό σύστημα.
Καλή ανάγνωση.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου