Το στοιχειό του Αχέροντα - Αφιέρωμα σε ψυχολογικά θρίλερ (Μέρος 2ο)
Γράφει η Κυριακή Γανίτη
''Αφιέρωμα σε ψυχολογικά θρίλερ"
~ Μέρος 2ο ~
Τίτλος: Το στοιχειό του Αχέροντα
Συγγραφέας: Ελευθερία Μεταξά
Στην ερώτηση ποιος/α εγχώριος/α συγγραφέας θεωρείτε ότι έχει ''συνδεθεί'' με το είδος των ψυχολογικών θρίλερ, ποια θα ήταν η πρώτη σας σκέψη; Εγώ, ως αναγνώστρια βιβλίων του συγκεκριμένου είδους, έχω στο μυαλό μου ταυτισμένη τη συγγραφέα Ελευθερία Μεταξά με τα ψυχολογικά θρίλερ. Όχι, βέβαια, πώς δεν υπάρχουν κι άλλοι/ες αξιόλογοι/ες συγγραφείς που το ''υπηρετούν'', επάξια, με τη σειρά τους. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, επιλέγω να διαβάζω όλα τα έργα της στα οποία πρωταγωνιστεί η Έλσα Γληνού μαζί με τον συνεργάτη της, τον Μάνο Βαρσάμη. Έχω αναπτύξει μία οικειότητα μαζί τους (ένα από τα ζητούμενα στα ψυχολογικά θρίλερ) και αρέσκομαι να στέκομαι στο πλευρό τους στην αναζήτηση της αλήθειας και εντέλει, της απονομής της δικαιοσύνης. Οπότε, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από το παρόν αφιέρωμα ένα έργο της ιδίας. Διάβασα και σας μιλώ για το καινούργιο της μυθιστόρημα, με τίτλο ''Το στοιχειό του Αχέροντα'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Η συγγραφέας Ελευθερία Μεταξά ξέρει πώς να δημιουργεί αναμονή κοινού από τους τίτλους, κιόλας, που επιλέγει να κοσμήσει τα έργα της. Άν θυμάμαι καλά, σας έχω ξαναπεί για αυτήν την εύστοχη -κατ'εμέ- κίνησή της, που ουσιαστικά μας προσφέρει ένα σημαντικό στοιχείο γύρω από κάθε υπόθεση, η οποία θα αναπτυχθεί μέσα στο εκάστοτε βιβλίο της. Έτσι κι εδώ μας μιλάει για ''Το στοιχειό του Αχέροντα'' και είτε πιστεύουμε στη μυθολογία είτε όχι, καλό θα ήταν να το προσεγγίσουμε και με μία πιο ρεαλιστική -ίσως και μεταφορική- έννοια, καθώς οι αρχαίοι μας πρόγονοι θεωρούσαν τον ποταμό Αχέροντα ως την πύλη εισόδου για τον κάτω κόσμο. Εκεί όπου ο ψυχοπομπός θεός Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών ανθρώπων στο Χάροντα ώστε να τις οδηγήσει στον Άδη...
''Αχέροντας, 1943: Η δεκαεπτάχρονη έγκυος Ευρυδίκη Αγγελή, ερωμένη του Γερμανού αξιωματικού Βολφ Μάισνερ, ρίχνεται από έναν γκρεμό στα νερά του Αχέροντα, για να γλιτώσει από τους οργισμένους συγχωριανούς της που την καταδιώκουν.
Αχέροντας, σήμερα: «Είναι η Ευρυδίκη Αγγελή!» φώναξε έντρομος ο γέροντας αντικρίζοντας το κορίτσι που κειτόταν αναίσθητο μέσα στη βάρκα. «Η Ευρυδίκη, που σκοτώθηκε το 1943… Ο Αχέροντας την έφερε πίσω στους ζωντανούς!»
Αυτή η παράλογη διαπίστωση θα ανατρέψει τα σχέδια του Μάνου Βαρσάμη και της Έλσας Γληνού για μια ξέγνοιαστη εκδρομή στην Πρέβεζα και θα τους φέρει αντιμέτωπους με έναν δολοφόνο που σκορπά τον τρόμο στους κατοίκους της Παραμυθιάς. Ένα κορίτσι που επιμένει πως είναι η Ευρυδίκη, η ερωμένη του Μάισνερ την περίοδο της Κατοχής… Μια στυγερή δολοφονία που διαπράττεται με ξιφολόγχη από γερμανικό όπλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου… Η Μαριάνθη, η υπέργηρη αδελφή της Ευρυδίκης, που μπαίνει κι αυτή στο στόχαστρο του δολοφόνου… Μυστικά και λάθη του παρελθόντος, που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο παρόν… Όσοι αδικήθηκαν ζητούν εκδίκηση…
Με φόντο τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του Αχέροντα, ο Μάνος και η Έλσα κυνηγούν έναν άγνωστο δολοφόνο, που παίζει μαζί τους ένα θανάσιμο παιχνίδι στο οποίο είναι αποφασισμένος να νικήσει. Και για να τα καταφέρει, δεν θα διστάσει να κλέψει την Ευρυδίκη από τον Άδη και να την ξαναφέρει στον κόσμο των ζωντανών…" (Από το οπισθόφυλλο)
Για ακόμη μία φορά, η συγγραφέας ενώνει το αστυνομικό στοιχείο με εκείνο του κοινωνικού και ιστορικού στα πλαίσια του ψυχολογικού θρίλερ. Οι μνήμες ''ξυπνούν'' μαζί με τα όποια συναισθήματα. Ένας κατακλυσμός περιγραφικών εικόνων έρχεται να μας ''πλημμυρίσει'' και να μας μεταφέρει -έστω και νοερά- εκεί όπου έχουν διαδραματιστεί και θα ξανασυμβούν όλα. Το παρελθόν ακολουθεί κατά πόδας το παρόν σε αυτό το βιβλίο. Οι κύκλοι που ''άνοιξαν'' τότε και έφεραν πολύ πόνο, δυστυχία, αδικία και θάνατο μαζί με όλα τα άλλα τα κακά ζητούν, ή, μάλλον απαιτούν έναν φόρο αίματος για την όποια αποπληρωμή και ανάγκη για δικαίωση έστω και καθυστερημένα. Προσωπικά αγάπησα πολύ τις έξυπνες αναφορές της συγγραφέως στα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος και το πώς εκείνα επηρέασαν όχι μόνο τη ζωή των ανθρώπων τότε, αλλά κατά κάποιον τρόπο μας ''συντροφεύουν'' έως και σήμερα... Με αφετηρία, λοιπόν, εκείνη την εποχή θα ξεκινήσει ένα ''κυνηγητό'' της αλήθειας και της απόδοσης της δικαιοσύνης.
Καλά θα μου πείτε όλα αυτά, μα γιατί να επιλέξει κάποιος/α να διαβάσει το βιβλίο; Λογικό το ερώτημά σας και θα σας απαντήσω ευθύς αμέσως. Τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν μέσα στην ιστορία -τουλάχιστον για μένα- είναι ένας από τους κύριους λόγους. Διότι, μιλάμε για ανθρώπους αρκετά αληθοφανείς, που σε καμία περίπτωση δε διεκδικούν τον ρόλο των ηρώων/ηρωϊδων, μα είναι με τέτοιον τρόπο σκιαγραφημένοι/ες και τοποθετημένοι/ες σε καίριες θέσεις μέσα στην πλοκή με τα όποια θετικά κι αρνητικά γνωρίσματα της ανθρώπινης ψυχής και σκέψης, που θα μας κάνουν να δούμε τους εαυτούς μας μέσω εκείνων. Κι εκείνοι/ες με τη σειρά τους θα ''χτίσουν'' όλο το σκηνικό της συνεχόμενης δράσης, με τις απαραίτητες ανατροπές, το πάντρεμα παρελθόντος και παρόντος, τους όποιους προβληματισμούς και την παρουσία του μυστηρίου και των μεταφυσικών στοιχείων που προσδίδουν αυτόν τον επιπλέοντα τόνο αγωνίας... Ποιοι/ες οι τολμηροί/ες που θα επιλέξουν να έρθουν ''αντιμέτωποι/ες'' με την αποκάλυψη των όποιων καλά κρυμμένων μυστικών που θα τους/τις φανερώσει ''Το στοιχειό του Αχέροντα'';
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Υ.Γ. Μείνετε συντονισμένοι/ες για το 3ο μέρος του αφιερώματος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου