Ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Κατερίνα Λιάτζουρα

Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΑΤΖΟΥΡΑ

Οι δημιουργοί συστήνονται...κι ας γνωρίσουμε την ποιήτρια Κατερίνα Λιάτζουρα

Γράφει η Κατερίνα Λιάτζουρα

Η συγγραφή ήταν η φυσική συνέχεια της αγάπης μου για την ανάγνωση. Στα εφηβικά μου χρόνια άρχισα να ανακαλύπτω τον μαγικό κόσμο του βιβλίου και να κάνω αυτά τα μοναδικά ταξίδια που προσφέρει η γραφή μέσα από τις σελίδες της λογοτεχνίας. Οι πρώτες προσωπικές μου καταγραφές ήταν ημερολογιακού χαρακτήρα. Οι σημειώσεις μου δεν ήταν όμως ποτέ περιγραφικές, αλλά πάντα σύντομες και λιτές και με ροπή προς τον στίχο.

Γράφω γιατί έτσι μπορώ να εκφραστώ καλύτερα και να επικοινωνήσω τον έσω κόσμο μου με τον έξω κόσμο που με περιβάλλει. Δεν υπάρχει κάποιο μεγαλεπήβολο όραμα. Προσπαθώ να πορεύομαι αποκλειστικά και μόνο στο Τώρα, καταθέτοντας μέσα από τα ποιήματα μου υποκειμενικές και πολύ προσωπικές εμπειρίες και απόψεις από το παρελθόν, που μπορεί να διαβαστούν στο μέλλον από ανθρώπους που θα ήθελαν ενδεχομένως, αλλά δεν μπόρεσαν χωροχρονικά να με γνωρίσουν.

Μέσα από τα βιβλία μου προσπαθώ να μεταδώσω συναισθήματα και συγκίνηση. Ας πούμε ότι τα βιβλία μου αποτελούν ποιητικά ερεθίσματα που φεύγουν από μένα για να φτάσουν στους δέκτες-αναγνώστες, ως μέρος μιας διαδικασίας επικοινωνίας. Με άλλα λόγια προσπαθώ να διεγείρω ποιητικά τον αναγνώστη | την αναγνώστρια, ώστε να προβεί σε συνδιαλλαγή με τον εαυτό του | της, με το βιβλίο και κατ' επέκταση με εμένα.

Το πιο πρόσφατο ποιητικό μου βιβλίο έχει τον τίτλο Λευκοί Νάνοι που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν (2022). Πρόκειται για μια εκτενής ποιητική σύνθεση με θέμα τη δημιουργία του κόσμου μας και την συνειδητή τοποθέτηση του ανθρώπινου ΕΓΩ μέσα σ' αυτόν. Πραγματεύεται το μεγαλείο του Σύμπαντος σε σχέση με τη μικρότητα του ανθρώπινου είδους.

Πριν από αυτό το βιβλίο εκδόθηκαν και πάλι από τις εκδόσεις Βακχικόν, οι ποιητικές μου συλλογές Η κρεμμυδαποθήκη (2020) και Αποκαΐδια Ηθικής (2017), καθώς και από τις εκδόσεις Manifesto η ποιητική συλλογή Σκέψεις (2013). Με τις εκδόσεις Βακχικόν έχουμε συνεργαστεί επίσης και σε μεταφραστικό επίπεδο και έτσι κυκλοφορούν μεταφρασμένα από τα γερμανικά η βραβευμένη νουβέλα της Cornelia Schutti Κάποτε πρέπει να περπάτησα σε τρυφερό χορτάρι, το πεζό της Anna Ospelt Η μελέτη των ριζών, η ποιητική συλλογή Ποιήματα της Άννας Όσπελτ, καθώς και η ποιητική ανθολογία Ανθολογία Νέων Αυστριακών Ποιητών. Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ και στην προσπάθεια μου να διαδώσω τη σύγχρονη ελληνική ποίηση στο εξωτερικό, μεταφράζοντας ποιήματα από τα ελληνικά στα γερμανικά. Στα πλαίσια αυτά, κυκλοφορεί η δίγλωσση ποιητική συλλογή του Νίκου Μυλόπουλου Lebens und Liebesernten / Θερίσματα ζωής και ερώτων (εκδόσεις Στίξις, 2022), του Τόλη Νικηφόρου Der Lotse der Unendlichkeit / Ο πλοηγός του απείρου (εκδόσεις Μανδραγόρας, 2021) και η Ανθολογία 25 σύγχρονων ποιητών και ποιητριών Wörter spitz wie Nägel / Λέξεις αιχμηρές σαν πρόκες (εκδόσεις Ρώμη, 2021).

Σας ευχαριστώ θερμά για το βήμα
Κατερίνα Λιάτζουρα

Το βιβλίο "Λευκοί Νάνοι''


Την ευχαριστώ πολύ!!!

Με εκτίμηση,

Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην Ελλάδα

Ζώντας τα απωθημένα μας (αναγνωστικό κοινό & συγγραφείς) μέσα από τα πρόσωπα των βιβλίων...

Η κόρη της λήθης

Λάχεσις

Ο δρόμος των αυτοκρατόρων